(VIDEO) Kako so si desne stranke tik pred odstopom Mira Cerarja že razdelile ministrska mesta: A. Primc – raje kot minister za družino, finančni minister; F. Kangler – minister za notranje zadeve ali pravosodje; Janša pa bi vzel zdravstveni resor – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kako so si desne stranke tik pred odstopom Mira Cerarja že razdelile ministrska mesta: A. Primc – raje kot minister za družino, finančni minister; F. Kangler – minister za notranje zadeve ali pravosodje; Janša pa bi vzel zdravstveni resor

(VIDEO) Kako so si desne stranke tik pred odstopom Mira Cerarja že razdelile ministrska mesta: A. Primc – raje kot minister za družino, finančni minister; F. Kangler – minister za notranje zadeve ali pravosodje; Janša pa bi vzel zdravstveni resor

Medtem ko se je v sredo zvečer na Gregorčičevi že začela nočna seja vlade, po kateri je odstopil predsednik vlade Miro Cerar, se je v Antonovem domu na Viču odvijal simpozij “Pomladne stranke pred ključnimi problemi države”, v organizaciji VSO in Zbora za republiko. Podobno kot v Celju, le da tokrat brez Mateja Tonina NSI, so predstavniki štirih parlamentarnih strank Janez Janša, Zidanšek, Franc Kangler in Aleš Primc že razmišljali o času po volitvah in o razdelitvi ministrskih mest. Aleš Primc bi, če bo prisiljen, vzel ministrstvo za družino, še rajši, pa kot je dejal, finančno ministrstvo. Ljudje v dvorani bi Franca Kanglerja postavili za ministra za pravosodje ali ministra za notranje zadeve, Janez Janša pa bi, kot je dejal, vzel ministrstvo za zdravje, saj se kot se je pošalil na to spozna, ker ima kliniko v Avstraliji. Lahko bi delali iz prakse potem, je dejal Janša.

France Cukjati: “Sedaj pa prehajamo na drugi krog. Bi začel gospod Primc z vami. Seveda udeležba na volitvah bo ne, kot smo slišali. To je naše upanje, da dobimo drugačno vlado, novo, pomladno vlado. Gospod Primc sprašujem, ali bi sprejeli mesto ministra za delo družino in socialne zadeve.Tam je hudo narobe. Prosim”.

Aleš Primc: “Vam po pravici povem, da bi najrajši sprejel finančno ministrstvo (smeh v dvorani), ker se mi zdi, da je potrebno neke prerazporeditve narediti v proračunu, v smeri koristi družin in otrok in se mi zdi, da bi mi bila najbolj na kožo pisana vloga finančnega ministra, ker se ne bi kot minister za delo družino in socialne zadeve želel prav preveč pregovarjati s finančnim ministrom, ampak bi rad tisto, kar je treba narediti kot finančni minister, v dogovoru s predsednikom vlade.

Ampak dobro, če mi bo že porinjeno mesto ministra za delo družino in socialne zadeve, potem bi najprej rekel, da bi to ministrstvo jaz malo drugače naredil. Delo bi dal takoj gospodarstvu, ker delo ni socialna zadeva, ampak gospodarska zadeva in bi dal Zavod za zaposlovanje v pristojnost gospodarskega ministrstva, ker tja paše vsebinsko. Potem v okviru ministrstva za družino in socialo pa bi potegnil zraven še mlade, ker se mi zdi, da to razvojno paše skupaj. Se pravi mladi, kot naša prihodnost kot naš izziv, kot tisti, ki bodo skrbeli za našo starost, družine kot tisti, iz katerih ti mladi izhajajo in pa sociala, kamor vedno znova se vedno vračamo, ko smo ubogi. Družina je tisto jedro, ki združuje tako gnezdo – tisto izvorno, kot mlade, kamor se vračamo, kot kamor se edino lahko zatečemo takrat, ko smo ubogi, onemogli in tako naprej. Se pravi, tako jaz vidim bodoče ministrstvo za družino, ki bi se mu pa reklo ministrstvo za družino zato, ker se mi zdi, da je družina tako pomembna stvar in nujni razvojni projekt Slovenije v prihodnjih letih, da rabimo ministrstvo za družino, ki združuje vsa ta področja. Jasno, da bi bila prva stvar, ki bi jo naredil, če bi bil minister za družino družino, še rajši pa kot rečeno minister za finance, da bo treba izvest ukrep 3000 evrov za vsakega otroka ob rojstvu…In kot rečeno še enkrat najrajši bi bil finančni minister.”

