Saudski princ Mohammed bin Salman razkriva: Ekstremistični vehabizem smo širili na zahtevo Zahoda! Kaj je bil cilj? – TOPNEWS.si

Saudski princ Mohammed bin Salman razkriva: Ekstremistični vehabizem smo širili na zahtevo Zahoda! Kaj je bil cilj?

Saudski princ Mohammed bin Salman razkriva: Ekstremistični vehabizem smo širili na zahtevo Zahoda! Kaj je bil cilj?

Mohammed bin Salman, kronski princ Saudske Arabije, je v intervjuju za Washington Post razkril, da je Riad med hladno vojno širil ekstremistično vehabijsko ideologijo in da so to počeli na zahtevo zahodnih zaveznic.

Cilj je bil škoditi zvezam Sovjetske zveze z muslimanskimi državami, je povedal Bin Salman v intervjuju, ki ga je dal za Washington Post med svojim obiskom v ZDA.

saudi princ in barack obama 2

Barack Obama in Mohammed bin Salman

“Na zahtevo naših zaveznikov smo investirali v izgradnjo koranskih šol, džamij in širjenje vehabizma v muslimanskem svetu”, je odprto povedal saudski princ in dodal, da je bil cilj te radikalizacije “preprečiti Sovjetski zvezi, da okrepi svoj vpliv v muslimanskem svetu”.

“Naši zavezniki so zahtevali, da uporabimo naše resurse za dosego te naloge”, pove Salman. Vendar pa so v tej širitvi islamskega ekstremizma “sukcesivne saudske vlade zašle”, pravi Bin Salman in ocenjuje, da je danes nujno potrebno “delati na vrnitvi v normalnost”.

Kar zadeva financiranje vehabizma, Mohamed bin Salman trdi, da denar v največji meri dajejo privatne institucije s sedežem v kraljestvu” in da to ni vladna politika.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)