Zaradi sprejema resolucije proti Izraelu ZDA zagrozile, da bodo zapustile Svet za človekove pravice OZN – TOPNEWS.si

Zaradi sprejema resolucije proti Izraelu ZDA zagrozile, da bodo zapustile Svet za človekove pravice OZN

Zaradi sprejema resolucije proti Izraelu ZDA zagrozile, da bodo zapustile Svet za človekove pravice OZN

Združene države Amerike so opozorile, da izgubljajo potrpljenje in ponovno zagrozile, da bodo zapustile Svet za človekove pravice OZN, s sedežem v Ženevi, ker je sprejel pet resolucij proti Izraelu.

Veleposlanica ZDA pri OZN Nikki Haley je v petek zvečer sporočila, da je Svet za človekove pravice “na veliko pristranski do Izraela” in izpostavila, da je sprejel le tri resolucije, ki zadevajo Severno Korejo, Iran in Sirijo.

“Ko se Svet za človekove pravice vede do Izraela hujše kot do Severne Koreje, Irana in Sirije, je to “neumni svet”, ki ni vreden svojega imena”, je dejala Haley.

“Naše potrpljenje ni neomejeno. Današnje akcije omenjenega Sveta jasno kažejo, da organizaciji primanjkuje kredibilnosti, da bi bila resnična zagovornica človekovih pravic”, je dejala Haleyjeva, ki je lani večkrat opozorila, da so ZDA pripravljene zapustiti Svet za človekove pravice, ki ga sicer sestavlja 47 držav, ustanovljen pa je bil leta 2006, da bi promoviral in ščitil človekove pravice po svetu.

image (2)

Države članice Organizacije islamskega sodelovanja so predstavile pet resolucij v okviru poročila o akcijah Izraela na Zahodnem bregu, ki ga pripravijo vsakič, ko se Svet sestane. Izrael je edina država, ki je temu izpostavljena, kar pa ZDA kritizirajo kot tudi nekatere evropske države.

Februarja je Haleyjeva kritizirala poročilo visokega komisarja za človekove pravice združenih narodov glede 206 podjetji ki imajo povezave z judovskimi naselbinami na okupiranem Zahodnem bregu.

john bolton

John Bolton

Izraelski predstavniki so omenjeno poročilo označili kot “črno listo” in dejali, da je to del naporov, kako bojkotirati judovsko državo. Takrat je Haleyeva ocenila, da je cela stvar izven mandata visokega komisarja in izgubljanje časa.

Najnovejša ameriška grožnja o zapustitvi Sveta za človekove pravice je sledila potem, ko je predsednik ZDA Donald Trump imenoval “OZN skeptika”, Johna Boltona, za svojega svetovalca za nacionalno varnost.

Odkar je Trump postal predsednik ZDA, so ZDA zapustilee UNESCO, zmanjšale prispevke za OZN in najavile, da bodo izstopile iz Pariškega podnebnega sporazuma, ki ga podpira OZN.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (2)
  • comment-avatar
    lado 6 let

    BRAVOOOO USA!!!!!!!!!!!!!!A BI NAREDILI RED PRI NAS?!RDEČO GOLAZEN V NAPALM!!!!!!!!PA DEJTE SE SOROSA Z PRIVRŽENCI POSPRAVIT

  • comment-avatar
    xtc 6 let

    Čimprej ven iz tega gnoja in ustavit financiranje lopovske OZN.