(Video) O čem sta se resnično pogovarjala Cerar in Janković? – TOPNEWS.si

(Video) O čem sta se resnično pogovarjala Cerar in Janković?

(Video) O čem sta se resnično pogovarjala Cerar in Janković?

Po tem, ko smo na portalu Topnews včeraj prvi objavili informacijo o vstopu ljubljanskega župana Zorana Jankoviča v predvolilno tekmo, se je zgodba kot ogenj razširila v vrhovih politike in tako politični štabi kot tudi novinarski kolegi so začeli mrzlično analizirati novo politično realnost, razmerja in korelacije. Čeprav našega članka najprej ni hotel nihče povzeti in so vsi mrzlično klicali PR Zorana Jankovića in njega osebno, češ, da mi ne verjamejo in da zgodba ni preverjena ter, da je vse skupaj še preuranjeno, je dan po naši objavi zadeva postala tako vroča, da se je celo večino vprašanj premierju in predsedniku SMC Miru Cerarju, po objavi kandidatne liste, vrtelo prav okoli sodelovanja z Jankovićem.

Cerar je bil diplomatki in je vljudno ter po resnici odgovarjal na vztrajna novinarska vprašanja o tem, kaj sta govorila z Jankovićem na nekaj srečanjih in za kakšno obliko sodelovanja gre, vendar seveda ni povedal vsega. Dolgo se je namreč špekuliralo o tem, da bi Zoran Janković lahko podprl katero od koalicijskih strank. Glede na to, da ga v SD-ju nekateri odkrito sovražijo, ne bom sedaj poimensko, je bilo največ možnosti za to, da bi podprl Desus, bolj verjetno pa SMC Mira Cerarja. Nenazadnje je bilo v tem mandatu veliko projektov, kjer smo videli Cerarja v vlogi premiera in Jankovića v vlogi župana skupaj. Zakaj se je Zoran Janković kljub spekulacijam, da bo še pred volitvami podprl Cerarja, odločil, da bo nastopil samostojno in kaj sta se se pogovarjala Cerar in Janković, je seveda lahko samo predmet špekulacij.

Seveda ne gre zgolj za neke dnevne vljudnostne kontakte, ampak imajo zadeve lahko dolgoročne in strateške posledice, saj se nenazadnje odloča tudi o tem, kakšna bo vrednostna orientacija slovenske politike v prihodnjih letih, saj se zdi, da so se posebej ob zadnjih zunanjepolitičnih vprašanjih odprle številne dileme o tem, ali bo slovenska politika zadržala avtonomno nevtralno držo ali bo proameriško ali bolj prorusko usmerjena. Zdi se, da se v ozadju odvija velik spopad, ne samo med strankami in političnimi tekmeci, ampak se na domačem terenu odvija tudi strateški spopad akterjev od zunaj za geostrateško prevlado nad slovensko politiko in prihodnjo usmeritvijo vlade.

Vendarle najprej o Cerarju in vladajoči stranki SMC. Na konkretno novinarsko vprašanje novinarke komercialne televizije, da SMC-ju večina vseh zadnjih javnomnenjskih anket nekako kaže četrto mesto in opažanje novinarke, da “o vašem odstopu se vam je nekoliko vzdignilo, zdaj vam zopet pada. Zdi se kot, da ne boste med tisto trojico na vrhu. Kako to komentirate in čemu pripisujete. Koliko poslancev menite, da je realno, da jih dobite v tem mandatu”?, je Cerar dejal:

“Jaz mislim, da je pred nami šele prava kampanja… Ampak, zadeva je zelo enostavna. Volivke in volivci se morajo odločiti, ali želijo Slovenijo kakršno smo ustvarili do sedaj, torej iz leta 2014, ko je bila v hudi krizi, jo pripeljali do sem, s pozitivnimi kazalci na vseh področjih, ali željo neko stabilno Slovenijo, ki se razvija in v tem primeru se bodo odločili za vodstvo SMC ali pa si želijo neko druge zgodbo, mogoče takšne, kot smo jo imeli prej, v tem primeru se bodo odločili za druge stranke. Jaz verjamem, da je SMC dokazala, da znamo voditi vlado, da znamo delovati v parlamentu, povsod, povezovalno, konstruktivno in za prihodnost Slovenije. Tu je zdaj odločitev pred volivci in naj imajo oni zadnjo besedo”.

