Fico o izgonu ruskih diplomatov: Velika Britanija že tako izstopa iz EU, Slovaški ni potrebno, da je solidarna z njo! – TOPNEWS.si

Fico o izgonu ruskih diplomatov: Velika Britanija že tako izstopa iz EU, Slovaški ni potrebno, da je solidarna z njo!

Fico o izgonu ruskih diplomatov: Velika Britanija že tako izstopa iz EU, Slovaški ni potrebno, da je solidarna z njo!

Bivši slovaški premier Robert Fico, lider najmočnejše stranke v vladi SMER, meni, da Slovaška ne bi smela izgnati ruskih diplomatov na zahtevo Velike Britanije, ki, kot je rekel, že tako zapušča Evropsko unijo in razbija zelo prijateljske in pomembne odnose Slovaške in Rusije.

“Pozval sem vse, tudi predsednika Slovaške, da se umirijo. Ne bomo vpili, samo zato, ker nekdo trka na naša vrata in nekaj zahteva. Ne bodimo kot ovce, ki gredo v klavnico. Zavračam razbijanje standardno prijateljskih in zelo pomembnih odnosov z Rusijo, samo zato, ker to želi nekdo drug”, je danes dejal bivši slovaški premier Fico po sestanku liderjev vladajoče koalicije v Bratislavi.

Danes dopoldne je slovaški predsednik Andrej Kiska od novega slovaškega premierja Petra Pelegrinija in vlade zahteval, da pojasni, zakaj Slovaška kot edina iz Višegrajske skupine še ni izgnala ruskih diplomatov.

Miroslav Lajčak

Miroslav Lajčak

“Predsednik Andrej Kiska je zahteval od Ministrstva za zunanje zadeve pojasnilo, zakaj Slovaška ni postopala enako kot njeni partnerji v Evropski uniji in Višegrajski skupini v zvezi s prošnjo Velike Britanije, da se izžene ruske diplomate. Predsednik meni, da pojasnilo ni zadostno in je izrazil nezadovoljstvo z dosedanjimi koraki resorja za zunanje zadeve”, je sporočil danes tiskovni predstavnik slovaškega predsednika Roman Krpelan.

Predsedniku Kiskiju je danes odločitev o tem, da se najprej zahteva pojasnilo s strani ruskega veleposlanika in počaka z izgonom ruskih diplomatov, opravičeval državni sekretar v slovaškem Ministrstvu za zunanje zadeve Lukaš Parizek, po neuradnih informacijah slovaškega časnika Denjika N je za to odločitev odgovoren osebno šef slovaške diplomacije Miroslav Lajčak.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)