Avstrijski kancler Kurz o komemoraciji v Pliberku: “To organizira cerkev, nimam pooblastila, da bi jo prepovedal” – TOPNEWS.si

Avstrijski kancler Kurz o komemoraciji v Pliberku: “To organizira cerkev, nimam pooblastila, da bi jo prepovedal”

Avstrijski kancler Kurz o komemoraciji v Pliberku: “To organizira cerkev, nimam pooblastila, da bi jo prepovedal”

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je izjavil, da nima pooblastila, da bi prepovedal naslednjo komemoracijo v Pliberku, ki je postala magnet, kot so napisali napisati avstrijski mediji, za ekstremne desničarje in hrvaške simpatizerje nacizma.

“Dogodek organizira hrvaška cerkev,” je dejal Kurz, piše The Local.

“To pomeni, da ne gre za odločitev vlade, niti zveznega kanclerja ali uprave,” je dejal.

“Če bodo kršili avstrijske zakone, bomo seveda posredovali,” je dejal Kurz.

Tako kot se bliža komemoracija za ubite, maja 1945 v Pliberku, ki jo avstrijski mediji že leta opisujejo kot “ustaško zabavo”, tako so vse bolj glasni glasovi v Avstriji, ki si prizadevajo za prepoved dogodka. Kritiki so se nedavno pridružili koroškemu katoliškemu škofu Aloisu Schwarzu.

Poziv avstrijskih evroparlamentarcev: proti fašizmu na srečanju v Pliberku

“V Avstriji in Evropi ne potrebujemo nacističnih simbolov,” je dejal na novinarski konferenci v zvezi s Pliberško komemoracijo avstrijski konservativni evropski poslanec Othmar Karas (ÖVP). On in njegovi kolegi Josef Weidenholzer (SPÖ) in Angelika Mlinar (liberalni NEOS) so na Dunaju na skupni tiskovni konferenci pozvali k “prenehanju s fašističnimi in desno ekstremističnimi provokacijami” na komemoraciji v Pliberku.

Avstrijski mediji opozarjajo, da je hrvaška država sponzor in financer problematičnega zbiranja. “Ni komemoracija sama zase problem, temveč je to, da se jo zlorablja,” pravi evroposlanec Karas, ki se zavzema, da se na evropski ravni doseže soglasje o prepovedi fašističnih simbolov. Karas je tudi dejal, da podpira organizacijo okrogle mize, ki bi obravnavala komemoracijo in (po) vojne zločine.

Evroposlanka Mlinar je poudarila, da je treba “reagirati”, ker je zbor v Pliberku, ki “predstavlja nezaželeno povezovanje nacionalnih in cerkvenih sil” dosegel “zaskrbljujoče razsežnosti”.

Zbor ustašev postaja še en zunanje politični problem za Hrvaško

Komemoracija v Pliberku je tako postala še en velik zunanje politični problem za Hrvaško, ki ga preko parlamenta Hrvaška tudi financira. V avstrijski družbi se očitno ustvarja kritična masa proti problematični komemoraciji, in jasno je, da kritiki ne bodo odnehali v svoji nameri doseči prepoved ali pa povsem novo, za avstrijsko javnost sprejemljivo različico dogodka.

Pomenljivo je, da je na svojem uradnem Twitter sporočilu Koroška katoliška cerkev sporočila, da se močno distancira od desnih ekstremistov in fašistov na komemoraciji v Pliberku, njen tvit pa je delil tudi avstrijski veleposlanik v Hrvaški, Andreas Wiedenhoff.

Hrvaško v zadnjem času avstrijski mediji preko komemoracije v Pliberku sistemsko povezujejo s fašizmom in s sodelovanjem pri nečem, kar mediji opisujejo kot “največji neonacistični zbor v Evropi”, zato se nekateri hrvaški mediji sprašujejo, kako dolgo se bo še hrvaški Sabor slepil pred standardno simboliko in vzdušjem proslavljanja ustaštva na dogodku, ki poteka pod njegovim pokroviteljstvom.

Avstrijski mediji navajajo, da komemoracijo organizira Hrvaška škofovska konferenca in Blajburški častni vod, hrvaška vlada pa financira zakup privatnega zemljišča, na katerem poteka komemoracija. Poudarjajo tudi, da so vsako leto na komemoraciji prisotni predstavniki hrvaškega državnega vrha.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)