Sirija: Situacija vse bolj napeta – bo ameriška armada skupaj z Veliko Britanijo in Francijo izvedla vojaški napad na 22 tarč v Siriji? Rusi zagrozili: “uničili bomo vse rakete, kot tudi ladje in letala, iz katerih bodo izstreljene!” – TOPNEWS.si

Sirija: Situacija vse bolj napeta – bo ameriška armada skupaj z Veliko Britanijo in Francijo izvedla vojaški napad na 22 tarč v Siriji? Rusi zagrozili: “uničili bomo vse rakete, kot tudi ladje in letala, iz katerih bodo izstreljene!”

Sirija: Situacija vse bolj napeta – bo ameriška armada skupaj z Veliko Britanijo in Francijo izvedla vojaški napad na 22 tarč v Siriji? Rusi zagrozili: “uničili bomo vse rakete, kot tudi ladje in letala, iz katerih bodo izstreljene!”

Ameriški rušilec Donald Cook, opremljen s 50 križarskimi raketami “Tomahawk”, se je približal na razdaljo 100 kilometrov od Tartusa v Siriji, kjer se nahaja ruska pomorska baza. Ruski vojaški analitik Viktor Baranec je za Komsomolsko pravdo povedal, da imajo ruske oborožene sile ustrezne kapacitete, s katerimi se lahko odzovejo na morebiten ameriški napad. V komentarju pojasnil, da se v Sredozemskem morju že nahaja skupina ruskih vojaških bojnih ladij, vključno z dizel podmornicami, ki nosijo zelo znane rakete “kaliber”.

Poglejte ameriško močno vojaško ladjevje, ki so ga ZDA pripeljale do sirskih mej:

Koalicija pod vodstvom Združenih držav Amerike je v zadnjih tednih pred sirske meje pripeljala veliko vojaško armado. Na desetine strateških bombnikov B-52, ki so v zadnjih mesecih že bili aktivni, se nahaja v popolni bojni pripravljenosti.

Prav tako predstavljajo udarno moč ameriških sil močni lovci F-15E borci, nato raketni droni, letala, AC-130, bojni helikopterji “apaches”. Tudi nekaj sto lovcev obkroža Sirijo z morja in kopnega. Kopičenje močnih sil ZDA skoraj ne pušča možnosti, da bi se zdaj ameriška vojska umaknila zaradi opozorila Rusije.

Na drugi strani ima Rusija v bazi Hmedem lovce in bombnike, vključno z nekaj najnovejšimi Su-57. Na razpolago ima tudi “bastione”, obalne raketne komplekse z visoko natančnimi proti-ladijskimi raketami “Jahont” in “Oniks”. “Bastions” so namenjeni za raketiranje ladij v radiusu 350 kilometrov, raketa pa lahko nosi bojno glavo nekaj sto kilometrov na minimalni višini in jo je zato zelo težko prestreči.

Ruske enote v Siriji imajo tudi “Pancir-S1”, samohodni protiletalski raketni kompleks za zaščito pred vsemi sredstvi zračnega napada od blizu. Vojaški analitik Baranec doda, da so bili v Siriji uspešno preizkušeni “Bastioni” in “Pancirji”, ki so se izkazali kot zelo učinkoviti. Seveda pa ruske baze v Siriji trenutno pokrivajo tudi najboljši na svetu PVO kompleksi S-400.

Na pomoč ameriškemu rušilcu “Donaldu Cooku” prihaja še en ameriški rušilec – “Porter” s 60 “Tomahawki” – o čemer je poročal Wall Street Journal.

“Porter”, je že v vzhodnem delu Sredozemskega morja in pričakuje se, da se bo pridružil “Donaldu Cooku” v nekaj dneh. Baranec opozarja, da je bil “Porter” natanko pred letom dni že angažiran pri izvedbi letalskega udara na letalsko bazo Šeirat v Siriji, ko je bilo izstreljenih 59 raket “Tomahawk” – kot odgovor na domnevni kemični napad sil Bašarja al Asada..

Po mnenju vojaškega analitika Baraneca, bo odziv Moskve takojšen, če bodo Američani tokrat sprožili rakete na vojaške objekte v Siriji, kjer se nahajajo tudi ruski vojaški svetovalci.

Spomnimo se opozorila načelnika ruskega Generalštaba Valerija Gerasimov, da bo ruska bojna skupina v Siriji uničila ne le rakete, ki bodo izstreljene na Damask, temveč tudi ladje in letala, iz katerih bodo izstreljene.

“To pa že pomeni neposredno konfrontacijo med Združenimi državami Amerike in Rusijo, torej dejansko vojno. Nadaljnji razvoj te zgodbe je nemogoče predvideti, saj sta v konflikt vpleteni dve največji jedrski državi,” je opozoril Baranec.

Turški mediji trdijo, da je v britanskih vojaških bazah na Cipru opažena velika aktivnost, kar naj bi bil znak, da se pripravlja napad na Sirijo.
Britansko obrambno ministrstvo je demantiralo turške navedbe, ni pa zanikalo “možno” rast aktivnosti v bazah v zvezi z napadi na teroristične cilje v Siriji.

Letala RAF – “Tajfun” in “Tornado” so stacionirana v okviru boja proti Islamski državi.
Pritisk na Veliko Britanijo se povečuje, naj se pridruži v akciji proti Siriji – še posebej, ko se trdi, da se je Izrael že vključil z izstrelitvijo projektilov z letal F-15.

Turški viri so izvedeli, da je v Siriji idеntificiranih skupno 22 tarč, ki jih namerava uničiti zаhodno letalstvo – tо so objekti v Dаmаsku, Hоmsu, Таrtusu, Hаmi, Dеir еz Zоr in Rаki.

Najbolj naj bi bil pripravljen načrt za napad in uničenje ruske vojaške baze v Таrtusu.

Svetovni analitiki trdijo, da če bo zajodna koalicija napadla rusko bazo v Tartusu, bo to “uradna objava vojne Rusiji in da se bo isti trenutek začela Tretja svetovna vojna”.

Evropska agencija za varnost zračnega prometa (EASA) je izdala opozorilo za področje vzhodnega Mediterana / Nikozija, zaradi možnih zračnih napadov na Sirijo v naslednjih 72-ih urah! Prvo tako opozorilo je izdal Operativni center za upravljanje mrež (NMOC).

Včeraj popoldne je tiskovnega predstavnika ameriškega State Departmenta Heather Nauert izjavila, da ZDA zahtevajo koordiniran odgovor skupaj s svojimi zavezniki in partnerji glede kemičnega napada v sirski Dumi.

Rusi naj bi začeli operacijo oviranja ameriških brezpilotnih letal (dronov) v Siriji, poroča ameriška televizija NBC News, ki se sklicuje na vire iz ameriške vojske.

Rusija čaka na napad. Putin naj bi izdal opozorilo za napad letalskim obrambnim silam ruske flote v Črnem morju, je sporočil švedski politik Carl Bildt, kar poročajo tudi nekateri mediji, da je rusko Ministrstvo za obrambo izdalo ukaz o dvigu bojne pripravljenosti ruske Črnomorske flote na najvišji nivo in izdalo opozorilo za morebitni napad, potem ko so ugotovili, da je vojaško ladjevje koalicijskih sil pod vodstvom ZDA, Velike Britanije in Francije krenilo proti Siriji.

Po nekaterih informacijah bi lahko do napada prišlo v naslednjih 24-ih urah.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)