Nemški mediji o diplomatski vojni: Rusija je bila vedno dober sovražnik, Zahod jo vedno poišče, ko znotraj EU zaškripa! – TOPNEWS.si

Nemški mediji o diplomatski vojni: Rusija je bila vedno dober sovražnik, Zahod jo vedno poišče, ko znotraj EU zaškripa!

Nemški mediji o diplomatski vojni: Rusija je bila vedno dober sovražnik, Zahod jo vedno poišče, ko znotraj EU zaškripa!

Nihče v EU se ne želi povsem zameriti Rusiji, kljub temu, da vsi kažejo solidarnost z Britanci v primeru Skripalj, komentirajo nemški mediji, ki obenem ugotavljajo, da EU pogosto uporablja Rusijo kot zunanjega sovražnika, ki bo vse združil, če na področju notranje politike ne gre vse tako kot je treba.

Deutsche Welle navaja, da so Združene države Amerike izgnale 60 ruskih diplomatov, Ukrajina 13, Albanija 2 in enega Makedonija, medtem ko je 16 držav EU skupaj izgnalo – od enega do štiri diplomate.

“Nekdo izžene enega, nekdo dva, vendar nihče ne več kot štiri ruske diplomate. Vsi sodelujejo v akciji, kažejo solidarnost z Britanci, vendar nihče si ne želi popolnoma zaplesati z Rusijo. Zdaj je samo vprašanje časa, kdaj bo Rusija izgnala zahodne diplomate.. Vlada v Moskvi mora to storiti, da bi ohranila obraz, ocenjuje Radio Deutschlandfunk iz Kölna, ki opaža, da nihče ne govori o prenehanju, niti o izhodni strategiji iz situacije in ugotavlja, da “je solidarnost z Veliko Britanijo sicer dobra, vendar je dobra tudi uvidevna zunanja politika.”

Frankfurter Rundschau piše, da sedaj “zveza ZDA, Nemčije in držav EU zateguje zanko in se na napad nekdanjega ruskega vohuna Sergeja Skripala odziva z izgonom ruskih diplomatov.” “Prav je, da izraža solidarnost z Londonom in s tem povečuje diplomatski pritisk na Moskvo. Poleg tega Zahod demonstrira, da kljub številnim razlikam v razmišljanju, lahko do neke mere škodi nasprotniku. Vendar pri tem podvigu manjka en element. Na primer, Nemčija bi lahko posredovala in dostavila vzorec strupene snovi Putinu. Zahod bi tako šel nasproti Moskvi in se odzval na njene prošnje, Rusija pa bi istočasno bila prisiljena povleči naslednjo potezo, “piše Frankfurtski časnik.

Heilbronner Stimme opozarja, da bi situacija utegnila eskalirati in da je velika nevarnost, da bodo na koncu vsi poraženci, hkrati pa poudarja, da je zelo problematična tudi politika dvojnih standardov, saj “dokler je Rusija pod sankcijami, Turčija lahko neovirano nadaljuje svoj pohod proti Kurdom”.

hkrati Kölner Stadt-Anzeiger trdi, da čeprav je možno obtožiti Rusijo, ni dokazov, da je imel Kremelj prste v tej igri. Zato se izgon diplomatov težko upraviči in za bolj radikalne korake, kot so gospodarske sankcije, ne bi bilo nobene podlage.

“Vse to ne bo spremenilo stališča Kremlja, ki zanika kakršno koli vpletenost v napad z živčnim plinom. Zdaj bi morali slediti protiukrepi Moskve. To pa vodi do vprašanja, kaj prinaša solidarnost Zahoda – razen nadaljnjega poslabšanja že tako zastrupljenih odnosov?”, se sprašuje Stuttgarter Nachrihten.

Feie Presse piše, da zavezništvo Zahoda “bode v oči”, ker je britanska premierka Theresa May v svoji državi pod pritiskom zaradi svojega “katastrofalnega upravljanja izstopa Velike Britanije iz EU” in grozijo ji nove volitve, ki bi jo “odpihnile s funkcije.”

“Kaj pa EU? EU je v največji krizi v zadnjih nekaj desetletjih. Globoke razpoke med (kmalu le) 27-imi državami članicami ni mogoče spregledati. In tako je bil uporabljen preizkušen instrument politike moči, da ko na notranje političnem planu ne gre, si najdi zunanjega sovražnika, ki nas bo vse združil. Rusija je bila vedno dober sovražnik”, «zaključi Freie Presse.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)