Trump pristal na srečanje s Kim Jong-unom, sankcije ostajajo – TOPNEWS.si

Trump pristal na srečanje s Kim Jong-unom, sankcije ostajajo

Trump pristal na srečanje s Kim Jong-unom, sankcije ostajajo

Donald Trump je sprejel osebno povabilo Severnokorejskega voditelja Kim Jong-una, da se sestaneta in pogovorita o morebitni denuklearizaciji Korejskega polotoka. Sankcije proti Severni Koreji ostanejo, dokler ne bo dosežen sporazum.

Po zadnjem krogu uspešnih pogajanj med obema Korejama ta teden v Pjongjangu, je Kim Jong-un poslal osebno povabilo ameriškemu predsedniku, da bi se pogovorila o izboljšanju dvostranskih vezi. Po mesecih žvenketanja z orožjem med državama, je Trump pristal na srečanje s severnokorejskim liderjem do meseca maja, je v četrtek sporočil južnokorejski svetovalec za nacionalno varnost, Chung Eui-long v Beli hiši, potem ko je dostavil pismo Pjongjanga ameriškemu predsedniku.

Trump je na Twitterju potrdil vabilo in navedel, da se je v začetku tega tedna “Kim Jong-un pogovarjal o jedrski razorožitvi s predstavniki Južne Koreje in ne le o zamrznitvi trenutnega stanja” Trump je tudi pojasnil, da je kontekst medkorejskih pogajanj, ki so privedla do tega, da je sprejel povabilo ta, da v času do srečanja Severna Koreja ne bo izvajala raketnih poskusov.

Preden je Trump sprejel Kimovo povabilo, se je pogovarjal tudi z japonskim premierjem Shinzo Abejem, s katerim sta se strinjala, da bodo še naprej izvajali maksimalni pritisk na Severno Korejo. Abe namerava obiskati ZDA meseca aprila, pred predlaganim srečanjem med Severno Korejo in ZDA.

Tiskovna predstavnica Bele hiše je sporočila, da je Trump potrdil srečanje in dejala: “Veselimo se denuklearizacije Severne Koreje, medtem pa pritisk in vse sankcije ostajajo v veljavi.”

Predstavniki Južne Koreje pravijo, da je Kim Jong-un sedaj posvečen denulkearizaciji in je privolil tudi v nekatere koncesije, kot je na primer sprejetje skupnih vojaških vaj Združenih držav in Južne Koreje.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    dež 6 let

    Naslov prispevka bi se moral glasiti : “Trump na kolenih prosil Kima, da ga sprejme” in v nadaljevanju članka, “Kim se ga je usmilil in mu ugodil”.