Alenka Bratušek & Roberto Cavalli – Trik z leopardjimi čevlji – TOPNEWS.si

Alenka Bratušek & Roberto Cavalli – Trik z leopardjimi čevlji

Alenka Bratušek & Roberto Cavalli – Trik z leopardjimi čevlji

Knjiga političarke, še posebej, če je njena biografija, je navadno takšna, da bi pričakovali naslovnico z njeno fotografijo. Na platnicah knjige “V svojih čevljih – Zgoda Alenke Bratušek”, ni tako. Tokrat je na naslovnici risba čevljev, s preslikavo kože leoparda, delo slovenskega akademskega slikarja in grafika Rudija Španzla in oblikovalca čevljev modnega kreatorja, guruja, Roberta Cavallija. Bratuškovi so čevlji očitno tako všeč, da jih je nosila tudi na predstavitvi knjige avtorja Tadeja Goloba.

Rdeča nit te knjige je tudi razmišljanje Aleksandre Knijo Mrčela. Razmišljanje, koliko je na zgodbo Alenke Bratušek, ki je opisana v tej knjigi vplivalo dejstvo, da je ženska. Govorimo o seksizmu. In znotraj knjige najdete nekaj zanimiv razmišljanj.

“Seksizem preučujem že zelo dolgo, pa česa takega še nisem videla, je ob predstavitvi knjige “V svojih čevljih – Zgodba Alenke Bratušek, prve slovenske predsednice vlade”, dejala Aleksandra Kanjuro Mrčela. Na ugotovitev, da je seksizem po definiciji diskriminatoren na osnovi spola. In vprašanje, zakaj je izjava Janeza Janše, ki jo je dal ob prisegi Alenke Brtaušek kot mandatarke, da bo dolžina njenega mandata enaka kot dolžina krila, seksistična Kanjuro Mrčela odgovarja: “…Skrbi me, kakšna vrsta politične govorice je prisotna in objavljena. Janez Janša očitno ne more mimo tega, ko vidi žensko v kratkem krilu, to ga popolnoma zmede in namesto, da bi se ukvarjal s politiko, se ukvarja z njenim kratkim krilom. Skrbi me, da je tak človek vodja opozicije. Kaj pa napravijo mediji? Namesto, da bi to izjavo ignorirali in rekli, to je neumnost, gospo Bratušek bomo vprašali, kaj o politiki…, resen medij to izjavo objavi”.

Doktor Aleksandra Kanjuo Mrčela se je s fenomenom A. Bratušek ukvarjala zaradi raziskovanja in mentorstva Aleksandri Klopčič, ki je napisala magistrsko nalogo o Alenki Bratušek in je torej bila predmet njunega raziskovanja. “In sva ugotovili nekaj, kar nisva smeli ugotoviti in sama tudi nisem srečna, ker sem danes tukaj. Ker, če ne bi bilo seksizma, ne bi bilo metafore čevljev, ne bi bilo mojega raziskovanja, torej ne bi sploh uspel ta trik s čevlji… Tolikokrat danes smo omenjali spol Alenke Bratušek in to je lahko prednost ali pomanjkljivost in skozi raziskovanje smo ugotovili, da je bila za Alenko, ki je morala veliko stvari dokazovati. Ena od teh stvari je bila, da je morala dokazati, da kljub temu, da je ženska, je sposobna. In to je mogoče malo žalostno. Ampak glejte, s tem se podirajo stereotipi, ko dobimo tako izjemno žensko, ki je tako dobro opravila svoje delo in sem zaradi nje vesela.

Rudi Španzl slovenski slikar in grafik, ki je skiciral sliko najbolj znanih čevljev iz kolekcije Alenke Bratušek, povedal.

“Pravzaprav bi zdaj moral govoriti o čevljih, ker pa nisem čevljar, bom pa stvar povedal na drug način. Mislim, da ima Alenka danes iste čevlje in to so čevlji Roberto Cavalli. To ni kar tako. Se pravi jaz sem jih pogledal z vseh strani, kajti na podplatu imajo svoj pečat heraldičen kot grb in na špici. Skratka, takega čevlja, jaz še nisem videl. Mi nosimo Peko, Bata, pa tako naprej in to je bilo nekako zelo sofisticirano. Ta čevelj sem jaz potem narisal z ogljem in tušem in naša odlična oblikovalka Janja Ošlja je naredila imenitno lepo naslovnico… Z Alenko smo “lancmani”, to pomeni po slovensko rojaki. Alenko sem srečala na zelo neobičajni način, to je na sedmini. Danes ima čevlje s tem vzorcem, ki je leopardji, kar tudi malo spominja na Alenko. Roberta Cavallia naj bi pri njenih nadaljnjih uspehih zamenjal Manolo Blatnik in takrat bomo pili iz tistega čevlja tudi šampanjec.

Rdeča nit te knjige je tudi razmišljanje Aleksandre Knijo Mrčela. Razmišljanje, koliko je na zgodbo Alenke Bratušek, ki je opisana v tej knjigi, vplivalo dejstvo, da je ženska. Govorimo o seksizmu. In znotraj knjige najdete nekaj zanimivih razmišljanj.

Poleg razredničarke, ki je Bratuškovo učila Samoupravljanje s temelji marksizma in nemščine, je na predstavitvi knjige v Klubu Cankarjevega doma bil cel vrh stranke SD in Stranke Alenke Bratušek. Ni manjkal niti nekdanji predsednik Milan Kučan, ki je sedel tako zadaj, da so ga snemalci in fotografi ujeli šele na koncu, ko je dal podpisati izvod knjige Bratuškovi. Poseben gost iz nasprotnega tabora je bila tudi Ljudmila Novak. “Ko je bila predsednica vlade, sva se sporekli že na prvi seji. Zdaj, ko sva obe v opoziciji, imava veliko boljše odnose. Čeprav imava pogosto različne poglede, se absolutno spoštujeva in želim si, da bi bilo v slovenski politiki več takšnih odnosov,” je dejala. “Alenki bom rekla hvala, da je prevzela to nalogo. Ko je nekaj težko, ni veliko junakov, ki bi sprejeli izziv, tudi sama imam te izkušnje.”

Novakova se je dotaknila tudi slovenskega dojemanja političark, ki se vse prepogosto začne in konča pri videzu. “Kot ženska v politiki, sem doživljala marsikaj podobnega kot Alenka, ko so se ukvarjali s tem, kakšno pričesko ima, ali ima hlače ali krilo … In velikokrat sem se spraševala – zakaj je že to pomembno?”

Med gosti, ki so spregovorili na predstavitvi knjige, je bila tudi Jana Gorjup, srednješolska razredničarka Alenke Bratušek: “Učila sem nemščino, nekaj mi je žal draga Alenka, da na tistem nesrečnem zagovoru v Bruslju nisi govorila nemško. Bolje znaš, ne samo vsebinsko, tudi izrazoslovno, da o sintaksi in o drugem ne govorimo. Kakšna dijakinja je bila Alenka bratušek? Povprečna, vendar njeno srce je bilo široko. Potegnila se je tudi za Boštjana Vasleta, ki se mu je pri fiziki zgodila krivica.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    von Rhein 6 let

    Je to reklama za knjigo? Če je, bo treba še kaj dodati,da pričnem razmišljati o nakupu.