Ameriški minister za obrambo James Mattis presenetil svetovno javnost! – TOPNEWS.si

Ameriški minister za obrambo James Mattis presenetil svetovno javnost!

Ameriški minister za obrambo James Mattis presenetil svetovno javnost!

Ameriški minister za obrambo James Mattis je v ameriškem kongresu izjavil, da ameriška vojska nima dokazov, da sta bila v domnevnem kemičnem napadu v sirskem mestu Dumi uporabljena klor ali sarin.

Mattis je v svojem govoru v ameriškem Kongresu izjavil, da so edini dokaz Pentagona, da se je takšen incident zgodil, trditve na družbenih omrežjih in v medijih.

“Bila je vrsta tovrstnih napadov. V številnih primerih, veste mi nimamo vojske, mi nismo angažirani na terenu, tako, da vam ne morem povedati, da imamo dokaze, čeprav smo imeli polno pokazateljev preko medijev in družbenih omrežij, da sta bila uporabljena klor in sarin,” je odgovoril Mattis na vprašanje o domnevnem kemičnem napadu v sirskem mestu Dumi.

Zahodni voditelji se po domnevnem kemičnem napadu v Dumi še odločajo o vojaškem posredovanju v Siriji. ZDA, Velika Britanija in Francija so se sicer strinjale s skupnim delovanjem in naj bi pripravljale vojaški napad kot odziv na sobotni domnevni napad s kemičnim orožjem.

Macron trdi, da ima dokaz o kemičnem napadu. Francoski predsednik Emmanuel Macron je medtem sporočil, da ima dokaz, da je Sirija v sobotnem napadu uporabila kemično orožje. Po njegovem besedah je bil uporabljen “najmanj klor”. V intervjuju za televizijo TF1 je napovedal, da bo Francija odgovorila takrat, ko se bo za to odločila. “Sprejeti moramo odločitev, kdaj bi bilo to najkoristnejše in najučinkovitejše,” je pojasnil glede datuma morebitnega vojaškega napada na Sirijo. Dodal je, da se o tem še usklajuje z ameriškim predsednikom Trumpom. “Naše ekipe tesno sodelujejo,” je dejal.

Britanska vlada je dala premierki Theresi May “zeleno luč,” da se Velika Britanija pridruži Združenim državam Amerike in Franciji pri načrtovanju vojaškega napada kot odgovor na kemični napad v Siriji, poroča Associated Press. Agencija še poroča, da so opozicijski poslanici zahtevali, da se o morebitnem vojaškem posredovanju v Siriji glasuje v parlamentu, vendar premierka na podlagi zakona ni dolžna tega storiti, bilo pa bi higienično.

Nemčija izključila možnost sodelovanja v napadu. Nemška kanclerka Angela Merkel je izključila možnost sodelovanja Nemčije v morebitnem ameriškem vojaškem posredovanju v Siriji, je pa obsodila domnevni napad s kemičnim orožjem minuli konec tedna v Dumi.

“Italija ne bo sodelovala v vojaških akcijah v Siriji. Na podlagi sedanjih mednarodnih in bilateralnih sporazumov, bo nudila le logistično podporo zavezniškim silam”, je dejal premier Italije Paolo Gentiloni.

Nizozemski premier Mark Rute je danes izjavil, da se Nizozemska ne bo pridružila morebitni vojaški akciji proti Siriji, četudi je verjetno, da je sirska vlada uporabila prepovedano kemično orožje.

Švedska je danes predlagala resolucijo Varnostnega sveta Združenih narodov glede Sirije. S tem dokumentom od generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa zahteva, da se v Sirijo napoti tim za razorožitev na visokem nivoju, ki bi rešil “vsa odprta vprašanja o uporabi kemičnega orožja enkrat za vselej”.

Proti posredovanju se je izrekla tudi Moskva. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je posvaril, da se je “izjemno pomembno” izogniti korakom, ki bi spodbudili dodatne napetosti. Nadaljnje stopnjevanje bi bilo slabo za celoten mirovni proces v Siriji, je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije DPA.

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je izrazil zaskrbljenost veleposlanikom petih stalnih članic Varnostnega sveta ZN-a – ZDA, Rusije, Kitajske, Francije in Velike Britanije in opozoril na potrebo, da se je treba izogniti temu, da bi stvari “ušle izpod nadzora”. “Ne pozabimo, da morajo biti v naša prizadevanja končno usmerjena v končanje grozljivega trpljenja sirskega naroda,” je dejal Guterres, poroča AFP.

Ali si lahko svet malce oddahne?

Rusija je v stiku s poveljstvom vojske ZDA in z NATO ter vodi neposreden dialog o situaciji v Siriji, je izjavil ruski general Vladimir Šamanov, predsednik Odbora za obrambo ruske Dume.

Dejal je, da je načelnik generalštaba ruske vojske v neposrednem stiku z vrhovnim poveljstvom ameriške vojske.

“Vsi so lahko spokojni pri opravljanju svojih obveznosti, ker državni organi, vojaški, diplomatski in politični, že dneve delajo 24 ur dnevno na tem vprašanju. Preko naše zaveznice Turčije smo v stiku z NATO”, je dejal Šamanov, poroča ruski Komersant.

Šamanov je še povedal, da v državah NATO, “kljub agresivni retoriki ameriškega predsednika”, ne obstaja enotnost glede podpore Trumpovi ideji za napad na Sirijo in da so prvi diplomatski ukrepi že dali rezultate.

Dve ekipi strokovnjakov Mednarodne organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) sta na poti v Sirijo. S preiskavo bosta začeli ločeno v soboto, 14. aprila 2018, je sporočila omenjena organizacija s sedežem v Haagu.

Kaj je nazadnje rekel ameriški predsednik Donald Trump?

Ameriški predsednik Donald Trump je v četrtek sporočil, da bi se lahko vojaški napad na Sirijo”zgodil zelo kmalu ali pa niti ne tako kmalu”. Medtem pa so sile sirske vlade prevzele popoln nadzor nad Vzhodno Guto.

Na Twitterju je Trump še zapisal: “Nikoli nisem povedal, kdaj bi lahko prišlo do napada na Sirijo”. ZDA sporočajo, da “so vse možnosti na mizi”. A dokončne odločitve o napadu še ni, sporoča Bela hiša. Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je ponovila, da ZDA za napad v Dumi krivijo Rusijo in sirsko vlado. Ta sicer zanika odgovornost, Moskva pa opozarja, da ni dokazov, da je sploh šlo za kemični napad. Rusija je poročila o napadu označila za “provokacijo”, katere namen je upravičiti posredovanje Zahoda zoper njenega zaveznika Asada.

Sarah Sanders je dejala, da ima predsednik Donald Trump na voljo več možnosti, a da niso še predstavili konkretnih ukrepov. Kot poroča BBC, se zdi, da je naredila Bela hiša korak nazaj. Trump je namreč pred tem Rusijo že opozoril, “naj se pripravi” na ameriške raketne napade v Siriji. Iz Bele hiše so še sporočili, da predsednik ni predstavil časovnega okvira za izvedbo napadov. V četrtek se bo sestal ameriški svet za državno varnost.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)