(VIDEO) Oče umorjenega agenta Litvinenka: Osramočena bo Theresa May kot tudi tisti klovn, Boris Johnson! Rusi niso zastrupili mojega sina, niti Skripalovih! – TOPNEWS.si

(VIDEO) Oče umorjenega agenta Litvinenka: Osramočena bo Theresa May kot tudi tisti klovn, Boris Johnson! Rusi niso zastrupili mojega sina, niti Skripalovih!

(VIDEO) Oče umorjenega agenta Litvinenka: Osramočena bo Theresa May kot tudi tisti klovn, Boris Johnson! Rusi niso zastrupili mojega sina, niti Skripalovih!

Oče Alexandra Litvinenka, agenta, ki so ga pred 10-imi leti zastrupili v Londonu, je za ruske medije komentiral primer Sergeja Skripala in njegove hčerke.

Valter Litvinienko, po poklicu zdravnik, pravi, da so ruski begunci v Veliki Britaniji talci obveščevalnih služb Zahoda. Leta je verjel, da so Rusi vmešani v napad na njegovega sina leta 2006, vendar je spremenil svoje mnenje, saj je leta analiziral “nedoslednosti v preiskavi“.

Spomnimo, London trdi, da je bil Litvinienko zastrupljen z radioaktivnim polonijem. Dejanje so označili kot akt “jedrskega terorizma“, za katerega so obtožili Rusijo, Moskva te obtožbe še danes zavrača.

Napad na bivšega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčerko Julijo 4. marca v Salisburyju so označili kot “prvi napad z živčnim agensom v Evropi po Drugi svetovni vojni“.

Valter Litvinenko je za RT povedal, da, čeprav v primeru Skripal obstajajo podobnosti s primerom zastrupitve njegovega sina, je bila uporabljena drugačna taktika.

Pravi, da je bila zastrupitev njegovega sina zamišljena s ciljem, da se pokaže, kako je Moskva “ekstremno surova“ in kako se “obnaša do sovražnikov“. Trenutna situacija s primerom Skripal je ustvarjena, da bi se sprovociralo reakcijo Moskve.

“Zavedajo se, da so naredili napako v primeru Litvinenka in se odločili za spremembo taktike. Doslej niso pokazati nikakršnih dokazov, vse se fokusira le na čakanje reakcije iz Moskve. Če bi bila, kot Britanci trdijo, ruska sled, bi bilo vse že zdavnaj jasno“, pravi Litvinenko.

Valter Litvinenko, da je v primeru Skripal preiskava dosti manj transparentna kot tista iz leta 2006.

“Enako je bilo tudi v primeru mojega sina Alexsandra, če bi imeli dokaz o ruski vpletenosti, bi to znova in znova do danes ponavljali. Scotland Yard (sedež londonske policije) ni iskal kriminalca. Scotland Yard je prikrival sledi“, pravi Valter Litvinenko.

valter litvinenko

V primeru zastrupitve njegovega sina ni šlo za enega človeka, ki je izvedel napad, temveč za vpletenost najmanj dvanajstih ljudi. Prvo so prišli do izsledkov, da gre za talij, potem ko je Akexander umrl, so me obvestili, da je bil polonij. Ubila ga je CIA, saj je bil njegov najtesnejši sodelavec in prijatelj Alex Goldfarb, biokemik, sodelavec CIA. Če se jim upreš, takoj najdejo ustrezno rešitev. To se je zgodilo tudi z Berzovskym in Goldfarbovo soprogo, ker je preveč vedela in preveč govorila. Moj sin je menil, da so ga zastrupili Rusi, vendar je bil v zmoti. Theresa May je bila takrat ministrica za notranje zadeve in je primer Litvinenko zaprla z oznako “national security”, tako najlažje skriješ stvari. Ne gre samo za nacionalno varnost, temveč tudi za CIA in izraelsko obveščevalno službo. Alexander je šel najprej v Izrael, nato v Italijo, prišel v London, kjer so ga kmalu zatem ubili. Prvi napad nanj je bil v oktobru, šlo je za začetek zastrupitve, nato 1. novembra, ko je mu je postalo izredno slabo, nato so mu izčistili želodec, če bi šlo za polonij, bi diagnosticirali zamenjavo, to vem, saj sem tudi sam doktor. Alexandra Litvinenka so v bolnici zastrupljali do smrti. Razlog, zakaj so Britanci rekli, da gre za polonij je, da bi okrivili Rusijo. Niso mi pokazali nobenih zdravstvenih dokumentov, kot oče nisem imel dostopa do nikakršnih dokumentov. Berezovsky (ruski oligarh, ki si je nagrabil bogastvo v času divje privatizacije in je pred roko pravice pobegnil v Veliko Britanijo, kjer je dobil azil. Skrivnostno je umrl doma, marca 2013) in cela druščina je bila pod nadzorom CIA. Zato je bilo lažje reči, da je kriva Rusija kot pa CIA.

V primeru Litvinenko ni bilo drastičnih sankcij in ukrepov s stani Londona, ker takrat ni bila Rusija še tako gospodarsko in vojaško močna.

V primeru Skripal so se Britanci odločili za drugačno taktiko, posnetkov zastrupljenih ne pošiljajo v javnost. Vse je bolj skrivnostno, ne želijo predstaviti dokazov, ker se bojijo, da bodo Rusi ugotovili za kakšen strup gre in kje je proizveden. Valter Litvinenko meni, da so v zastrupitev vmešani tudi Ukrajinci, ki imajo motiv skregati zahodne države z Rusijo. Vse skupaj pa zelo ustreza tudi Theresi May, ki je doma v zelo težki politični situaciji. MI6 in CIA ne dovolita Skripalovim sorodnikom obiska v Bolnici. Prav tako ne dovolijo predstavnikom ruskega veleposlaništva stika z Julijo Skripal. Zanimivo se mu tudi zdi tudi, da je vojaški kemični laboratorij blizu kraja zastrupitve Skripalovih in da so Britanci takoj vedeli, da gre za ruski živčni strup novičok, saj so le tako lahko zastrupljenima dali protistrup.

(Organizacija za prepoved kemičnega orožja (OPCW) je potrdila, da je Rusija 27. septembra 2017 popolnoma uničila vse zaloge kemičnega orožja.)

“Težko bo vse skriti in na koncu ne bodo uspeli. Ujeli jih bodo, Theresa May bo osramočena, kot tudi tisti klovn, minister za zunanje zadeve Boris Johnson”, je poudaril Valter Litvinenko.

Povedal je tudi, da ljudje kot je bil njegov sin Alexander, pridejo v situacijo, v kateri postanejo talci tujih vlad in obveščevalnih služb.

“Za Britance ni koristno, da Skripal ostane živ. Dekle pa, ona ne ve ničesar. Skripal ve. Ona je enostavno prišla na obisk k očetu in padla v situacijo. Njo bodo verjetno pustili, da gre naprej, če pa kaj ve – potem se ne bo izvlekla“, je dejal Litvinenko.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)