Dva odstopa in en umik – Rdeči alarm v SMC-ju – TOPNEWS.si

Dva odstopa in en umik – Rdeči alarm v SMC-ju

Dva odstopa in en umik – Rdeči alarm v SMC-ju

Včeraj je bil eden najbolj dinamičnih dni v slovenski politiki, predvsem za vladajočo stranko SMC. Najprej je ob 13.00 predsednik programskega sveta, Aleksander Kešeljević, predstavil rezultate uresničitve koalicijske pogodbe, ki je bil po njegovi oceni uresničen v okoli 70 odstotkih. Med uspehe iztekajočega se mandata je Kešeljević izpostavil tuje neposredne investicije, konsolidacijo javnih financ in politično stabilnost. “Ko nismo imeli politične stabilnosti, smo jo pogrešali – zdaj jo imamo, a je ne cenimo… Politična stabilnost zagotavlja socialni mir, brez katerega ni mogoče nič narediti, ” je dejal Kešeljević.

Nato pa se je začelo, agencijske novice so naenkrat postajale obarvane v rdeče. Najprej je v DZ padel Zakon o igrah na srečo, kmalu zatem je iz stranke izstopil Branko Zorman, to se je zgodilo nekaj pred četrto uro. Slabo uro po tem pa je iz stranke in poslanske skupine izstopil še poslanec Bojan Kranjc. Vse se je dogajalo v času, ko je na sedežu SMC-ja zasedal svet stranke, ki je potrjeval kandidatne liste. Kot da za en dan ni bi bilo dovolj slabih novic, so tik pred osrednjimi televizijskimi dnevniki sporočili še, da je “dosedanja podpredsednica dr. Simona Kustec Lipicer naznanila svojo vrnitev v znanstvene kroge”.

Čeprav bi glede na dinamiko dogajanja pričakovali, da je iz stranke izstopil predsednik državnega zbora Milan Brglez, je kot so sporočili zvečer “Svet stranke modernega centra (SMC) na današnji seji potrdil seznam kandidatk in kandidatov stranke na letošnjih državnozborskih volitvah in imenoval nova podpredsednika stranke. To sta postala dosedanji podpredsednik dr. Milan Brglez in Lilijana Kozlovič”. Osrednja točka, ki so ji člani sveta namenili tudi največ pozornosti, “je bilo glasovanje o kandidatkah in kandidatih za volitve v Državni zbor. Na seznamu se je znašlo 87 imen, saj eden od kandidatov kandidira v dveh volilnih okrajih. Jedro seznama predstavljajo poslanke in poslanci sedanjega sklica, med katerimi se za kandidaturo ni odločila le peščica, med imeni na listi, ki so v javnosti prepoznavna, pa sta sedanja ministra dr. Peter Gašperšič in Zdravko Počivalšek”.

Predsednik stranke SMC Miro Cerar, ki bo danes, kot so zapisali “o ekipi, s katero se podaja na letošnje volitve, bo predsednik stranke dr. Miro Cerar spregovoril v izjavi, ki jo bo medijem podal jutri, 20. aprila, ob 11.30 uri, na ploščadi pred Moderno galerijo Ljubljana”.

Nekaj je o dveh odstopih poslancev iz stranke in slovesu Simone Kustec Lipicer Cerar povedal že v sinočnji oddaji Tarča. Predsednik SMC Miro Cerar v odzivu na aktualen izstop dveh poslancev iz stranke dejal, da takšnih poslancev ne potrebujejo.

“Gospod Cerar SMC je na zadnjih volitvah dosegel zgodovinski rezultat, danes sta vas zapustila dva poslanca, odhaja tudi vodja poslanske skupine. Kaj se je zgodilo? Ste se sprli zaradi mest na kandidatni liti izvoljivih okrajev. Mnogi bodo ostali brez službe po volitvah?

“Danes smo pravzaprav naredili zelo dobro odločitev v SMC-ju. Izvršni odbor je soglasno potrdil predlog kandidatne liste in Svet stranke jo je soglasno podprl. Tako, da danes smo podprli kandidate. Res je pa, dva poslanca, gospod Zorman in gospod Kranjc sta bila s tem razočarana, nekoliko prizadeta, ker eden ni bil uvrščen na kandidatno listo, eden v nek okraj, v katerem ni želel kandidirati in sta odstopila. Tako, da jaz mislim, da takšnih članov niti ne potrebujemo. Dejstvo pa je, da SMC misli zelo resno na teh volitvah predstaviti ne samo svoj program, ampak ponovno kandidirati za to, da bi lahko zavzeli enako pozicijo, kajti verjamem da smo

Kaj pa gospa Kuster Lipicer? Vas je presentil njen umik, to pred volitvami stranki prav gotovo ne bo koristilo.

“Gospa Simona Kuster Lipicer, vodja poslanske skupine, je odstopila zato, pravzaprav ni izstopila iz stranke, samo od kandidature, na listi je odstopila, ker se vrača v akademske vode. Imela je za seboj naporen mandat. Pravi, da jo sedaj spet zanimajo akademske vode, da pa bo s stranko intenzivno delala naprej. Tako, da nje ne izgubljamo, jo imamo še naprej, ne bo pa na kandidatni listi.

Vas je presenetil ta njen umik?

Nekoliko me je, ampak jo razumem. Verjamem, da si želi nazaj. Imela je za seboj naporen mandat voditi poslansko skupino s 35 poslanci ves čas. Predvsem pa bi rekel to, SMC gre odločno na volitve. Mi ne pristajamo na četrto mesto, kot nam sedaj kažejo ankete. Mi verjamemo, da lahko pokažemo, da smo sposobni še enkrat tudi voditi vlado, če bodo volivci tako odločili. Imamo rezultate, imamo dober program”.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)