(VIDEO) Devet držav EU, ki ne bodo ali pa še niso izgnale ruske diplomate – TOPNEWS.si

(VIDEO) Devet držav EU, ki ne bodo ali pa še niso izgnale ruske diplomate

(VIDEO) Devet držav EU, ki ne bodo ali pa še niso izgnale ruske diplomate

Več kot 25 držav na treh celinah je v ponedeljek napovedalo, da bodo izgnale ali da so že izgnale ruske diplomate. Skupno število izgnanih ruskih diplomatov je vsaj 144. V Evropski uniji je nekaj držav, ki so se odločile, da ne bodo sprejele ukrepale proti Rusiji zaradi zastrupitve bivšega dvojnega vohuna Sergeja Skripala v Salisburyju.

Britanski mediji poročajo, da je 18 držav EU podprlo London, vključno z dvema bivšima sovjetskima republikama Litvo in Latvijo.
Opozarjajo, da se devet držav ni pridružilo tej diplomatski vojni proti Rusiji in tudi pojasnjujejo zakaj.

kurz1

Avstrija

Avstrija je napovedala, da ne bo izgnala ruskih diplomantov, temveč bo vztrajala na nevtralnosti.
“Podpiramo odločitvev o izgonu diplomatov, vendar ne bomo ukrepali,” sta dejala kancler Sebastian Kurz in zunanja ministrica Karin Kneissl v skupni izjavi. “Dejansko želimo komunikacijo z Rusijo pustiti odprto. Avstrija je nevtralna država in se vidi kot most med Vzhodom in Zahodom”, navajata kancler Kurz in zunanja ministrica Kneissl. Stranka Sebastiana Kurza ÖVP je v koaliciji s stranko FPO, ki vzdržuje tesne vezi z Rusijo.

Bolgarija

Ta država, ki od januarja predseduje Evropskemu svetu, opozarja, da njihov trenutni položaj uradni Sofiji nalaga, da ostane še naprej nevtralna. Britanski Express omenja, da ima Bolgarija močne poslovne povezave z mnogimi ruskimi podjetji. Na primer, ruski Gasprom je njihov edini dobavitelj plina.

Ciper

Tiskovni predstavnik ciprske vlade Prodromos Prodromou je dejal, da njihova država ni sposobna ukrepati proti državam, ki so stalne članice Varnostnega sveta ZN.

Grčija

Za zdaj Grčija ne bo sprejela ukrepov proti Rusiji, je sporočil diplomatski vir.
“Vrh države je v težkem položaju, ker bi javnost negativno ocenila vse poteze, ki bi vodile k poslabšanju odnosov z Rusijo,” je dodal.

Luksemburg

Luksemburg za zdaj še ni izgnal ruskih diplomantov, temveč je poklical svojega veleposlanika v Moskvi na posvet.
“Imamo zelo majhno število ruskih diplomatov v državi, in kljub našim najboljšim naporom, nismo našli nobenega dokaza, da je kateri od njih vohun ali oseba, ki dela v nasprotju z našimi interesi,” so sporočili.

Malta

augussto portugal

Malteška vlada je izrazila solidarnost z Veliko Britanijo, vendar se ni odločila za izgon ruskih diplomatov.
“Tega ne bomo naredili, ker je naše diplomatsko predstavništvo v Rusiji zelo majhno, in bi lahko vsak odgovor lahko prekinil naše diplomatske odnose,” piše v izjavi za javnost.

Portugalska

Tudi Portugalska je obsodila napad na Sergeja Skripala, vendar ne bo ukrepala. Verjamejo, da so le odločitve sprejete na ravni celotne EU dobre. “Sprejeli bomo samo ukrepe, ki so v skladu s portugalskimi nacionalnimi interesi, interesi Evrope in zveze Nato,” je dejal zunanji minister Augusto Santos Silva.

peter pellegrini

Slovaška

Čeprav Slovaška obsoja napad, se ne bo “zlomila pod pritiskom in se zatekla k teatralnim potezam”. “Za začetek bomo poklicali slovaškega veleposlanika v Moskvi na pogovore. Če bo potrebno, bomo reagirali. Počakali bomo, ker ni dovolj le prepričanje, da je Rusija” zelo verjetno “odgovorna za napad,” je dejal premier Peter Pellegrini.

karl erjavec

Slovenija

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je dejal, da bo vlada razpravljala o primeru napada z živčnim strupom na nekdanjega ruskega agenta Sergeja Skripala, sam ne bo predlagal uporabe diplomatskih ukrepov solidarnosti z Britanijo. “Za zdaj mislim, da je treba najprej razčistiti, kaj se je zgodilo v Veliki Britaniji, gre za zelo nejasen in bizaren primer,” je dejal Erjavec novinarjem.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)