France Cukjati: “Sedaj pa gospod Kangler, (klic iz dvorane: Naj bo minister za pravosodje) vi se spoznate tudi na policijo na kriminalistiko na organe pregona in podobno, obenem ste vi predsednik strokovnega sveta stranke. Ali boste kakšne posebne poudarke dali po volitvah, kajti zagotovo bo pomladna vlada”.

Franc Kangler: “Hvala spoštovani gospod predsednik… Potrebno je zagotovit pravni red in pravno državo. Če želim to narediti bo potrebno, kar veliko zakonodaje spremeniti. Mi smo sredi Evrope, pa imamo danes v veliki sferi sistema še prisoten postsocializem, ki je tako zakoreninjen, da nekatera demokratična načela Evrope, da do njih tudi ne pridejo, kaj šele da bi ta demokratična načela upoštevala… Naredimo bogate ljudi, ne pa bogate, na račun revežev. To je velika razlika. In ne se bati bogatih ljudi. Če želimo to speljat, seveda je pomembno, da na volitvah dobimo takšen volilni rezultat, ki nam bo dal mandat In jaz si želim takšnega rezultata, da bomo vsi skupaj, ki smo se tukaj zbrali kreirali prihodnost Slovenije… Nekomu paše, da nekdo, ki nima političnih izkušenj, da nekdo, ki se je čez noč pojavil v nekih anketah, da naj vodi državo. Zato, da bodo lahko tisti, ki upravljajo globoko državo in omrežja v ozadju, še naprej po domače povedano prali denar in delali po svoje. In imajo vse niti v pravosodju, vse niti v tožilstvu, vse niti v izvršni veji oblasti.”

France Cukjati: “In še gospod Janša. “Vi ste v času našega osamosvajanja skupaj s Krkovičem in drugimi velikimi Slovenci ustvarili slovensko vojsko, ki je imela, dobila ne samo sodobno orožje, ampak tudi srce, domovinsko srce. Sedaj pa stojimo pred trenutkom, ko se nam pred našimi očmi nekako razkraja slovenska vojska. Podobno se dogaja tudi v drugih podsistemih, naj omenim zdravstvo, naj omenim šolstvo in podobne podsistem. Kaj je narobe. Kaj menite, kakšno okolje bi potrebovali, politično okolje, da bi bilo možno premakniti te stvari zopet v smer razvoja in dohitevanja nekdanjih drugih vzhodnih držav od Poljske, češke in podobno?

Janez Janša: “Ja, to je bistveno vprašanje. Ampak, če smo že delili ministrske resorje, bi jaz mogoče vzel zdravstvo, glede na to, da imam kliniko v Avstraliji in se na to spoznam…. smeh in ploskanje v dvorani… lahko bi iz praske delali red potem. V Avstraliji imajo dobre klinike. Ja, je pa seveda zdravstvo eden od družbenih podsistemov, je pa tam nek konglomerat, na eni strani je tam ogromno zdravnikov, sester, ki delajo na etični pogon na eni strani, da po drugi strani pa pri nabavah v zdravstvu mafija krade z lopato.”

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (2)
  • comment-avatar
    francelj3 6 let

    Preden si začnejo deliti ministrske resorje, bi mogoče najprej zmagali na volitvah.

  • comment-avatar
    gorenc 6 let

    Zmagali bodo na volitvah.