Dunaj želi tesnejše odnose s Pekingom: Predsednik Avstrije Van der Bellen s kanclerjem Kurzem in več kot polovico avstrijske vlade odpotoval z najštevilčnejšo gospodarsko delegacijo doslej na Kitajsko – TOPNEWS.si

Dunaj želi tesnejše odnose s Pekingom: Predsednik Avstrije Van der Bellen s kanclerjem Kurzem in več kot polovico avstrijske vlade odpotoval z najštevilčnejšo gospodarsko delegacijo doslej na Kitajsko

Dunaj želi tesnejše odnose s Pekingom: Predsednik Avstrije Van der Bellen s kanclerjem Kurzem in več kot polovico avstrijske vlade odpotoval z najštevilčnejšo gospodarsko delegacijo doslej na Kitajsko

Predsednik Avstrije Alexander Van der Bellen je danes odpotoval na večdnevni obisk na Kitajsko. V avstrijski številni delegaciji je tudi avstrijski kancler Sebatian Kurz, več ministrov in gospodarstvenikov.

Gre za največjo delegacijo, ki jo je Avstrija napotila na obisk v neko državo, ki šteje več kot 200 članov, kar dokazuje, koliko ji pomeni Kitajska kot partner v mednarodnih političnih in ekonomskih odnosih.

Obisk je namenjen k nadaljnjemu izboljšanju in krepitvi odnosov dveh držav, katerih glavni cilj je pospešiti gospodarsko sodelovanje s Kitajsko, ki je v Avstriji prepoznana kot vse bolj pomembno tržišče v svetu.

Avstrija je bila doslej bolj usmerjena k centralni in jugovzhodni Evropi, ker pa je prišlo do nasičenja teh tržišč, se je obrnila k drugim delom sveta.

Že dlje časa so politični predstavniki Avstrije kritizirali, ker Avstrija ni bila del pobude “En pas, ena cesta, nove Svilene poti”. Kitajska bo za projekt Nove svilne poti namenila še dodatnih 124 milijard dolarjev. Gre za najbolj velikopotezno politično in gospodarsko pobudo Kitajske doslej, katere se je maja lani udeležilo 29 predsednikov držav in vlad, visoki predstavniki skoraj 100 držav ter najvišji funkcionarji Združenih narodov, Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke. Med njimi so tudi tradicionalni kitajski zavezniki z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom na čelu.

Kitajski predsednik Xi Jinping je razkril drzne načrte Kitajske, ki želi okrepiti svojo vlogo v svetovnem političnem in gospodarskem prostoru, v katerem ZDA s predsednikom Donaldom Trumpom spreminjajo svojo politiko v skladu s Trumpovim geslom “Najprej Amerika” in njegovim jasno izraženim dvomom o obstoječih trgovinskih sporazumih. “Ustvariti moramo prostor za odprto sodelovanje ter podpreti in graditi odprto svetovno gospodarstvo,” je dejal kitajski predsednik. Po njegovih besedah mora svet ustvariti pogoje za promocijo prostega razvoja in spodbuditi gradnjo sistemov “poštene, razumne in transparentne svetovne trgovine in naložbenih pravil.” Skupno projekt zajema 65 držav, ki predstavljajo 60 odstotkov svetovnega prebivalstva in okoli tretjino svetovnega BDP-ja. Kitajska razvojna banka je za okoli 900 projektov že leta 2015 namenila 890 milijard dolarjev. Kitajska namerava iz držav, ki bodo v naslednjih petih letih sodelovale pri novi svilni poti, uvoziti za dva tisoč milijard dolarjev izdelkov, je napovedal kitajski minister za trgovino Zgong Šan.

Na obisku v Pekingu bodo predsednika Avstrije spremljali šefinja diplomacije Karin Kneissl, ministrica za vzdržnost in turizem Elisabeth Köstinger, minister za promet, inovacije in tehnologijo Norbert Hofer in ministrica za digitalizacijo Margarete Schramböck, predsednik Gospodarske zbornice Christoph Leitl in približno 170 menedžerjev iz avstrijskih podjetij.

Zaradi dejstva, da na kitajsko potuje “pol” avstrijske vlade, bo pristojnosti kanclerja za teden dni prevzel vicekancler Heinz-Christian Strache. Na programu obiska je tudi gospodarska konferenca Avstrija-Kitajska “Povezovanje 2018”, ki se bo odvijala v Pekingu.

Ministrica Schramböck bo med drugim kitajske oblasti zaprosila, da Avstriji odstopijo za potrebe živalskega vrta samca pande, ker je pred dvema letoma v Avstriji poginil zadnji samec te vrste redkih medvedov na svetu.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)