Avstrija bo postavila spomenik žrtvam holokavsta. Kurz: Nikoli ne smemo pozabiti, kaj smo storili z njimi! – TOPNEWS.si

Avstrija bo postavila spomenik žrtvam holokavsta. Kurz: Nikoli ne smemo pozabiti, kaj smo storili z njimi!

Avstrija bo postavila spomenik žrtvam holokavsta. Kurz: Nikoli ne smemo pozabiti, kaj smo storili z njimi!

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je danes ob 80. obletnici priključitve (Anschluss) Avstrije k Tretjemu rajhu sporočil, da bo Avstrija postavila spomenik žrtvam holokavsta.

Avstrijska vlada namerava postaviti zid na trgu Schmerlingplatz, v središču Dunaja, z imeni žrtev Tretjega rajha.

Pred 80. leti je Adolf Hitler na Dunaju, ob bučnem aplavzu številnih Avstrijcev, razglasil ukinitev prve republike in priključitev Avstrije, njegove domovine, k Tretjemu rajhu.

Takoj po priključitvi so se v Avstriji začele aretacije disidentov, kot tudi “čiščenje” Judov.

Judje so bili najprej prisiljeni čistiti ulice Dunaja, kar naj bi kot začetek holokavsta vstopilo v anale zgodovine, z imenom “Shoah”.

V času nacistične vladavine je bilo ubitih 66.000 avstrijskih Judov. Avstrijska vlada, ki vključuje svobodnjaško stranko (FPO), ki je pogosto tarča kritik, ker se spogleduje s skrajnimi desničarskimi krogi, je sporočila, da želi, da “imajo žrtve ime.”

Iz tega razloga bodo na Schmerlingplatzu, poleg parlamenta, postavili zid z imeni vseh žrtev, v skladu z napovedjo avstrijske vlade bo vzor spomenik žrtvam “Shoah” v Parizu.

“Za judovsko prebivalstvo v Avstriji se je leta 1938 začelo veliko trpljenje, ki nas še dan danes sramoti. V znak spomina se želimo pokloniti 66.000 avstrijskim Judom, ki so bili žrtve nacističnega režima,” je dejal Kurz.

Vodja FPO Heinz-Christian Strache je dejal, da je stalna obveza Avstrije, da se spominja tega zločina.

“Postavitev zida z imeni žrtev dokazuje, da si bomo trajno zapomnili žrtve “Shoah-a”. Nikoli ne smemo pozabiti, kaj smo naredili z njimi,” je dejal kancler Kurz.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)