Theresa May po objavi diplomatske vojne Rusiji sporočila: Stojimo z ramo ob rami z EU in NATO! – TOPNEWS.si

Theresa May po objavi diplomatske vojne Rusiji sporočila: Stojimo z ramo ob rami z EU in NATO!

Theresa May po objavi diplomatske vojne Rusiji sporočila: Stojimo z ramo ob rami z EU in NATO!

Britanska premierka Theresa May je javno ocenila diplomatski odgovor številnih držav v zvezi z afero Skripal kot največji kolektivni izgon ruskih diplomatov v zgodovini in sporočila, da je London “z ramo ob rami z Evropsko unijo in zvezo NATO”.

Strokovnjaki ocenjujejo, da je afera testirala trdnost zvez Velike Britanije z njenimi zaveznicami, potem ko si Velika Britanija ne želi biti več del EU in je tako rekoč z eno nogo že zunaj nje. Afera Skripalj je tudi še bolj oddaljila ameriškega predsednika Donalda Trumpa od Vladimirja Putina, potem ko je Trump po izvolitvi izjavil, da si želi zbližati odnose z Rusijo. Spomnimo, da je po tej izjavi sledilo dobro leto dni neuspešnega odkrivanja posebnih zvez Trumpove predsedniške kampanje z Rusi, Rusijo pa so obtožili, da je “namestila” ameriške predsedniške volitve.

“Osemnajst držav je izgnalo več kot 100 ruskih diplomatov”, je dejala Mayeva, preden se je akciji pridružila tudi Makedonija. London je prejšnji teden že izgnal 23 ruskih diplomatov.

theresa may

“Kot suverena evropska demokracija, bo Velika Britanija ostala z ramo ob rami z EU in zvezo NATO ter se bo skupaj s svojimi zavezniki soočila s temi grožnjami”, je dejala Mayjeva.

Britanska vlada je za napad z živčnim strupom na Skripala in njegovo hčerko Juliju uperila prst v Vladimirja Putina in za poskus umora obtožila rusko državo. Rusko ministrstvo za zunanje zadeve je v ponedeljek sporočilo, da bo recipročno odgovorilo na odločitev ZDA, Kanade, Ukrajine, Makedonije in držav EU glede izgona ruskih diplomatov, njihove vlade pa obtožilo, da slepo sledijo svoji britanski zaveznici v sporu z Moskvo.

“Provokativna gesta solidarnosti z Londonom s strani teh držav, ki nesporno poslušajo britanske oblasti glede tako imenovane afere Skripal, brez da bi poskušale razumeti okoliščine tega dogodka, so nadaljevanje konfrontacijske poti k eskalaciji”, piše v sporočilu za javnost ruskega zunanjega ministrstva.

Afera Skripal je pokazala Veliki Britaniji, kako trdno so z njo njeni zavezniki, kljub Brexitu in zapletenimi odnosi Londona z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom.

“To je velik uspeh za premierko Thereso May”, je ocenil komentator BBC-ja Jonathan Marcus, predstavnik za diplomatska vprašanja.

Ameriška reakcija govori o ohranitvi “posebnega odnosa” med Združenimi državami Amerike in Veliko Britanijo, kljub temu, da je v predvolilni kampanji Donald Trump, tedaj še kandidat za predsednika, najavil zbliževanje z Rusijo, piše AFP.

putin theresa 1

Zaharova: Za ukrepom EU stoji NATO, cilj je demonizirati Rusijo

zaharova 1

Za ukrepom Evropske unije stoji NATO, ki uporablja politiko kaznovanja in pokuša demonizirati Rusijo, je danes izjavila tiskovna predstavnica Ministrstva za zunanje zadeve Rusije Marija Zaharova.

“Zveza NATO stoji za Evropsko unijo. EU je privlačen politični konstrukt z močno Severnoatlantsko zvezo za sabo”, je dejala Zaharova, poroča agencija Tass.

Zaharova je poudarila, da je “naloga demonizirati Rusijo” in da je “to, čemur smo sedaj priča, del dolgoročnega programa nenadzorovane rusofobije”.

“To je vprašanje ne le za Rusijo kot državo, temveč vprašanje za Ruse in ruski narod”, je dejala Zaharova.

V pogovoru za prvi kanal TV “Rusija” je poudarila, da ZDA in Združeno kraljestvo stojita za provokacijo v Salisburyju in da veliko število izgnanih ruskih diplomatov iz zahodnih držav ne pušča nikakršnega dvoma v to.

“Če ne bi bilo danes tega števila izgnanih ruskih diplomatov, bi lahko le ugibali o vzorcih tega hudičevega nastopa, ki ga je izvedla Velika Britanija ali pa o realnih koristih te celotne situacije, ki se je zgodila na ozemlju Velike Britanije”, je dejala Zaharova.

Poudarila je, da se je Rusija v naprej pripravila na ukrepe britanskih zaveznikov. “Povsem običajno, jasno nam je bilo takoj po vrhu EU, kaj se bo zgodilo in povsem običajno smo se na to pripravili”, je dejala Zaharova.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)