Šok za nemške sosede, članice EU: Nemčija zapušča Schengen? – TOPNEWS.si

Šok za nemške sosede, članice EU: Nemčija zapušča Schengen?

Šok za nemške sosede, članice EU: Nemčija zapušča Schengen?

Novi nemški minister za notranje zadeve Horst Seehofer želi zadržati nadzor nad nekaterimi mejami za nedoločen čas in ga razširiti na vse mejne prehode, kar bi praktično pomenilo, da Nemčija izstopa iz Schengenskega sistema.

“Nadzor nad mejami do sosednjih držav mora ostati v veljavi, vse dokler ne bo Evropska unija uspela učinkovito zaščititi in nadzirati svojih zunanjih meja, vendar slednjega ne vidim, da bi lahko uspelo v doglednem času, je izjavil nemški minister za notranje zadeve Seehofer za Welt am Sonntag.

Povedal je tudi, da bi morali nadzor razširiti na vse nemške mejne prehode.

Trenutno Nemčija ne nadzira večine svojih mejnih prehodov, vendar opraviti moramo razpravo o tem, ali naj tako tudi ostane. Ne gre le za preprečevanje ilegalnih prehodov meje, ampak tudi za ostale zaščitne funkcije, je dejal Seehofer.

Trenutno je na podlagi nemške zahteve ukinjen Schengenski sistem na nemško-avstrijski meji, na zahtevo Danske pa na nemško-danski meji.

Seehofer se je zavzel tudi za hitrejši izgon migrantov, ki jim je bila zavrnjena prošnja za azil. Zaradi tega je minister Seehofer tudi zahteval povečanje števila zaposlenih na sodiščih, ki odločajo o prošnjah za azil in izgonu ter obljubil pomoč zveznim deželam v procesu izgona oseb, za katere ne obstajajo pravne podlage za bivanje v Nemčiji.

Novi nemški minister za notranje zadeve in donedavni premier Bavarske se je prav tako zavzel za spremembo odnosov do vzhodnih članic EU, ki zavračajo sprejem migrantov.

“Če se bomo potrpežljivo pogajali, bo velik del teh držav pristal na razdelitev beguncev, nekatere države pa bi se lahko na nek drug način angažirale pri reševanju problema, recimo z okrepljenim angažmajem pri varovanju skupnih zunanjih mej”, je dejal Seehofer.

Predsednik Krščansko-socialne unije, ki je bil eden od najhujših kritikov liberalne migrantske politike Angele Merkel, je po slabem rezultatu njegove stranke na zadnjih parlamentarnih volitvah najavil boj za volivce, ki so se obrnili k protimigrantski stranki, Alternativi za Nemčijo.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)