(VIDEO) Afera z izgonom ruskih diplomatov razklala slovensko politiko: Borut Pahor in Miro Cerar proti Karlu Erjavcu in Dejanu Židanu – Milan Brglez pa vmes – TOPNEWS.si

(VIDEO) Afera z izgonom ruskih diplomatov razklala slovensko politiko: Borut Pahor in Miro Cerar proti Karlu Erjavcu in Dejanu Židanu – Milan Brglez pa vmes

(VIDEO) Afera z izgonom ruskih diplomatov razklala slovensko politiko: Borut Pahor in Miro Cerar proti Karlu Erjavcu in Dejanu Židanu – Milan Brglez pa vmes

Pred današnjo sejo vlade je prišlo glede sankcij proti Rusiji in izgonu diplomatov do razkola v slovenski politiki. Najprej na relaciji znotraj koalicije, potem med vlado in predsednikom države Borutom Pahorjem in na koncu še na relaciji z Državnim zborom.

Ozadje dogajanja glede (ne)odločitve pri izgonu ruskih diplomatov na slovenski politični sceni je včeraj pokazalo, da imamo pravzaprav tri smeri v slovenski zunanji politiki. Eno je zastopal zunanji minister Karel Erjavec, drugo predsednik države Borut Pahor in tretje Državni zbor. Seveda je tu še več podvariant, saj sta koalicijski stranki Deusus in SD oziroma Židan in Erjavec na eni strani, SMC in Miro Cerar na drugi strani, podpredsednik SMC-ja Milan Brglez zopet na svoji poti, medtem ko se ostali akterji zunanje politike in stranke odločajo pač glede na svoje politične preference. Jožef Horvat, predsednik Odbora za zunanjo politiko, bi diplomate izgnal, SDS se sicer ni izrecno opredeljevala, vendar so njihova protiruska stališča izrazita.

V politiki sta tako nastala dva tabora, eden bi solidariziral Združenim kraljestvom in zvezo Nato, drugi pa bi bi se sankcijam proti Rusiji izognil. Če bi lahko rekli, da ima vsaka zgodba dve plati, ima slovenska tri.

Najbolj zgovoren je bil zunanji minister Erjavec, ki je po seji vrha stranke, v gostilni na Livadi, na vprašanja novinarjev, kaj bo predlagal glede izgona diplomatov na četrtkovi seji vlade dejal:

“No, kar se tiče seje vlade, jutri bomo posredovali informacijo, kjer bomo obravnavali to problematiko in bomo pač videli, kaj bo razprava na vladi prinesla”.

Glede vprašanja, ali obstajajo kakšni pritiski Velike Britanije ali pa kakšne druge države, je Erjavec odgovoril: Ne vem, kdo je Slovenija?

Na dodatno vprašanje novinarjev, kaj boste pa vi predlagali gospod minister in ali bo predlagal kakšne sankcije, zdaj je samo še osem držav, če se ne motim, članic EU-ja, ki niso reagirale. Boste vi predlagali, da Slovenija ostane v tem klubu.

“No zaenkrat menim, da je treba razčistit, kaj se je pravzaprav zgodilo. Vemo, da zadeva je precej nejasna, je precej bizarna. Tako, da kar se mene tiče ne vidim razloga, da bi predlagal takšen ukrep. Seveda je pa to stvar tudi vlade, razprave na vladi, tako, da bomo videli pač, kaj bo jutri”.

Pa vas nič ne skrbi gospod minister, da Slovenija nekako tukaj ostaja v nekakšnem klubu držav kot so Srbija, Turčija, Grčija. Smo precej osameli, v zelo prorusko orientiranem klubu držav smo?

“No poglejte, kot sem povedal, mi bomo danes to razpravo že opravili na koaliciji, potem na vladi. Vem, da je tudi sklican Odbor za zunanjo politiko. Tam predsednik Odbora za zunanjo politiko pravi, da vlada ne bi smela o ničemer odločati, ker opravlja tekoče posle. Tako, da je tudi ena od variant, da vlada o ničemer ne odloča. Moram pa seveda opozoriti, da Državni zbor pa nima te pristojnosti”.

Torej v tem trenutku nobenih sankcij oziroma ukrepov zoper ruske diplomate pri nas še ni?

“V tem trenutku ni nobenega predloga. V tem trenutku pripravljamo informacijo za vlado. In potem na podlagi razprave vlade, bomo videli, kaj vlada predlaga oziroma kako vidi to zadevo. Vendar kot sem povedal, kot minister za zunanje zadeve, sem menja, da ni nobenega razloga za ukrepanje glede na to, da vidimo, da zadeva ni razčiščena, kaj se je pravzaprav zgodilo”.

Ampak, po vašem je to v pristojnosti vlade glede na to da opravlja tekoče posle?

