Na parlamentarne volitve tudi Zoran Janković? – TOPNEWS.si

Na parlamentarne volitve tudi Zoran Janković?

Na parlamentarne volitve tudi Zoran Janković?

Vse več je informacij, ki po različnih kanalih prihajajo od sodelavcev Zorana Jankoviča, da bo aktivno nastopil na letošnjih parlamentarnih volitvah.

Njegovi Pozitivni Sloveniji sicer ankete javnega mnenja ne kažejo dobro. V zadnji februarski anketi Mediane bi pozitivna Slovenija dobila 0,5 odstotkov, kar je daleč pod parlamentarnim pragom. Anketo je pred 14-imi dnevi opravilo podjetje Valicon na standardnem vzorcu 724 državljank in državljanov in je precej natančno merila zunajparlamentarne stranke, Pozitivni Sloveniji Zorana Jankoviča pa je namerila dva odstotka, kar je največ, pri sicer različnih merjenjih, kjer se Pozitivna Slovenija giblje med enim in dvema odstotkoma. Še vedno pa Jankovič ostaja recimo na lestvici priljubljenih politikov. Tako je v zadnji anketi Ninanemide zasedel osmo mesto.

Glede nastopa Zorana Jankoviča na volitvah prihajajo predvsem iz Jankovičevega kroga različne in kontradiktorne informacije, vendar v zadnjem času nekateri sodelavci Zorana Jankoviča govorijo o tem, da bo Jankovič aktivno nastopil na letošnjih parlamentarnih volitvah s svojo listo. Presenetljiva odločitev naj bi bila predvsem posledica dejstva, da se je polegel prah, ki se je dvignil zaradi tako imenovane afere farmacevtka in dejstva, da Jankoviču uspeva pri sodnih procesih, ki padajo drug za drugim.

Še pred mesecem dni je po naših preverjanjih veljalo, da Jankovič skoraj zagotovo ne bo šel na parlamentarne volitve, v zadnjih dneh pa po različnih kanalih prihaja vse več informacij o tem, da se je Janković odločil, da se bo aktiviral na parlamentarnih volitvah. Še sredi januarja je Zdenko Rotar za Objektiv o Jankoviču dejal, da “se mu zdi škoda, da se ni izpolnilo moje pričakovanje, da ne bo postal politik. Ni postal politik v polnem pomenu te besede«, Jankovića je pohvalil kot posebnega gospodarstvenika, ki je sicer v Ljubljeni kot župan porabil veliko denarja, a se vsaj vidi, de je nekaj narejeno. »Kot politik pa v mojih očeh žal ni naredil izpita. Tak je pač po značaju, kar sem podcenil. Vedel sem, da je svojeglav … Je pač tak, kakršen je, a priložnostno se normalno pogovarjava.«

Aktivni vstop Zorana Jankoviča, o katerem se v zadnjem času sploh ni govorilo oziroma je bil zunaj fokusa tako anket kot političnih analiz, če pogledamo meritve javnega mnenja, bo razdrobljenost glasov na levi sredini še najbolj koristila Janezu Janši in SDS, saj bi ob dejstvu, če bi Jankoviču uspelo odškrniti del glasov Marjanu Šarcu ob ugodnem razpletu Janša še vedno lahko računal na relativno zmago na volitvah. Zanimivo je, da Šarec Jankoviča na predsedniških volitvah ni prosil za izrecno podporo, kljub temu, da bi mu morda lahko celo prinesla zmago na volitvah. Edini od političnih liderjev strank nad parlamentarnim pragom, ki bi se lahko razveselil Jankovičeve kandidature je tako lider SDS-a Janez Janša. Na levi sredini vsekakor ob napovedi njegove kandidature ne bodo ravno veseli.

Nas levi sredini, kjer si poleg Marjana Šarca seveda, ki pobira tako na levi kot na desni, med seboj konkurirajo SD Dejana Židana, SMC Mira Cerarja, potem Levica Luke Mesca in Desus Karla Erjavca, ki je po anketah javnega mnenja še na meji vstopa v parlament. Aktivni ponovni vstop v parlamentarno tekmo bo še bolj razdrobil levico. Ključno vprašanje pa je, ali lahko Janković sploh še vpliva na primat Marjana Šarca, ki po vseh anketah izrazito vodi, poleg tega pa ima po ocenah nekaterih analitikov še vsaj deset odstotkov neizkoriščenega volilnega potenciala.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (5)
 • comment-avatar
  milanček 6 let

  Ta lopov čefurski bi moral že vrsto let sedeti v arestu!

 • comment-avatar
  xtc 6 let

  A lahko cigani kandidirajo?

 • comment-avatar
  Rado K 6 let

  Ljubi bog Janković, le kdo te bo volil? Desnica te ne mara, levica pa tudi še ni pozabila, da si ti kriv padca Bratuškove, zaradi česar smo dobili tega amoralnega nesposobneža, Cerarja.

 • comment-avatar
  dež 6 let

  Kakšen primitiven prispevek. Edin namen je bil objava slike, na kateri skupaj stojita Zokan in Janša.