Utopija ali realnost? Varufakis in Horvat ustvarjata transnacionalno listo za EU parlament: “Če ne zaustavimo desnice, nas čaka evropska državljanska vojna” – TOPNEWS.si

Utopija ali realnost? Varufakis in Horvat ustvarjata transnacionalno listo za EU parlament: “Če ne zaustavimo desnice, nas čaka evropska državljanska vojna”

Utopija ali realnost? Varufakis in Horvat ustvarjata transnacionalno listo za EU parlament: “Če ne zaustavimo desnice, nas čaka evropska državljanska vojna”

Na volitvah v Evropski parlament, ki bodo potekale maja prihodnje leto, bo prvič sodelovala tudi transnacionalna lista, ki jo bodo lahko volili volilci v več evropskih državah, po vsej verjetnosti tudi s sosednji Hrvaški. Za njo stoji Gibanje za demokratizacijo Evrope, znano kot DiEM25, katerega najbolj vidni član je karizmatičen Janis Varufakis, ekonomist z mednarodno kariero in profesor na Ekonomski fakulteti v Atenah, ki je širši javnosti bolj znan kot bivši finančni minister v prvem vladi grškega premiera Aleksisa Ciprasa leta 2015. Eden od Varufakisovih najbližjih sodelavcev in ustanoviteljev gibanja DiEM25 je tudi znan hrvaški filozof Srećko Horvat, ki je za hrvaški Globus predstavil načrte in ambicije omenjene politične pobude.

image (98)

“Morda vas bo presenetilo, DiEM25 ni levičarsko gibanje. Razen tega, da združuje številne levičarske figure, od Janica Varufakisa do Noame Chomskega, Kena Loacha do Naomi Klein, hkrati pa ima DiEM25 tudi številne “zelene”, pa tudi liberale, pa tudi konzervativce. Na kratko, vse tiste, ki menijo, da je trenutna razgradnja Evropske unije slaba, ne le za demokracijo, varnost in mir, temveč tudi za gospodarstvo, “pravi Horvat, prvi hrvaški državljan, ki bi lahko vstopil v Evropski parlament izven okvira hrvaških političnih strank.

Po njegovih besedah, prva transnacionalna lista za naslednje evropske volitve je bila uradno ustanovljena prejšnji teden v Neaplju, kot tudi skupni transnacionalni svet, ki bo vodil ta projekt s predstavniki, za zdaj, sedmih strank iz sedmih različnih evropskih držav, v DiEM25 kot gibanju, ki je ustanovilo transnacionalno listo.

Ustanovitelji gibanja DiEM25 imajo cilj ustvariti temelje za postkapitalistično Evropo, saj kapitalizem ocenjujejo kot dolgoročno nevzdržen. Potencialne volivce vidijo vse tiste, ki so nezadovoljni z notranjo gospodarsko in socialno politiko, ki vključuje nadaljnjo privatizacijo in izgubo monetarne suverenosti zaradi uvedbe evra.

Hrvaški filozof Horvat opozarja: “V Evropski uniji nimamo razvoja, kaj šele trajnostnega razvoja, temveč imamo implozijo. Kriza, ki šele prihaja, če je ne ustavimo pravočasno, ne bo le kriza, temveč državljanska vojna, ki se že vidi na ulicah Evrope, od terorizma do fašističnih skupin, ki marširajo in ubijajo begunce.”

Njegov kolega Varufakis poudarja, da je evropska kriza sistemska, zato jo je treba sistemsko reševati.

“Le transnacionalna politična stranka ima lahko mandat za uporabo sistematskih panevropskih politik, ki jih Evropa nujno potrebuje. Hrvaška mora biti del tega projekta, če želi biti del Evrope, ki ustvarja rešitve, ne nove težave, ” meni Horvat.

Ali se namerava omenjeni Varufakisovi pobudi – transnacionalnemu listi za evropski parlament – pridružiti tudi kdo iz Slovenije in ali bo možno omenjeno listo voliti tudi v Sloveniji, zaenkrat še ni znano.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    Aton 6 let

    Tisti, ki zapustijo ženo, otroke, družino seveda niso nobeni begunci. To je le levičarska revolucionarna laž. Edini, ki potrebujejo pomoč in šolanje v EU so otroci. Ker pa niso koristni za levo elito, jim nihče ne pomaga…