“No to bo stvar vladne službe za zakonodajo. Ona bo dala natančen odgovor, ali je to stvar vlade, ki opravlja tekoče posle. Nekako se nagibajo menja, tudi predsednik Državnega zbora je mnenja, da to ni stvar vlade, ki opravlja tekoče posle. Seveda je pa tukaj pomembno, kaj bo rekla vladna služba za zakonodajo. Če pač to ne sodi več v pristojnost tekočih poslov, potem to pomeni, da vlada tega ne more obravnavati.”

Glede vprašanja, ali obstajajo kakšni pritiski Velike Britanije ali pa kakšne druge države, je Erjavec odgovoril: Ne vem, kdo je Slovenija?

Na vas osebno? “Ne name ni nobenega pritiska tako, da ničesar ne čutim in tudi bi bilo bizarno, da bi se pritiskalo na ministra za zunanje zadeve ene od držav”

Na izrecno vprašanje, ali Erjavec kaj ve, da naj bi enemu od ruskih diplomatov že bilo nakazano, da bo izgnan, Erjavec odgovarja:” Nič ne vem o tem”.

Po Livadi, je Erjavec odšel na sestanek vrha koalicije, kjer so že bili zbrani predsedniki koalicijskih strank. Dejan Židan je po sestanku, na vprašanje glede enotnosti koalicije, v zvezi z vprašanjem izgona ruskih diplomatov dejal: ” Jaz upam, da bo jutri enotna, jutri pride zunanji minister z informacijo. Moje stališče je pa takšno kakršno je bilo tudi pred dvema urama. Vse skupaj je potrebno izrazito pretehtati. Ne prehitro skočiti. Pogledati tudi kakšna ozadja, zato ker tudi izkušnja prisotna v evropskih državah iz Iraške krize še vedno peče in boli”.

Koalicija torej danes še eni enotna?

“Ne poglejte, saj o tem ne bo odločala koalicija, odločala bo vlada in mi jutri na seji vlade pričakujemo informacijo zunanjega ministrstva in potem se bomo odločali.”

Zanimivo je, da se je po sestanku koalicije zvečer oglasil še predsednik države Borut Pahor, ki je za solidarnost z Veliko Britanijo. Kot kaže, pa v Sloveniji ne vlada enotnost glede vprašanja izgona ruskih diplomatov. Predsednik države Borut Pahor meni, da bi morala Slovenija izkazati solidarnost z Veliko Britanijo.

“Slovenija ima z Rusijo dobre odnose. Prizadeva si za izboljšanje odnosov med zahodnim svetom in Rusko federacijo. Toda v nastalih okoliščinah, po poskusu atentata v Salisburyju, predsednik republike Borut Pahor meni, da je prav izkazati solidarnost z Veliko Britanijo ter izpričati enotnost EU in NATO,” je zapisal Pahor v svojem odgovoru.

Seveda bo najbolj zanimivo, kako se bo na vse skupaj odzval predsednik vlade Miro Cerar in kako bodo danes v primeru odločanja na vladi glasovali ministri SMC. Sodeč po nekaterih odzivih z največje vladne stranke, je SMC bolj na strani predsednika države kot pa zunanjega ministra in Desusa ter Dejana Židana in SD-ja.

Zunanji minister Erjavec je po koaliciji ponovil, da so na koaliciji obravnavali to zadevo. “Moram reči, da jutri bo MZZ dalo informacijo v zvezi s celotno zadevo. Potem, na podlagi razprave, bomo pač sprejeli to informacijo in tudi videli na kakšen način bomo to zadevo obravnavali. Kot minister za zunanje zadeve pa lahko povem, da ne bom predlagal nobenega izgona diplomatov na ruskem veleposlaništvu… Zato ker zaenkrat ocenjujemo, da zadeva ni povsem razjasnjena, ne vemo pravzaprav, kaj se je zgodilo in tudi vidimo, da tudi nekatere članice EU ne bodo posegle po tem ukrepu. Ampak, tukaj gre pač za stališče Slovenije, ki pa bo izoblikovano v okviru jutrišnje seje vlade. Seveda pa pričakujemo nadaljevanje razprave na Odboru za zunanjo politiko, ki naj bi bil sklican za prihodnji teden.”

Na vprašanje, ali je koalicija enotna pri tem vašem stališču, ga deli, ali so kakšni pomisleki največje stranke in premiera Cerarja, je Erjavec dejal: “To morate vprašate predsednike strank, ki tvorijo to koalicijo. Tako, da tega ne bom komentiral. Povedal pa sem, da bo jutri ta razprava in na podlagi razprave bomo tudi videli, kaj se bo odločilo. Tako, da jutri bo ta razprava… Poglejte, jutri bo ta razprava, ne načrtujemo nobenih ukrepov”.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)