Kaj je predsednik Vrhovnega sodišča Florjančič napisal Cerarju? Objavljamo odprto pismo… – TOPNEWS.si

Kaj je predsednik Vrhovnega sodišča Florjančič napisal Cerarju? Objavljamo odprto pismo…

Kaj je predsednik Vrhovnega sodišča Florjančič napisal Cerarju? Objavljamo odprto pismo…

Javno pismo predsedniku Vlade RS

datum: 16.03.2018
vir: Vrhovno sodišče

Predsednik Vrhovnega sodišča RS, mag. Damijan Florjančič, se je z javnim pismom predsedniku Vlade RS, dr. Miru Cerarju, odzval na njegove navedbe, ki jih je mogoče razumeti kot dvom v neodvisno in nepristransko odločanje sodišča v zadevi Uv 10/2017.

Spoštovani predsednik vlade, dr. Miro Cerar!

V včerajšnjem javnem nastopu na TV Slovenija ste v zvezi s sodbo Vrhovnega sodišča RS Uv 10/2017 izrazili svoja mnenja in pričakovanja, ki jih je nedvomno mogoče razumeti kot dvom v neodvisno in nepristransko odločanje sodišča v tej zadevi. Izjemno negativno presenečen sem nad takimi izjavami najvišjega predstavnika izvršilne veje oblasti in hkrati razočaran, ker jih je izrekel spoštovani in ugledni doktor in profesor prava, v preteklosti celo član in predsednik Sodnega sveta.

Pri tem posebej obžalujem, da vaši svetovalci pred vašim nastopom v zvezi s tem niso preverili dejstev, saj je Vrhovno sodišče že istega dne, ko so se v enem od medijev pojavile prve tovrstne insinuacije glede ravnanja vrhovnega sodnika poročevalca v navedeni zadevi, zainteresirane medije obvestilo, da je preverilo dejstva in da s strankami v postopku ni bilo nikakršnih neprimernih stikov. Medijem je bil posredovan celo posnetek javnega dogodka na Pravni fakulteti v Ljubljani v preteklem letu, iz katerega je razvidno edino medsebojno komuniciranje (vprašanje sodniku in korekten odgovor sodnika na vprašanje) med navedenim vrhovnim sodnikom in stranko v tem istem postopku (na http://www.varuh-rs.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnosti/novice/detajl/izzivi-pri-varovanju-clovekovih-pravic-v-oceh-gostov-okrogle-mize-ob-dnevu-clovekovih-pravic/?cHash=d5ca3eccb4cee2d344f57dbef5f70e36 od 1 ure 48 minute dalje). Ne bom posebej poudarjal, da sam kot predsednik Vrhovnega sodišča v tem primeru nisem zaznal nikakršnega neprimernega ravnanja vrhovnega sodnika, temveč nasprotno, njegovo pravilno in profesionalno držo.

Glede na pomen in odmevnost v javnosti vsakršne izjave najvišjega predstavnika izvršilne veje oblasti v odnosu do druge veje oblasti, in še posebej sodne, za katero velja temeljno načelo neodvisnosti in nepristranskosti, sem ocenil kot nujno, da se na ta način odzovem na vaše navedeno komentiranje odločanja Vrhovnega sodišča v citirani zadevi in še posebej glede na izražene insinuacije o domnevno spornem ravnanju vrhovnega sodnika poročevalca v isti zadevi. Menim, da lahko upravičeno pričakujem, da se boste v prihodnje vzdržali tovrstnih izjav, ki ne glede na nadaljnja pojasnjevanja sodstva samega mečejo senco dvoma v pošteno, pravično in zakonito delo našega sodstva. Tovrstnih neupravičenih »ocen« dela sodstva je v javnosti vse več, in najmanj kar je mogoče pričakovati, je, da se vsaj drugi dve veji oblasti oziroma njuni predstavniki zavedajo pomena in daljnosežnosti njihovih besed, ko se opredeljujejo do vprašanj, ki zadevajo sodno polje delovanja. In to ne glede, če gre za razmere, ko v polnosti opravljajo svojo funkcijo, ali pa v času volilne kampanje.

S spoštovanjem,

Predsednik Vrhovnega sodišča
Mag. Damijan Florjančič

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    Iva 6 let

    Cerar, ustavni pravnik, ni pričakoval, da bo VS odločilo v skladu z vladavino prava,

    kar dokazuje, da je Cerarju poznano, da strici v veliki meri obvladujejo tudi sodstvo in so bila njegova pričakovanja temu ustrezna. Zgodila se je nezakonita sodba (kar Cerar dobro ve) notranjemu sovražniku udbomafije Janši, obsodba nadomestnega morilca (zaradi zaščite naročnikov umora) dr. Noviča za umor dr. Jamnika na osnovi fiktivnih indicev, brez(!) dokazov in prič, zavračanje vpogleda v bančno dokumentacijo in zaščita bančnih kriminalcev, zaščita zdravstvene mafije …
    Bodo “mladi pravniki” končno dvignili glave ….