(VIDEO) Damin gambit Mira Cerarja – TOPNEWS.si

(VIDEO) Damin gambit Mira Cerarja

(VIDEO) Damin gambit Mira Cerarja

Šokantna odstopna izjava predsednika vlade Mira Cerarja, s katero je presenetil tako koalicijske partnerje kot tudi opozicijo, pravzaprav še najbolj spominja na šahovsko igro. Gambit je vrsta odpiranja, kjer se na samem začetku partije žrtvuje določena figura, da bi v naslednjih potezah dobili neke druge prednosti oziroma boljši položaj. Pri večini gambitov gre za to, da bi se osvojil center, to pa so polja d4, d5, e4 in e5. Obstajajo gambiti, pri katerih se lahko nasprotnika matira le v nekaj potezah, zaradi razlogov, ker nasprotnik ne razume tega načina odpiranja in “nasede”.

Gambit lahko predstavlja tudi žrtvovanje močnejše figure na sredini partije (najbolj priljubljena je žrtev dame ali topa. To tehniko je med drugimi zelo rad uporabljal nekdanji svetovni šahovski prvak Gari Kasparov v svojih partijah in v večini je na koncu izšel kot zmagovalec. Ali bo Cerar in SMC iz načina “otvoritve” pred parlamentarnimi volitvami izšla kot zmagovalka, je seveda težko napovedati. Vsekakor pa si je Cerar z odstopom bistveno izboljšal izhodiščni položaj potem, ko so ga praktično že vsi odpisali oziroma po dramatičnem sosledju dogodkov. Ko je po odločitvi Vrhovnega sodišča, ki je razveljavilo referendum o drugem tiru, je bil odstop pravzaprav edina možnost. Ključno vprašanje je, ali odstop predsednika vlade pomeni avtomatično tudi predčasne volitve. Predsednik države Borut Pahor bi moral najprej ravnati v skladu s 111. členom Ustave, torej bi moral iskati kandidata za mandatarja. Vendar je seveda bolj verjetni in edini scenarij, da bodo predčasne volitve še pred 10 junijem, čeprav je bil omenjeni datum praktično že fiksiran za datum parlamentarnih volitev. Ne glede na to, ali bodo parlamentarne volitve redne ali izredne je se je Cerar na nek način vrnil in z odstopom zagotovil SMC-ju ne samo za politično preživetje, ampak bo z vlogo žrtve morda dobil simpatije volilnega telesa in tako ostal v igri, čeprav so ga predvsem koalicijski partnerji in opozicijski nasprotniki že praktično odpisali. Od političnih tekmecev je verjetno še najbolj realno odstop Cerarja ovrednotil Matej Tonin, ki je ocenil, da sta se ostali dve koalicijski partnerici SD in DeSUS izjemno dobro znašli, da sta vso negativno pozornost preusmerjali na SMC. “S tem odstopom premier na nek način razbremenjuje SMC, vsaj tako mi na zadeve gledamo v NSi.”

Politične sopotnike je Cerar tako šokiral, da je celo prislovično zgovorni Karel Erjavec po seji vlade ostal brez besed. Ko je odhajal z vlade je novinarjem samo jezno siknil, da je tako jezen, da nocoj ne bo dajal nobenih izjav. Na vprašanje, ali še imamo vlado pa je dejal, da ne ve. Nič kaj boljše volje ni bil Dejan Židan, ki je pred odstopom Cerarja razglabljal, da je bil ta teden težak za vlado. “Videli ste povsem nepotrebno stavko v javnem sektorju, vendar ne zaradi koalicijskih partnerjev”, je dejal Židan. Cerarja pa je na vprašanje glede sindikatov mirno dejal: “Požiral sem žalitve in neresnice predstavnikov sindikatov, zdaj bodo čakali na naslednjo priložnost”.

Cerar je krivdo za svoj odstop pripisal “starim silam”, pri čemer je eksplicitno omenil, “da se koalicijska partnerja že dolgo trudita, da bi spodkopala nekatere projekte, zaradi današnje kaplje čez rob in vsega procesa oviranja projekta drugi tir, pa je kot pravi Cerar, moral storiti to potezo. V prihodnjih dneh lahko pričakujemo veliko razčiščevanje, kdo je bolj kriv za predčasni odstop Mira Cerarja. Je krivo Vrhovno sodišče s presenetljivo odločitvijo, ki se je nakazovala že na samem začetku današnje razprave in ki je dobre tri ure po zaslišanju predsednika vlade že razglasilo sodbo. Če je še pred odstopom Cerarja kazalo, da je odločitev sodišča praktično zapečatila usodo premiera, posredno pa tudi vlade in koalicije in s tem seveda odprlo pot opoziciji in desnim strankam na oblast, se zdi, da se je Cerar z odstopom zopet vrnil v igro, če lahko temu tako rečemo. Cerar je vsekakor motil staro etablirano politiko oziroma stranke, ki tako ali drugače vzdržujejo status quo in ne prenašajo ali bolj natančno slabo prenašajo nove “player-je”. Cerar je bil vsekakor politični “outsider”, ki je motil tako levico kot desnico oziroma tako koalicijske partnerje kot opozicijo. Lahko bi dejali, da sta Židan in Erjavec Cerarja sistematično razgrajevala, celo bolj kot opozicija.

Ključno vprašanje pa je, ali je dramatični potek dogodkov, ki bo vsekakor imel dolgoročne posledice, odprl vrata za vladanje politični desnici oziroma kateremu bloku, levosredinskemu ali desnosredinskemu, bodo dogodki bolj koristili in ponudili priložnost, da pride na oblast in sestavi naslednjo vlado.

V popolnoma izgubljeni “lose-lose” situaciji je Cerar potegnil potezo, s katero je zaigral na vse ali nič. Volitve pa bodo pokazale, ali je dober šahist in ali je bila uporaba daminega gambita z žrtvovanjem dame prava poteza.

Preberite še “Kaj se je dogajalo v ozadju odstopa Mira Cerarja” in “Dan, ko je “padel” Miro Cerar – Dogajanje na Vrhovnem sodišče, odzivi po seji vlade in Cerarjeva odstopna izjava”

Odstopno novinarsko konferenco si lahko ogledate na spodnji povezavi:

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    Rado K 6 let

    Cerarjev odstop me pušča praznega. Z odstopom nisem pomirjen. Cerarjevo vladanje ni bil le niz slabih političnih odločitev. Cerajeva vladavina je bil tudi pokop morale. Ustoličenje sprenevedanja. Najmanj škode bi naredil, če bi se brez besed skril v mišjo luknjo.
    Če torej odgovorim na, v kolumni zastavljeno vprašanje: Ne, Cerarju se gambit ne bo izplačal!