Šokanten preobrat v odnosih Severne Koreje in ZDA: Kim bi rad za pogajalsko mizo! – TOPNEWS.si

Šokanten preobrat v odnosih Severne Koreje in ZDA: Kim bi rad za pogajalsko mizo!

Šokanten preobrat v odnosih Severne Koreje in ZDA: Kim bi rad za pogajalsko mizo!

Sporočilo je bilo objavljeno potem, ko se je severnokorejski general Kim Jong-chol srečal z južnokorejskim predsednikom Moon Jae-inom ob priložnosti svečanega zapiranja Zimskih olimpijskih iger v Pjongčangu. Že drugi pogovori na visoki ravni med obema Korejama v dveh tednih so trajali približno eno uro. Tokrat so se z južnokorejskim vodstvom srečali severnokorejski general in še sedem drugih članov delegacije. Po pogovoru je severnokorejski predsednik dejal, “da se je Severna Koreja pripravljena pogovarjati z ZDA” in da je Severna Koreja “zelo pripravljena” na pogovore z Washingtonom. Dodali so, da se Severna Koreja strinja, da bi se morali pogovori med obema Korejama in pogovori med Pjongjangom in Washingtonom odvijati vzajemno. Severnokorejski režim se na te trditve ni odzval, so pa v preteklosti že večkrat zatrdili, da so brez kakršnih koli pogojev pripravljeni sesti za mizo z Američani. A Washington ves čas opozarja, da mora Pjongjang pred tem narediti opazne korake pri razoroževanju.

Zaključne slovesnosti ZOI se je udeležila tudi Ivanka Trump, hčerka in svetovalka ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je uvedel še hujše sankcije proti Severni Koreji. V soboto je pozvala k “maksimalnemu pritisku na Severno Korejo”.Trumpova se posebej ni srečala s severnokorejsko delegacijo.

Nato je iz Severne Koreje prišla ostrejša retorika. Severna Koreja je obsodila najnovejši sveženj sankcij, ki so jih uvedle ZDA in jih obtožila, da “grozijo z vojno” in poskušajo spodkopati zboljšane medkorejske odnose v času Zimskih Olimpijskih iger.

“Obe Koreji sta sodelovali in Olimpijske igre so bile uspešno izvedene. ZDA pa so tik pred svečanim zapiranjem Olimpijskih iger na Korejski polotok prinesle grožnjo z vojno”, poroča severnokorejska tiskovna agencija KCNA, ki je citirala severnokorejsko Ministrstvo za zunanje zadeve.

Sporočilo iz Seula je prišlo v medije le nekaj ur po izjavi Pjongjanga, ki je zadnje ameriške sankcije proti Severni Koreji označil za “vojno dejanje”. “Kot smo že večkrat povedali, vse omejitve, uperjene proti nam, razumemo kot vojno dejanje,” je sporočilo severnokorejsko zunanje ministrstvo. Napovedali so tudi maščevanje, če se bodo ZDA Severni Koreji zares “grobo” zoperstavile. Ameriški predsednik Donald Trump je namreč v petek ob napovedi sankcij dejal, da če sankcije ne bodo delovale, bodo ZDA prešle v drugo fazo, “ki pa bi lahko bila zelo groba”.

“Imamo že svoje jedrsko orožje – dragocen meč pravice za zaščito pred grožnjami, kot so ameriške,” je zapisalo severnokorejsko zunanje ministrstvo.

Severna Koreja je sporočila, da bo kakršno koli pomorsko blokado smatrala kot vojno dejane.

Uradni Peking se je že v soboto ostro odzval v zvezi s sankcijam proti kitajskim podjetjem, ki po mnenju Washingtona nezakonito trgujejo s Pjongjangom. “Kitajska ostro nasprotuje ameriškemu poseganju v tuje pristojnosti in enostranskim sankcijam proti kitajskim podjetjem in posameznikom,” so sporočili s kitajskega zunanjega ministrstva.

Na podlagi najnovejših ameriških sankcij bi moralo biti kaznovanih 56 pomorskih transportnih podjetij, ki pomagajo Pjongjangu. Gre za devet mednarodnih ladjarskih podjetij iz Kitajske, Hongkonga, Singapurja in Paname ter devet drugih ladij. Na seznamu je tudi 16 podjetij Severne Koreje in 19 njihovih ladij.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)