Glede mejnega spora hrvaška zunanja ministrica ponovno pozvala Slovenijo k dialogu, saj meja “ni predmet evropskega pravnega reda”! – TOPNEWS.si

Glede mejnega spora hrvaška zunanja ministrica ponovno pozvala Slovenijo k dialogu, saj meja “ni predmet evropskega pravnega reda”!

Glede mejnega spora hrvaška zunanja ministrica ponovno pozvala Slovenijo k dialogu, saj meja “ni predmet evropskega pravnega reda”!

Hrvaška ministrica za zunanje in evropske zadeve Marija Pejčinović Burič je včeraj v Bruslju ponovila stališče Hrvaške, da mejno vprašanje s Slovenijo ni predmet evropskega pravnega reda in da Slovenija nima nikakršne pravne podlage za tožbo.

“Nima razloga, niti povoda za tako tožbo. Mi sedaj, tako kot vsi ostali, čakamo, kaj bo rekla Evropska komisija, vendar pa ostaja dejstvo, da dvostransko vprašanje meje ni predmet evropskega pravnega reda in s te točke ni nikakršne podlage za tožbo. Še enkrat pozivamo Slovenijo k dialogu, ker menimo, da se z dialogom to vprašanje lahko reši, ” je izjavila ministrica Pejčinović Burić v Bruslju, kjer se udeležuje zasedanja zunanjih ministrov EU-ja.

koel lehnards miro cerar

Koen Lenaerts in Miro Cerar

Slovenska vlada je v petek Evropski komisiji poslala pismo s predlogom za sprožitev tožbe proti Hrvaški zaradi neupoštevanja arbitražne odločbe o meji.

Skladno s proceduro se mora država članica, preden začne postopek proti drugi članici, najprej s takim predlogom obrniti na Evropsko komisijo.

Če Evropska komisija v treh mesecih od dneva, ko je prejela zadevo, ne poda svojega mnenja oziroma stališča, slednje ne prepreči vložitev tožbe proti Hrvaški na Sodišču EU v Luksemburgu.

Odhajajoča vlada Mira Cerarja je sprejela zavezo, da vlada v imenu Slovenije vloži tožbo proti Hrvaški pred Sodiščem EU, če tega ne bo storila EK in če bo Hrvaška še naprej zavračala implementacijo odločbe.

Sicer pa se hrvaška stran rada obeša na izjavo belgijskega sodnika Koena Lenaertsa, predsednika sodišča EU, ki jo je dal 30. decembra za ljubljanski Dnevnik, da države članice Evropske unije lahko tožijo na sodišču EU druga drugo le sporazumno. “V sporazumih obstaja odredba, da države članice lahko na sodišču tožijo druga drugo. To morajo narediti sporazumno in če se dogovorijo, da bodo šle s tem na sodišče, potem lahko to naredijo,” je dejal Lenaerts, ki pa ni želel komentirati primera mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)