Kongres NSi: Formalni prenos oblasti V N.Si – N.Si “misli resno” s pohodom na oblast – TOPNEWS.si

Kongres NSi: Formalni prenos oblasti V N.Si – N.Si “misli resno” s pohodom na oblast

Kongres NSi: Formalni prenos oblasti V N.Si – N.Si “misli resno” s pohodom na oblast

Kongres N.Si v Grosuplju je bil izpeljan brezhibno, brez pretresov in polemik. Formalni prenos oblasti od Ljudmile Novak k Mateju Toninu je vsekakor pomemben tudi zaradi očitkov ob zavrnitvi “povabila na kavo”, ki ga je na glas izrekel predsednik Desus-a Karel Erjavec, da se z v.d. predsedniki ne bo srečeval na kavi.

Če je še dan pred kongresom nekaj nelagodja povzročil odmeven intervju Ljudmile Novak v Delu z naslovom: »Razmišljala sem, da bi stranko še tokrat popeljala na volitve”, kar so nekateri razumeli kot politični obračun z mlado generacijo, na kongresu vsaj navzven ni bilo opaziti kakšnega nelagodja. Vsaj navzven ne. Matej Tonin je v zahvali celo dejal, da je Novakova njegova “politična mama”. »Ljudmila, hvala za vse, kar ste storili za stranko, krščansko demokracijo in Slovenijo. V zgodovino NSi se boste zapisali z zlatimi črkami, saj ste jo vrnili nazaj v državni zbor in jo poenotili,«

Kaj je bilo dejansko v ozadju, da se je Novakova po kandidaturi na predsedniških volitvah odločila za umik, ostaja zavito v tančico skrivnosti tudi po včerajšnjem kongresu.

V intervjuju je na ugotovitev, da so jo “na neki način prisilili odstopiti s položaja predsednice, Novakova povedala:

“Nihče me ni prisilil, da sem odstopila. Razmišljala sem sicer, da bi stranko še tokrat odpeljala na volitve, nato pa jeseni ne bi več kandidirala za predsednico, saj sem stranko vodila od leta 2008. Stranka res potrebuje mlade, nove moči. Na temelju pogovorov pa tudi na podlagi vtisov, da ljudje hočejo spremembe in nove obraze, sem sprejela omenjeno odločitev”.
»Ljudmila, hvala za vse, kar ste storili za stranko, krščansko demokracijo in Slovenijo. V zgodovino NSi se boste zapisali z zlatimi črkami, saj ste jo vrnili nazaj v Državni zbor in jo poenotili,«

Žal vam zaradi tega ni?

“Ko se odločim, ne gledam več nazaj. Ni produktivno in smiselno, da bi to obžalovala. Raje bom razmišljala, kaj še lahko storim za stranko”.

V poslovilnem, osebnem in izredno čustvenem nastopu, se je Ljudmila Novak zahvalila, da so jo “tako dolgo prenašali na tem vodilnem mestu in na koncu ostali tudi prijatelji”. Med svoje največje uspehe Novakova šteje, da je krščansko demokracijo leta 2008 vrnila v parlament, do sedaj edina stranka, ki ji je to uspelo, ker kot je dejala “enostavno zato, ker Slovenija potrebuje takšno stranko, ker potrebuje stranko z nekimi trdnimi konzervatnimi vrednotami, ker krščanska demokracija ni samo to, da smo mi tudi kristjani… krščanska demokracija ne izključuje nikogar, ki spoštuje slovenske vrednote, ki spoštuje temeljne etične moralne vrednote. Krščanska demokracija – to je naša kultura, dediščina, naši običaji, šege”. Druga zadeva, ki jo je Novakova omenila kot svoj uspeh je, da je bila prvopodpisana in nosilka zakona o prikritih grobiščih in dostojnem pokopu.

Matej Tonin, ki je dobil skoraj plebiscitarno 93 odstotno podporo, (od 372 delegatov, ki je oddalo glasovnico, je za Tonina glasovalo 345 delegatov oziroma 92,7 odstotka, 27 glasovnic pa je bilo neveljavnih) do sedaj po javnomnenjskih anketah še ni uspel narediti preboja, zato bodo pravi “kongres” za Tonina šele junijske parlamentarne volitve. Njegov uspeh se bo meril po dveh kriterijih, najprej po uspehu na volitvah in najmanj desetih odstotkih, ki jih pričakuje na volitvah in predvsem po tem, ali bo stranko po volitvah pripeljal na oblast oziroma v vladno koalicijo, ne glede na to, kakšna bo ta koalicija.

Formula za to, se kot pravijo, skriva v njihovem programu za obdobje 2018-2022 s sloganom »Misli resno«, s katerim bo Tonin stranko popeljal na junijske volitve. Program temelji na 15 točkah, Tonin pa je posebej izpostavil področje svobode, varnosti in pravičnosti, prevetritev dohodninske lestvice, socialnih transferjev, pravosodja ter vlaganje v znanost. Ali se bo Toninu in N.Si enačba med programom in kandidatno listo, na kateri so poleg dosedanjih poslancev, tudi imena dveh ključnih ljudi v ozadju Roberta Ilca in Valentina Hajdinjaka, izšla, bomo videli kmalu že čez dober mesec dni.

Posnetek kongresa si lahko ogledate na spodnji povezavi:

COMMENTS

Wordpress (0)