Na vprašanje, kako komentira morebitni vstop Zorana Jankoviča v tekmo. “Je tekmec, ki bi vam vzel določen del glasov? Menda naj bi kandidiral celo v vašem okraju?”

“Poglejte Zoran Janković je znan politični igralec, župan Ljubljane, celo nesojeni, bi rekel, predsednik vlade iz preteklih let. Če se je odločil, da bo kandidiral, tudi njemu želim pač srečno v volilni kampanji. SMC se ne boji nikogar. Mislim, da je dobro, da je naš prostor politično pluralen in naj vsakdo pokaže, kaj ve in zna in naj potem pač volivci odločijo, komu bodo zaupali in koliko deleža pri prihodnjem vodenju vlade in države”.

Sta se z gospodom Jankovićem v zadnjem času kaj pogovarjala. Mogoče tudi o kakšnem sodelovanju?

“Sva. Z gospodom Jankovičem sva se nekajkrat srečala in beseda je nanesla tudi na morebitno sodelovanje. Na zadnjem pogovoru sva ugotovila, da smo si v nekaterih pogledih lahko, kot stranka, torej Pozitivna Slovenija in SMC tudi bi rekel vrednostno blizu. Govorimo o neki ideološki bližini, kajti obe stranki sta članici Alde, vendar pa zaenkrat o kakšni odločitvi, da bi se tesneje povezali seveda še ni bilo govora. Torej tudi, če sva to misel odprla, ni bila sprejeta nobena takšna odločitev, da bi kaj tesneje sodelovali…”

Pred volitvami tega ne bo? Kakšno bi lahko bilo sodelovanje?

“Poglejte, za mene je pomembno to. SMC gre na volitve samostojno, zato smo včeraj tudi sprejeli listo kandidatk in kandidatov. Smo stranka, ki je dokazala, da zna voditi vlado, da zna povezovati in da zna gledati v prihodnost. In mislim, da je to vse kar potrebujemo, seveda ob programu, ki smo ga pripravili in ki ga bomo podrobno predstavljali v prihodnjih tednih in smo ga tudi že. In mislim, da je s tem bilo vse povedano.”

Kakšno povezovanje pa bi lahko bilo? Napoved možnega sodelovanja po volitvah, samo kakšna podpora, kaj je sploh v igri?

“Tako sam, kot drugi moji člani vodstva SMC, seveda spremljamo naše tekmece v volilni kampanji, kajti, kot socialno liberalna in povezovalna stranka se zavedamo, da bo prihodnja vlada prav tako koalicijska in je seveda zelo pomembno, kdo bo v njej sodeloval. Tako, da je prav, da zdaj pravzaprav proučujemo drug drugega, ampak hkrati pa SMC seveda želi in bo s to zgodbo vztrajala na tem, da sliši tudi nas in naš program, ki je res namenjen neki dobri prihodnosti Slovenije. Mi predvsem računamo tudi na to, da se bo opazilo, da smo v tem mandatu storili to, kar sem prej povedal.”

In na koncu še novinarsko opazko novemu podpredsedniku stranke Milanu Brglezu o sodelovanju s predsednikom stranke Mirom Cerarjem. Samo vprašam, bosta s predsednikom sodelovala kot tim? V tem mandatu smo večkrat videli, da sta bila na nasprotnih bregovih…

Brglez: “Ta stranka, to sem že večkrat povedal, je toliko pluralna, da je mesta za oboje in da najdeva način kako lahko sodelujeva. Sva našla že sedaj in bova našla način kako naprej”.

COMMENTS

Wordpress (0)