Nemški mediji: Aretirali smo Puigdemonta, kaj sedaj? – TOPNEWS.si

Nemški mediji: Aretirali smo Puigdemonta, kaj sedaj?

Nemški mediji: Aretirali smo Puigdemonta, kaj sedaj?

Potem ko so nemški policijski organi aretirali bivšega katalonskega predsednika Carlesa Puigdemonta na podlagi evropskega pripornega naloga, je še vedno nejasno, ali ga bodo nemški pravosodni organi izročili Madridu.

Med tem ko nemški pristojni organi preučujejo primer, nemški mediji špekulirajo, ali gre le za pravno vprašanje. Prav tako poudarjajo, da mora Nemčija izpolniti svojo obveznost v zvezi z evropskim pripornim nalogom, ki ga je izdala Španija, kot tudi, da nemška kazenska zakonodaja ne pozna termina upor” – za kar Španija obtožuje Puigdemonta.

Minister za zunanje zadeve Heiko Maas je za Bild izjavil, da gre za pravno vprašanje in da ne obstajajo opcije političnega delovanja.

O Puigdemontovem primeru bodo razpravljali pristojni v ministrstvih za zunanje, notranje zadeve in pravosodje.

V tem trenutku gre za vprašanje, ali ima Nemčija res obvezo izročiti Puigdemonta. Na podlagi okvirnega sporazuma o evropskih pripornih nalogih se privedeno osebo izroči članici, ki je izdala priporni nalog, brez preverjanja obstoja osnov kaznivosti le v primerih težkih kazenskih dejanj, kot je npr. terorizem, piše Bild.

Ralph Doepper, namestnik državnega tožilca države Schleswig-Holstein, na ozemlju katere je bil Puigdemont aretiran, pravi, da pristojni preučujejo, kako dolgo lahko ostane Puigdemont v priporu na osnovi evropske tiralice in da bo odločitev o tem sprejeta v ponedeljek.

ralph doepper

Begunci, aretirani na podlagi evropskega naloga, morajo biti najkasneje v roku 60 dni izročeni državi, ki zahteva njihovo izročitev.

Kieler Nachrichten poroča, sklicujoč se na vire iz sodnih krogov, da Puigdemont razmišlja tudi o možnosti, da bi v Nemčiji zaprosil za azil. “Če to stori, prošnjo za azil, kot vsako drugo, prouči Zvezna služba za migracijo”, je dejal tiskovni predstavnik ministrstva za notranje zadeve Schleswig-Holstein.
Vendar pa dodajajo, da so možnosti, da bi Puigdemontu odobrili azil majhne, “saj kazenski pregon oziroma izvršitev evropskega pripornega naloga ima prednost pred postopkom pridobivanja azila”.

Madrid s svojo zahtevo glede izročitve Piugdemonta v Belgiji ni bil uspešen, piše Spiegel. Puigdemontovi odvetniki so nakazali, da kaznivo dejanje upora, za kar se bremeni Puigdemonta, v Belgiji in drugih evropskih državah ne obstaja in zaradi tega ne more obstajati pravna podlaga za njegovo izročitev.

Možno je, da španski tožilci polagajo upanje v določilo nemškega kazenske zakonodaje, ki se nanaša na veleizdajo, ki vključuje nasilje, grožnjo z nasiljem ali ogrožanje države in pravnega reda.

Puigdemont ni uporabljal nasilja, niti ni z nasiljem grozil in se tudi ni nanj skliceval. S tem se postavi vprašanje, ali se lahko uporabi določilo o veleizdaji, piše Spiegel in navaja, da beseda “upor” v španski kazenski zakonodaji predvideva uporabo nasilja.

“Za delikt upora ni enostavno dovolj le razglasiti neodvisnost Katalonije”, pravi Diego Lopez Gamido, profesor ustavnega prava Univerze Kastilja la Mancha za Spiegel in doda, da brez nasilja ni izpolnjena definicija upora.

Süddeutsche Zeitung ugotavlja: “Nemčija ima sedaj svojega prvega političnega zapornika”.

Sicer pa je danes Puigdemonta zaslišal sodnik občinskega sodišča v Schlewigu, ki bo preverjal njegovo identiteto.

O njegovem priprtju bo odločilo višje deželno sodišče v nemški zvezni deželi Schleswig-Holstein, o morebitni izročitvi španskim organom pa generalno tožilstvo. O Puigdemontovem priprtju bo odločilo sodišče v Neumünstru, o njegovi morebitni izročitvi španskim organom pa višje deželno sodišče v Schleswigu.

Puigdemontovi odvetniki se pripravljajo na to, da bo njihov klient dalj časa pridržan v Nemčiji. “Preučujemo vse možnosti, ničesar ne moremo izključiti,” je povedal odvetnik Jaume Alonso-Cuevillas. Po njegovem mnenju Puigdemont ne bo zaprosil za azil v Nemčiji, a dodal, da odvetniki ne izključujejo nobene možnosti.

Na protestih, ki so sledili prijetju nekdanjega katalonskega voditelja Carlesa Puigdemonta, je izbruhnilo nasilje, v katerem je bilo ranjenih okoli sto ljudi.

Na ulicah Barcelone se je zbralo okoli 50.000 ljudi. Policija je izstrelila opozorilne strele in proti protestnikom uporabila gumijevke, ko so nekateri protestniki vanjo metali jajca, steklenice in pločevinke. V nasilju je bilo ranjenih več kot 92 ljudi, med njimi je 23 policistov. Najmanj štiri protestnike so prijeli.

Sedem ljudi je bilo ranjenih na manjšem zborovanju v mestu Lleida zahodno od Barcelone in eden v kraju Tarragona.

Predsednik katalonskega parlamenta Roger Torrent je v pozivu na regionalni televiziji pozval k miru. “Ne dvomim, da bo katalonska družba delovala kot vedno, z nenasiljem,” je dejal.

“Zahtevamo, da Nemčija ne izroči Puigdemonta Španiji za zločin, ki je bil izmišljen v politične namene,” so sporočili iz gibanja Katalonska narodna skupščina (ANC), ki je pozvalo k protestom. Mnogo protestnikov je nosilo napise, na katerih je v nemščini pisalo “Osvobodite našega predsednika. Ne bodite sostorilci”.

Španija je aretacijo Puigdemonta že pozdravila. Po besedah namestnice španskega premierja Soraye Saenz de Santamaria je to dobra novica, ki kaže, da institucije delujejo.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)