Rusija sporočila: Velika Britanija krši mednarodno pravo v primeru Skripal! Juliji Skripal se zdravstveno stanje zboljšuje! – TOPNEWS.si

Rusija sporočila: Velika Britanija krši mednarodno pravo v primeru Skripal! Juliji Skripal se zdravstveno stanje zboljšuje!

Rusija sporočila: Velika Britanija krši mednarodno pravo v primeru Skripal! Juliji Skripal se zdravstveno stanje zboljšuje!

Tiskovna predstavnica ruskega Ministrstva za zunanje zadeve Marija Zaharova je danes izjavila, da Britanija krši mednarodno pravo s tem, ko zavrača posredovati informacije o Juliji Skripal, ruski državljanki, ki je bila poleg očeta, bivšega dvojnega vohuna, Sergeja Skripala, zastrupljena v angleškem Salisburyju.

Zaharova je novinarjem v Moskvi dejala, da je Britanija zavrnila sodelovanje z Rusijo v preiskavi o zastrupitvi in da ni posredovala nikakršnih novih informacij o Juliji Skripal, kljub dejstvu, da je Julija ruska državljanka, poroča Reutes.

Zaharova trdi, da je obnašanje Britanije v nasprotju s sporazumom, ki sta ga podpisali Britanija in Sovjetska zveza leta 1968 (Rusija je njena pravna naslednica), ki določa, da ima Moskva dostop do svojih državljanov na britanskem ozemlju in da jim lahko nudi pravno, svetovalno pomoč ter konzularno zaščito.

Zaharova je poudarila, da nobena stran ni odstopila od sporazuma in da je še naprej veljaven v mednarodnem pravu.

Julija Skripal

Julija Skripal

Britanija obtožuje Rusijo, da je odgovorna za zastrupitev Sergeja in Julije Skripal, kar pa Moskva še naprej zanika.

Medtem pa je bolnica v Salisburyju, kjer se oba zastrupljena zdravita, sporočila, da se je zdravstveno stanje hčerke bivšega dvojnega ruskega agenta Sergeja Skripala, izboljšalo.

Stanje Julije Skripalj se “hitro izboljšuje, Julija ni več v kritičnem stanju, njeno stanje je sedaj stabilno”, je sporočila bolnica v Salisburyju.

Britanske oblasti trdijo, da sta bila Skripal in njegova hčerka zastrupljena z živčnim strupom novičok, ki naj bi bil proizveden v Sovjetski zvezi in za zastrupitev obtožujejo Rusijo, kar je privedlo do dodatnega zategovanja odnosov med Moskvo in Zahodom.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)