Slovaška vlada pred razpadom: Koalicijska stranka želi predčasne volitve po uboju slovaškega novinarja Jana Kuciaka – TOPNEWS.si

Slovaška vlada pred razpadom: Koalicijska stranka želi predčasne volitve po uboju slovaškega novinarja Jana Kuciaka

Slovaška vlada pred razpadom: Koalicijska stranka želi predčasne volitve po uboju slovaškega novinarja Jana Kuciaka

Slovaška vladna koalicijska stranka Most-Hid je zaradi politične krize, ki je nastale po umoru preiskovalnega novinarja Jan Kuciaka in njegove zaročenke, zahtevala predčasne volitve.

Bela Bugar, vodja stranke Most-Hid, katere člani prihajajo predvsem iz madžarske manjšine, je dejal, da je stranka pripravljena zapustiti koalicijo, če se koalicijske stranke ne strinjajo s predlogom o predčasnih volitvah.

protest slovaska uboj novinarj

“Verjamemo, da lahko edino predčasne volitve razrešijo to situacijo”, je dejal Bugar. Njegov poziv k predčasnim volitvam pomeni, da utegne slovaška vlada kmalu razpasti.

Predsednik Slovaške Andrej Kiska je prav tako predlagal predčasne volitve ali pa velike spremembe v vladi kot izhod iz politične krize.

Bugarjeva izjava je prišla tri dni po tem, ko je več deset tisoč Slovakov na ulicah zahtevalo temeljito preiskavo umora novinarja in njegove zaročenke.

To so bili največji protesti na Slovaškem od časa Plišaste revolucije leta 1989.

Novinarja Kuciaka in njegovo zaročenko Veroniko so našli umorjena v njegovem stanovanju. Šlo naj bi za njegov neobjavljen članek o povezavah italijanske mafije s slovaškim predsednikom vlade Robertom Ficom.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)