Sredinec za avstrijskega vice-kanclerja: Sodišče odločilo, da je žalitev politikov v političnem kontekstu dovoljena – TOPNEWS.si

Sredinec za avstrijskega vice-kanclerja: Sodišče odločilo, da je žalitev politikov v političnem kontekstu dovoljena

Sredinec za avstrijskega vice-kanclerja: Sodišče odločilo, da je žalitev politikov v političnem kontekstu dovoljena

Višje sodišče na Dunaju je zavrglo pritožbo avstrijskega vice-kanclerja Heinz-Christiana Stracheja, ki je tožil levičarsko organizacijo “Linkswende” zaradi žalitve, poroča avstrijski Kurier.

Lider Svobodnjaške stranke Heinz-Christian Strache je vložil pritožbo na višje sodišče zaradi video-posnetka, v katerem mu člani levičarske organizacije Linkswende kažejo iztegnjeni sredinec. Višje sodišče je z zavrnitvijo pritožbe tako “legaliziralo” žalitev politikov.

“Linkswende” ima v političnem kontekstu pravico pokazati iztegnjen sredinec, izhaja iz sodbe višjega sodišča (Oberlandesgericht Wien-OLG).

Omenjena levičarska organizacija je pred parlamentarnimi volitvami posnela video-posnetek, v katerem več njenih članov liderju Svobodnjaške stranke Heinzu-Christianu Strache-ju kaže sredinec in hkrati sporoča: “Je*i se Strache”. Video-posnetek so objavili na You Tube-u.

David Albrich

David Albrich

OLG je 14. decembra na prvi stopnji odločilo, “da se lahko negativno stališče do vodilnih politikov izpostavi tudi na tako šokanten in provokativen način”, saj je to sestavni del svobode izražanja.

Na prvostopenjsko sodbo se je Strache pritožil, višje sodišče (OLG) pa je zavrnilo njegovo pritožbo. Na podlagi sodbe višjega sodišča, organizacija “Linkswende” sklepa, da lahko sedaj vsak v političnem kontekstu sledi primeru.

Tiskovni predstavnik omenjene levičarske organizacije David Albrich ocenjuje, da sodba OLG pomeni zmago za svobodo tiska in izražanja.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)