Zaharova: London skriva podatke o Skripalu, da bi lahko manipuliral s tem primerom – TOPNEWS.si

Zaharova: London skriva podatke o Skripalu, da bi lahko manipuliral s tem primerom

MOSKVA – Velika Britanija označuje nekatere informacije kot strogo zaupne v zvezi s sodelovanjem z Organizacijo za prepoved kemičnega orožja (OPCW), da bi manipulirala s podatki o primeru Skripal, je izjavila tiskovna predstavnica ruskega Ministrstva za zunanje zadeve Marija Zaharova.

“Celo informacije o sodelovanju Londona z OPCW so zaupne. O tem, kar se tam dogaja, Rusija izve le iz medijev. Kaj je cilj teh informacij? Z ene strani te informacije namigujejo, da London sodeluje z mednarodno organizacijo. To pa pomeni, da se je dvignila stopnja zaupnosti glede tega, kar govorijo britanski predstavniki. Po drugi strani, gre za neuradne informacije, ki se jih lahko dodatno prilagodi”, je dejala Zaharova v intervjuju Vladimirju Solovjevu za prvi kanal državne TV Rusija 1.

Po njenih besedah, na podlagi curljanja informacij v britanske medije, je možno izvedeti, da so predstavniki OPCW imeli dostop do Skripalja in njegove hčerke. “Kako pa so predstavniki OPCW vedeli, koga so jim Britanci pokazali, kdo sta v resnici ti osebi, ali sta to res Skripalova, ali le človeka, ki sta podobna njima?”, se je vprašala Zaharova.

Bivšega dvojnega vohuna Sergeja Skripala in njegovo hčerko so 4. marca našli brez zavesti, na klopi v Salisburyju in ju v kritičnem stanju prepeljali v bolnico. Ugotovljeno je bilo, da sta bila zastrupljena z živčnim plinom “novičok”, Velika Britanija pa je obtožila Rusijo, da je vpletena v njuno zastrupitev, vendar za to Britanija ni predstavila niti enega dokaza.

Rusija je večkrat sporočila, da nima zveze s tem primerom niti motiva glede Skripala in njegove hčerke.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova meni, da je Velika Britanija v primeru Skripal uporabila “črni PR“ ter, da so poteze Londona velika provokacija in avantura. “To, kar sedaj počne Velika Britanija je črni PR in antireklama v svetovnem merilu. Britanija ne more obraniti svoje teze… ne more tega prodajati tako, da uporablja le svoje lastne argumente. Ustrezno temu, so prešli na koncept antireklame in črnega PR v svetovnem merilu“, je poudarila Zaharova na programu televizije “Rusija 1“.

Zaharova je še dejaa, da je “najbolj verjetno zaradi časovnih faktorjev kampanja proti Rusiji slabo obdelana“. “To je razvidno iz britanskega tiska. Danes so objavili analitične članke, kjer se navaja, da Londonu popolnoma primanjkuje teksture. Seveda, s stališča argumentacije, je to popolni neuspeh tistega, kar so naredili“, je pojasnila Zaharova, ki se sprašuje tudi o tem, kako je mogoče, da je z namenom, da bi “britansko premierko rešil pred veliko propadlo avanturo in njenimi posledicami“, vrh EU obravnaval ta problem “brez enega edinega dejstva, brez enega dokaza Velike Britanije“.

“Vse ostale naloge so izpolnjene. Obstaja politična podpora izjavam Velike Britanije“, je dodala Zaharova. “Če bi vsaj predložili kakšen dokaz, ne, potrebno je bilo primerjati Rusijo in Putina s Tretjim rajhom in nacistično Nemčijo za takšne publicistične namene“, je dejala Zaharova in poudarila, da je eden od ciljev ustvariti sovražnika.

Zaharova je še poudarila, da bodo na naslednji redni tiskovni konferenci podarili “takšno zgodovinsko darilo tudi ministru za zunanje zadeve Velike Britanije Borisu Johnsonu in vsem prisotnim. Upam, da bomo uspeti pripraviti vsa ta gradiva. Imamo presenečenje za vse, ki imajo vest ali drznost primerjati in na kakršen koli način vleči paralele med Rusijo in Tretjim rajhom. Za njih imamo dostojen odgovor in darilo. Presenečenje“, je obljubila Zaharova.

Sicer pa veleposlanik Rusije v Veliki Britaniji Alexander Jakovenko prejema s strani britanskega ministrstva za zunanje zadeve le ustne formalne odgovore na prošnje Rusije o primeru Skripal. “Do tega trenutka je veleposlanik Rusije v Londonu prejemal le formalne odgovore. Še več, ti odgovori niso pisni“, je poudarila Zaharova, ki je prav tako presenečena glede “dela britanske strani“. “Ogromno vlogo tukaj igra hitenje in kot drugo popolna odsotnost notranje koordinacije“, je dodala.

Oglasili so se tudi ruski znanstveniki, ki trdijo, da je bil Skripal zastrupljen s plinom, ki so ga razvili v ZDA in da imajo glede tega neizpodbitne dokaze. Slednje trdijo tudi na ruskem ministrstvu za obrambo. Plin A-234 so razvili v ZDA, mi pa imamo dokument, ki to potrjuje, je dejal vodja laboratorija za kemični in analitični nadzor znanstvenega centra ruskega ministrstva za obrambo Igor Ribalčenko.

“Dejstvo je, da smo že leta 1998, ko smo pregledali drugo verzijo spektralne knjižnice, ki jo je objavil Nacionalni biro za standarde Združenih držav Amerike (NBS), našli zanimivo substanco, ki je vsebovala organofosfor in prišli do spoznanja, da ima močen smrtonosni učinek. Sedaj se je izpostavilo, sodeč po imenu te substance, da je šlo za isti živčni agens, A-234 “, je dejal Ribalčenko. Po njegovih besedah so to substanco dodali v register na pobudo Razvojnega centra Armade ZDA.

“Najbolj zanimiv detajl v tej zgodbi je, da v naslednjih verzijah baze podatkov, ki se ponavadi širijo, nenehno dopolnjujejo z vse več substancami, nismo našli tega zapisa in tudi oni ne morejo pojasniti, kje je sedaj”, je dejal ruski vojaški kemik, ki trdi, da gre, glede na molekularno strukturo, za težko in izparljivo substanco.

“Potrjujem, da točno to ustreza formuli, ki jo je objavil Mirzajanov (Vil Mirzajanov, sovjetski kemik, ki je prebegnil v ZDA in je avtor knjige o plinu A-234).

Kemično ime te substance je A-234, ime Novičok pa ji je dal Boris Johnson in je dostopna v laboratoriju v Porton Dawnu, blizu Salisburyja “, je dejal Ribalčenko. Salisbury je kraj, kjer je živel in bil zastrupljen nekdanji dvojni vohun Sergej Skripal s hčerko Julijo.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    xtc 6 let

    Britanci niso biser-Putin še manj.