(VIDEO) Janko Veber v Monsu ustanovil stranko Sloga – SD Dejana Židana pa v Klubu CD istočasno predstavljala predvolilni program – TOPNEWS.si

(VIDEO) Janko Veber v Monsu ustanovil stranko Sloga – SD Dejana Židana pa v Klubu CD istočasno predstavljala predvolilni program

(VIDEO) Janko Veber v Monsu ustanovil stranko Sloga – SD Dejana Židana pa v Klubu CD istočasno predstavljala predvolilni program

V politiki ni naključij in verjetno tudi ni naključje, da sta v Ljubljani včeraj potekala dva pomembna politična dogodka. Janko Veber je ustanovil svojo stranko Sloga v hotelu Mons. V središču Ljubljane, natančneje v Klubu Cankarjevega doma, le streljaj od vlade, pa je potekla predstavitev predvolilnega programa SD. Stranka, ki ji je bil Veber zvest praktično od 90-ih let pa do nesrečnega 9. aprila pred tremi leti, ko je bil razrešen s funkcije ministra za obrambo zaradi afere “Veberkoma”.

Če ne bi bilo njegovega nasprotovanja prodaji Telekoma in bi Veber ostal minister za obrambo, bi verjetno v soboto še vedno bil s svojimi strankarskimi kolegi in kot podpredsednik SD-ja sedel v prvi vrsti elitnega Kluba Cankarjevega doma. Vendar, je Veber kljub odstavitvi z mesta obrambnega ministra pomembno vplival na to, da državni Telekom ni bil prodan in je še danes kot del pomembne infrastrukture v državni lasti. Nadaljevanje dogodkov je bilo predvidljivo in Veber je bil v stranki SD vse bolj osamljen, dokler ni dokončno izstopil iz stranke in šel na svoje najprej v Društvu sloga in od včeraj tudi v stranki z istim imenom.

Kaj se je natančno dogajalo v ozadju, bo stvar političnih in zgodovinskih interpretacij, Veber bi lahko konformistično ostal v SD-ju, kjer mu je bilo ponujeno, da še enkrat kandidira v svojem okraju v Kočevju, kjer je imel zagotovljeno mesto poslanca v naslednji parlamentarni sestavi. Tako pa se je odpravil na tvegano pot, pa vendarle ne brez možnosti, da pride Sloga v parlament. Zanimivo je, da glavna konkurenca Slogi ne bosta stranka SD ali Desus, ampak, vsaj sodeč po predstavitvi programa na včerajšnjem kongresu, predvsem stranka Levica Luke Mesca.

Na levi sredini je od včeraj velika gneča, če pustimo ob strani etablirane parlamentarne stranke, kot so SD, Desus in Levica, ki imajo nekako predestinirano mesto v naslednjem državnozborskem sestavu, poleg seveda SMC-ja in stranke Marjana Šarca, je Sloga vstopila v prostor, kjer se bo na volitvah spopadala še z nekaterimi drugimi vstajniškimi skupinami oziroma strankami, ki prav tako nastopajo na letošnjih volitvah. To je stranka Alenke Bratušek, pa Solidarnost in še bi lahko naštevali.

Vendarle se zdi, da je včerajšnji kongres Sloge pokazal, da je očitno mogoče zbrati ljudi na programu, ki ga je ponudil Veber. Gre za konsistenten dokument, ki v nasprotju z večino novoustanovljenih strank ni napisan na eni ali dveh straneh, kjer je naštetih le nekaj populističnih floksul.

Veber je v svojem govoru po izvolitvi izpostavil, “da so bili danes postavljeni temelji nadaljnjega političnega delovanja tako, da “ljudje ne bodo več ujetniki političnih elit in vodstev etabliranih političnih strank”. V Sloveniji ima oblast ljudstvo, je poudaril Veber. Želi si, da bi se ljudje na volitvah odločili prav in prav gotovo bo Veber s svojim programom problem etabliranim političnim strankam, predvsem v stališčih do prodaje Nove Ljubljanske banke.

Zanimivo je, da se Sloga predstavlja kot neideološka stranka, ki v ospredje postavlja malega človeka. Veber je izjavil: “Ni levih, ni desnih, smo samo tisti, ki se bomo zavzemali za dobro ljudi. Lastnina je temelj naše biti, naše svobodne ustvarjalnosti, takoj moramo nehati razprodajati.”

Zanimivo je, da je gospodarski del programa stranke pomagal pisati nekdanji član uprave Agencije za upravljanje kapitalskih naložb Marko Golob, ki je izjavil, “da gre za to, da podpremo tisti del družbe, ki je bil najbolj zapostavljen v zadnjih letih, to je znanost in visoko šolstvo, ustanovitev Tehnološkega sklada, oblikovanje kapitalskih grozdov, pravočasen zagon strateških infrastrukturnih projektov,…”. Zavzemajo se tudi za revizijo sanacije bank in vsem dostopne učinkovite javne sisteme.

Veber glede na ekipo, ki je zbrana okoli njega, vsekakor v politiki ni rekel zadnje besede, saj ima veliko informacij, zaradi katerih lahko še marsikoga boli glava. Poleg Janka Vebra so na ustanovnem kongresu spregovorili še profesor Matjaž Gams, podjetnik Marko Golob in nekdanji kirurg Zvonko Hočevar, mnogi, kot je recimo Ludvik Zvonar, pa so se včeraj na kongresu držali bolj v ozadju.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)