Lavrov: Rusija Skripalu ničesar ne očita in nima motiva, da bi ga zastrupila! – TOPNEWS.si

Lavrov: Rusija Skripalu ničesar ne očita in nima motiva, da bi ga zastrupila!

Lavrov:  Rusija Skripalu ničesar ne očita in nima motiva, da bi ga zastrupila!

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je včeraj dejal, da Rusija Skripalu ničesar ne očita in nima motiva, da bi ga zastrupila. “Če bi od njega še kaj zahtevali, ga ne bi nikoli zamenjali,” je dejal Lavrov in še namignil, da bi bila zastrupitev Skripalovih lahko tudi v interesu britanskih posebnih enot, “ki so znane po tem, da imajo dovoljenje za ubijanje”. Sicer pa bi lahko bila zastrupitev nekdanjega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegove hčerke v interesu britanske vlade. Pojasnil je, da bi vlada v Londonu na tak način preusmerila pozornost s težav, ki jih ima v zvezi z Brexitom. “To bi bilo lahko v interesu britanske vlade, ki se je znašla v neprijetnem položaju, ker ji ni uspelo izpolniti obljub volivcem glede pogojev za brexit,” je dejal Lavrov na novinarski konferenci v Moskvi.

Upokojeni polkovnik Skripal je bil zaradi vohunjenja za Veliko Britanijo leta 2006 na vojaškem sodišču v Rusiji obsojen na 13 let zapora. Bil je častnik ruske vojaške obveščevalne službe, obsojen pa je bil izdaje, ker je po letu 1990 britanski obveščevalni službi MI6 proti plačilu posredoval podatke o identiteti ruskih tajnih agentov, ki so pod krinko delovali v Evropi. Takrat so mu tudi odvzeli čin. Leta 2010 ga je Moskva skupaj s še tremi zaporniki izročila Veliki Britaniji v zameno za 10 ameriških vohunov.

V zvezi z razlogi za napad je Sergej Lavrov dejal: “Razlogov bi bilo lahko veliko in nobenega ni mogoče izključiti.” Zavrnil je tudi navedbe, da je bil napad “prefinjen”. Če bi bil prefinjen, bi žrtvi nemudoma umrli. Julija Skripal od četrtka ni več v kritičnem stanju, zdravstveno stanje njenega 66-letnega očeta pa je še vedno kritično, a stabilno.

Moskva od samega začetka zahteva dostop do vzorcev živčnega strupa, domnevno uporabljenega v napadu in transparentost preiskave. Resni resni strokovnjaki” in voditelji kar nekaj držav se sprašujejo, kakšna je vloga Velike Britanije v napadu, je dejal Lavrov. “Velika Britanija se ne bo mogla izogniti tem vprašanjem,” je dejal. Lavrov je bil kritičen do Velike Britanije, ker še vedno ni ugodila ruski prošnji glede konzularnega dostopa do Julije Skripal, ki je ruska državljanka.

Moskva zahteva odgovore od Velike Britanije, Francije in Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW).

Organizaciji za prepoved orožja je Rusija postavila 13 vprašanj in ponovno poudarila, da gre pri aferi Skripal za izmišljotino, usmerjeno proti Rusiji, in provokacijo Velike Britanije. Rusijo zanima, kakšne vzorce in druge dokaze je Velika Britanija izročila Organizaciji za prepoved kemičnega orožja in ali bo OPCW informacije o primeru Skripal posredovala svojemu izvršnemu svetu, katerega članica je tudi Rusija.

Moskva čudi, zakaj je obisk strokovnjakov OPCW-ja v Veliki Britaniji zavit v skrivnost in si želi več pojasnil, na primer, kdo je bil vodja ekipe in kdo so bili njeni člani, kako dolgo so bili v Veliki Britaniji in s kom so opravili pogovore. Moskvo tudi zanima, kakšen je bil postopek odvzemanja vzorcev živčnega strupa, s katerim sta bila 4. marca zastrupljena Sergej in Julija Skripal. Moskva od Organizacije za prepoved kemičnega orožja zahteva tudi pojasnilo, kako je v preiskavo vpletena Francija, saj gre za zločin proti ruskima državljanoma na britanskih tleh in kakšen je tu interes Francije. Rusijo tudi zanima, ali je OPCW dovolila Veliki Britaniji, da lahko deli ugotovitve preiskave s članicami Evropske unije. Rusija se tudi sprašuje, ali namerava Organizacija za prepoved kemičnega orožja gradivo in dokaze v primeru Skripal sploh delili z Rusijo.

Rusko veleposlaništvo v Londonu je poslalo seznam 14 vprašanj v zvezi s primerom Skripal britanskemu zunanjemu ministrstvu. Rusija od Velike Britanije zahteva transparentnost preiskave in odgovor, ali je Velika Britanija uporabljeni strup kdaj proizvedla tudi na svojem ozemlju. Rusija med drugim britanske oblasti sprašuje, zakaj Britanija ne omogoči konzularnega dostopa do ruskih državljanov, zastrupljenih na britanskih tleh, kakšen protistrup sta Skripalova prejela in kako so Britanci do njega prišli in na podlagi česa so britanske oblasti prišle do ugotovitev, da je uporabljeni strup “ruskega izvora”. V zvezi s sporno vpletenostjo Francije, Moskvo zanima, zakaj je Francija v to sploh vpletena, kateri dokazi so bili izročeni Parizu in ali so bili izsledki francoske preiskave izročeni Organizaciji za prepoved kemičnega orožja.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)