Direktorica IMF (MDS): Nihče ne bo zmagovalec trgovinske vojne, še huje bo, če bo EU uvedla protiukrepe Združenim državam Amerike – TOPNEWS.si

Direktorica IMF (MDS): Nihče ne bo zmagovalec trgovinske vojne, še huje bo, če bo EU uvedla protiukrepe Združenim državam Amerike

Direktorica IMF (MDS): Nihče ne bo zmagovalec trgovinske vojne, še huje bo, če bo EU uvedla protiukrepe Združenim državam Amerike

PARIZ – Nihče ne bo zmagovalec trgovinske vojne med ZDA in EU, je izjavila direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagard.

“Makroekonomski vpliv ameriških uvoznih carin bo zelo resen, ne samo če ZDA sprejmejo napovedane carinske ukrepe, temveč še posebej, če se druge države odločijo za maščevanje, še posebej tiste, ki bi bile najbolj prizadete s takimi ameriškimi ukrepi, kot so Kanada, države EU in predvsem Nemčija”, je izjavila Lagardova za francoski radio RTL.

“V tako-imenovani trgovinski vojni, na podlagi recipročno povišanih uvoznih tarif, nihče ne bo zmagovalec in običajno so poraženci na obeh straneh”, je dejala Lagardova in izrazila upanje, da ameriški predsednik Donald Trump ne bo uresničil grožnje o uvedbi carin.

Direktorica IMF-a je prav tako opozorila, da je svaka trgovinska grožnja rizična za rast svetovnega gospodarstva in da bi carine privedle do nižje globalne rasti in upočasnitve trgovine.

Trump je v torek ponovil, da bo uvedel visoke carine na uvoz jekla in aluminija in opozoril EU, da ji bo zadal udarec z “velikim davkom”, zaradi ne tako dobrega tretmaja, ki so ga deležne ZDA, ko gre za vprašanje trgovine. Njegovi komentarji so izzvali odzive po vsem svetu, medtem ko so posamezna ameriška podjetja in zakonodajalci opozorili na rizik pred izbruhom trgovinske vojne, ki bi povzročila škodo ameriškemu gospodarstvu.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)