(VIDEO) Šarec: “3. junij zame ni ugoden, ker ima hčerka prvo obhajilo” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Šarec: “3. junij zame ni ugoden, ker ima hčerka prvo obhajilo”

(VIDEO) Šarec: “3. junij zame ni ugoden, ker ima hčerka prvo obhajilo”

Predsednik države Borut Pahor je med potekom zbora Liste Marjana Šarca, v soboto, ob 11 uri, napovedal datum predčasnih volitev 3. junij. Na vprašanje novinarja, ali je 3. junij ugoden datum in ali ste si želeli morda 27. maja, je Marjan Šarec odgovoril: “3. junij zame ni ugoden, ker ima hčerka prvo obhajilo”.

Arhitekti političnega prostora morajo biti po včerajšnjem zboru Liste Marjana Šarca vendarle zadovoljni. Pri Šarcu so iznašli formulo, ki je vsekakor zmagovalna. V Sloveniji se že 25 lest išče stranka, ki bi bila pisana na dušo Slovencev. Slovenci smo malo levičarji – socialisti, malo pa krščanski – Krščanski socialisti torej.

Šarec vsekakor ne bo plesal eno samo poletje, ampak gre po Mao Zedongu za “dolg pohod skozi institucije”. Spomnimo se samo italijanskega primera, ko so krščanski demokrati skoraj štiri desetletja bolj ali manj stabilno vodili Italijo.

“Ne sprašujte nas, ali Kučan ali Janša”, je v nagovoru dejal Marjan Šarec.

Ko so ga novinarji kasneje spomnili: Rekli ste ne Kučan, ne Janša, s kom pa se vendarle vidite?

“Kučan ni več aktiven politik, Janez Janša pač ni v slogu našega gesla, češ “Za novo generacijo”. Vidimo se z vsemi, ki se bodo pripravljeni pogovarjati, kajti zavedamo se, da ta koalicija, ki bo po volitvah, bo najbrž precej pestra glede na rezultate, ki se danes nakazujejo. Tako, da mi se pogovarjamo z vsemi. Hotel sem pa s tem povedati, da nas naj nehajo umeščati k temu ali onemu. Mi smo sami svoji in kot sami svoji, bomo tudi odgovarjali, tako za naše napake, kot za naše uspehe”.

V kateri evropski družini vidite vašo stranko?

“O tem se še nismo odločili. Smo razmišljali o tem, ampak mislim, da je zdaj šele prezgodaj.
Zdaj moramo najprej videti, kam se bomo umestili sploh v domačem prostoru, pa koliko bomo dosegli”.
Ampak, katera vam je najbližja evropska družina? Liberalna?

“Glede na to, da nismo desničarji ali pa čisti socialisti, je verjetno, to ta opcija”.

Mnogi vas primerjajo s Pozitivno Slovenijo, pa s SMC, češ novi obrazi mladi in tako naprej. Tudi Sami ste rekli, da ste bolj levičarji, bolj na levo stran usmerjeni. V čem se boste bistveno razlikovali od SMC?

“V operativnosti. Predvsem pa v tem, da manj govorimo, pa poskušamo več narediti in na podlagi praktičnih izkušenj, ker ustanovili se nismo pred volitvami. Kot vidite, naša stranke raste že štiri leta. Tako da, delamo vedno na dolgi rok in to je naše pravilo”.

Samo še komentar današnjih volilnih napovedi? Ste tri stranke v dobrem odstotku prednosti. Tako, da bo boj verjetno mesarsko klanje v predvolilni kampanji. Povolilne koalicije me zanimajo, s kom da, s kom ne? Lahko še enkrat ponovite.

“Vsake volitve so naporne, vsake volitve so naprej neodločene. Mi bomo dali vse od sebe, potem bomo videli, kakšen bo rezultat. Kot sem povedal že v govoru, mi ne gremo na zmago za ceno, da bi ljudem lagali v obraz, da bi jim obljubili nemogoče stvari. Mi bomo povedali, to se da narediti, tega se ne da. In potem bodo oni odločili, kdo je za njih boljši. Potem se bo tudi odločalo o koalicijah na podlagi rezultata”.

Bi šli v koalicijo z vsemi, razen z gospod Janšo? Ali levica za vas ni sprejemljiva ali je preveč ekstremna?

“Vedno smo povedali, da za ekstremizem nismo. Je pa res, da ima Levica pri gospodarstvu malce drugačne poglede kot mi, tako da tam bi verjetno težko prišli skupaj”.

Vsi ostali pa potem ja?

“Seveda, mi smo odprti za vse opcije in verjamem, da bomo uspeli, se tako dogovoriti, da bo dobro za državo”.

Vsekakor bodo po volitvah mnogi presenečeni, kam se bo umestila LMŠ in kakšna bo politična konstelacija oziroma bodoča koalicija. Bolj ko Šarec govori, da ne bo šel s SDS, ali vsaj ne z Janšo kot predsednikom vlade, več glasov bo pobral na levici in tako blokiral predvsem Socialne demokrate, da ne bi slučajno prevzeli prvega mesta. Kako bi v primeru, če bo SDS relativna zmagovalka volitev, izvedli operacijo umika Janše z mandatarskega mesta, je za politične analitike za zdaj še nerešljivo vprašanje. Vsekakor pa bodo arhitekti političnega prostora, ki so iznašli formulo Marjana Šarca ne levo ne desno, ampak najprej našli rešitev tudi za to zagato. Živi bili pa videli, bi lahko rekli pred letošnjimi parlamentarnimi volitvami.

Zbor Liste je včeraj tudi zaprl usta tistim skeptikom, ki so vseskozi trdili, da nima programa, da nima ekipe, skratka vse skupaj je bilo solidno, če že ne imenitno organizirano, kot da gre za staro prekaljeno stranko, kar niti ni presenečenje, saj je to bil že četrti zbor liste.

Marjan Šarec je še dejal: “Ne obljubljamo druge Švice, obljubljamo prvo Slovenijo.”

logo-topnews (1)

 

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)