Trump ostro zagrozil: Pripravljeni smo na vojaški udar na Sirijo, Rusija pa bo plačala ceno! – TOPNEWS.si

Trump ostro zagrozil: Pripravljeni smo na vojaški udar na Sirijo, Rusija pa bo plačala ceno!

Trump ostro zagrozil: Pripravljeni smo na vojaški udar na Sirijo, Rusija pa bo plačala ceno!

Ameriški predsednik Donald Trump je zagrozil s skorajšnjim vojaškim udarom na Sirijo, zaradi napada s kemičnim orožjem na civiliste in opozoril, da bo Rusija ali katerakoli druga država, za katero se bo ugotovilo, da je odgovorna za ta napad, “plačala ceno”.

Sinoči je ameriški predsednik Donald Trump, pred sestankom z vojaškim vrhom v Beli hiši, izjavil, da bo v zelo kratkem času sprejel odločitev o tem, kako bodo ZDA delovale.

“Imamo številne vojaške opcije in obvestili vas bomo zelo kmalu”, je dejal Trump novinarjem v Beli hiši.

V domnevnem napadu s kemičnim orožjem v sirskem mestu Dumi je 7. aprila umrlo več kot 40 ljudi, med njimi so tudi otroci. Za napad se krivi sile sirskega predsednika Bašarja al Asada, ki pa so zavrnile odgovornost.

Zahodne države menijo, da Asad ni mogel izvesti napada brez podpore svojih zaveznikov, Rusije in Irana.

Trump je dejal, da bo na napad s kemičnim orožjem “odgovoril in to močno”. Na sestanku so med drugimi bila tudi minister za obrambo James Mattis in načelnik generalštaba ZDA general Joseph Dunford.

Ruska vojska je sporočila, da so njeni vojaki preiskali kraj napada v predmestju Damaska in da niso našli dokazov o uporabi kemičnega orožja.

Trump je dejal, da je skoraj nedvomno, da je Sirija odgovorna za napad. Vlada Bašarja al Asada je slednje zanikala.

“Če je Rusija, če je Sirija, če je Iran, če so vsi skupaj, bomo ugotovili”, je dejal Trump.

ZDA so pozvale Varnostni svet Združenih narodov k sprejemu resolucije, s katero bi obsodili nadaljnjo uporabo kemičnega orožja v Siriji in ustanovitvi novega telesa, ki bi ugotovilo odgovornost glede kemičnih napadov.

Ruski veleposlanik pri OZN Vasili Nebenzja je obtožil Washington, da namerno spodbuja mednarodne napetosti preko groženj Rusiji s tonom, ki ni bil sprejemljiv niti v času Hladne vojne.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)