(VIDEO) Identificiran napadalec iz Toronta: Preden se je predal, je proti policistu mahal s pištolo in vpil ubij me! – TOPNEWS.si

(VIDEO) Identificiran napadalec iz Toronta: Preden se je predal, je proti policistu mahal s pištolo in vpil ubij me!

(VIDEO) Identificiran napadalec iz Toronta: Preden se je predal, je proti policistu mahal s pištolo in vpil ubij me!

Policija je identificirala napadalca iz Toronta kot Aleka Minassiana (25), iz Richmonda v Ontariu. V napadu je umrlo 10 ljudi, ranjenih pa je 15 ljudi. Napadalec naj bi bil znan kot mirna in nenevarna oseba in pred napadom ni bil znan policiji.

Identiteto napadalca je potrdil tudi šef policije v Torontu Mark Saunders.

Saunders je dejal, da čeprav je preiskava v zgodnji fazi, je bil napad definitivno videti kot namerno povzročen. Preiskovalci, ki se ukvarjajo z napadom belega kombija na pešce, kjer je bilo ubitih 10, ranjenih pa je 15 ljudi, ocenjujejo kot terorizem, ki bi utegnil biti možen motiv napadalca, poroča Reuters, ki se sklicuje na neimenovani vir iz varnostnih služb ZDA. Vir navaja, da ne obstaja razlog za verjetje, da gre za slučajen incident z naletom najetega kombija firme “Rider” v množico pešcev.

“Ni bil družabna oseba, kolikor se spomnim, je bil popolnoma nenevaren”, je dejala Sherin Chamy, njegova bivša kolegica iz oddelka za osebe s posebnimi potrebami v srednji šoli Tornlea, ki jo je napadalec Minassian uspešno zaključil. Njegov drugi kolega Ery Biaf, ki je bil z njim na predavanjih, ga je v pogovoru za BBC opisal kot samotarja. V kanadskem izobraževalnem sistemu se termin “posebne potrebe” nanaša na osebe, ki imajo težave pri učenju, vedenju ali pa imajo fizične pomanjkljivosti.

Na njegov Facebook profil ni bilo možno pristopiti preko strani, pristop je bil možen le s pomočjo internetnega arhiva, bil je študent kolidža Seneca od leta 2011 do aprila 2018, šolo Tornlea pa je zaključil leta 2011, ko je kot strokovno znanje navedel softverski razvoj.

Od septembra 2013 je začel delati v Centru za razvoj odprte tehnologije na kolidžu Seneka in objavljal informacije o svojem napredku v razvoju softvera vse do marca leta 2014, Android prodajalna na Googlu pa ponuja aplikacijo za parkiranje, ki jo je izdelal nekdo, ki mu je ime Alek Minassian, poroča AP.

Uradne oblasti so sporočile, da Alek Minassian pred izvedbo napada ni bil znanec policije.

Napadalec Alec Minassian bo danes stopil pred sodnika, ko mu bodo izrekli obtožnico.

Po poročanju ameriške tiskovne agencije AP je kanadska policija ujela in aretirala voznika belega kombija, vendar se uradni še vedno ne ve, kaj bi lahko bil vzrok oziroma motiv incidenta.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)