“Koža je bila prepolna gnojnih ran, obraz pa deformiran” – TOPNEWS.si

“Koža je bila prepolna gnojnih ran, obraz pa deformiran”

“Koža je bila prepolna gnojnih ran, obraz pa deformiran”

Bivši predsednik Ukrajine Viktor Juščenko ni želel imenovati naročnika poskusa umora, dejal pa je, da se mora Evropa zoperstaviti Rusiji.”Tvoje ustnice imajo okus po železu, mi je dejala soproga ta večer, ko sem prišel domov”, je 14 let po zastrupitvi v svojem prvem intervjuju v zvezi s to temo povedal za BBC nekdanji pro-evropski kandidat za predsednika Ukrajine Viktor Juščenko, čeprav ga je pro-ruski Viktor Janukovič tedaj premagal, so volitve razveljavi in Juščenko je postal predsednik Ukrajine med leti 2005 in 2010. Trenutno je opozicijski poslanec v ukrajinski Verhovni radi. Postalo mi je slabo med potjo v Avstrijo, kasneje pa je preiskava (ki še ni zaključena) pokazala, da je šlo za zastrupitev z dioksinom, enak strup, ki ga je vseboval tudi oranžni agens, s katerim so devet let posipali Vietnamce, posledice pa čutijo še danes. Juščenkova zgodba je postala aktualna tudi v luči zastrupitve dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegove hčerke na tleh Velike Britanije prav tako s strani, po trditvah Britancev, Rusije. “Bil sem na večerji s šefom ukrajinske tajne službe in njegovo desno roko. Strup so dali v moj riž, najhujše pa se je pojavilo med potjo v Avstrijo”, se spominja Juščenko.

Viktor Juščenko in Julija Timošenko

Dva ali tri dni kasneje je moja glava otekla, bolečina še je širila po telesu, na koži so se pojavili simptomi vnetnih procesov, kot je gnoj. Strup ga je deformiral, njegova koža je bila prepolna klorovih aken, obraz skoraj neprepoznaven, ten kože pa sivo-rumen. “Imam odgovor na vprašanje, kdo me je zastrupil, vendar ga ne morem povedati”, je odgovoril na vprašanje BBC-jevega novinarja o tem, ali “Vladimir Putin stoji za poskusom umora”. Preden je bil izvoljen za predsednika, so Juščenka intenzivno zdravili v Ženevi, kamor še danes hodi na preglede. Na osnovi njegove ozdravitve, je vrsta ukrajinskih in švicarskih znanstvenikov napisala znanstvena dela o tem, kako eleminirati dioksin iz telesa. Juščenko je na podlagi izvidov imel 50.000 krat večjo količino dioksina v krvi od povprečnega človeka, “substrat je bil tako čist, da je povsem verjetno, da je bil narejen v laboratoriju”. U intervjuju se je Juščenko dotaknil tudi Sergeja in Julije Skripal, katerih zastrupitev in poskus umora, je povzročil diplomatsko krizo med Zahodom in Rusijo. Oče in hči sta bila v komi, glede na učinek strupa novičoka, s katerim sta bila zastrupljena, se zdravniki strinjajo, da bi “smrt v tem primeru pomenila milost”.

“Žal mi je, ker države Evrope niso resnično solidarne druga z drugo, da bi se zoperstavile srednjeveškim ruskim metodam. To je največji izziv združene Evrope”, meni Viktor Juščenko. Rusija v primeru Skripal, kot tudi v primeru Juščenko, zavrača vpletenost in zastrupitev imenuje s “teorijo zarote”. Še naprej trdi, da je vzrok za Juščenkove zdravstvene tegobe slaba hrana in preveč alkohola in da je toksikološki izvid lažen. Nekateri menijo, da cilj Rusov, če so v resnici odgovorni za zastrupitev, ni bil ubiti Juščenka, temveč ga iznakaziti, da bi bil videti kot alkoholik in mu s tem uničiti reputacijo.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)