Novi trgovinski sporazum Evropske unije z Mehiko ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu ne bo všeč – TOPNEWS.si

Novi trgovinski sporazum Evropske unije z Mehiko ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu ne bo všeč

Novi trgovinski sporazum Evropske unije z Mehiko ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu ne bo všeč

Mehika in Evropska unija sta dosegli dogovor o novem trgovinskem sporazumu, ki praktično eliminira carine v medsebojni trgovini.

Obsežen dokument bo poenostavil carinske postopke in ukinil tarife na “praktično vse” proizvode, s katerimi se trguje med državami članicami EU-ja in Mehiko, poroča CNN, sklicujoč se na sporočilo Evropske komisije, ki ga je objavila v soboto.

Predstavniki Mehike in EU-ja so že lani najavili, da bodo pospešili pogajanja glede ažuriranja trgovinskega sporazuma, ki je bil podpisan že leta 2000, saj so Združene države Amerike zagrozile z uvajanjem tarif na uvoz mehiškega blaga in z umikom iz Severnoameriškega sporazuma o svobodni trgovini (NAFTA).

CNN ocenjuje, da so funkcionarji Mehike in EU-ja “kot kaže neposredno zadeli ob ukrepe ameriškega predsednika Donalda Trumpa, z izjavami, v katerih hvalijo sporazum kot obrambo ‘odprte’ in na ‘predpisih zasnovane’ trgovine”.

“Mehika in EU sta sodelovali in dosegli rešitev v obojestransko korist. To smo naredili kot partnerji, ki so se pripravljeni pogovarjati, da bi zavarovali svoje interese in, ki so istočasno pripravljeni na kompromise, da bi izpolnili pričakovanja druge strani”, je izjavil predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Sporazum, po navedbah ameriške televizije, predstavlja umik Mehike pred naslanjanjem na trgovino z Združenimi državami Amerike.

Politični predstavniki obeh strani prav tako menijo, da sporazum odpira vrata podjetjem v Evropski uniji in v Mehiki glede sodelovanja na razpisih za državne pogodbe v tujini, kot tudi regulirajo delovne in varnostne standarde zaščite bivalnega okolja.

Podrobnosti sporazuma bodo še predmet nadaljnjih pogajanj, preden sporazum postane veljaven.

 

COMMENTS

Wordpress (0)