Slovenski bankir ostal brez dovoljenja za delo, ker je užalil Črno goro: Primerjal jo je z afriško državo Burkino Faso! – TOPNEWS.si

Slovenski bankir ostal brez dovoljenja za delo, ker je užalil Črno goro: Primerjal jo je z afriško državo Burkino Faso!

Slovenski bankir ostal brez dovoljenja za delo, ker je užalil Črno goro: Primerjal jo je z afriško državo Burkino Faso!

Črnogorski mediji poročajo o škandaloznem obnašanju izvršnega direktorja NLB Montenegro, Roberta Kleindiensta, na zadnji seji izvršnega odbora slovenskega poslovnega kluba. Izvršni direktor NLB v Podgorici, Robert Kleindienst, je izgubil bančno licenco za delo v Črni gori, ker je v javnem nastopu to državo primerjal z afriško državo Burkino Faso. Kleindinst naj bi z neprimernim besednjakom govoril o Črni gori in razmerah v njej.

Med člani izvršnega odbora organa, ki združuje gospodarstvenike vodilnih slovenskih podjetij v Črni gori, je bila prisotna tudi predstavnica, pooblaščena ministrica Veleposlaništva RS v Črni gori, Aleša Sovinc. Kleindienst je na sestanku Slovenskega poslovnega kluba opozoril na poslovne običaje, s katerimi se srečuje in dejal, da je stanje v Črni gori primerljivo s tistim v Afriki, kar so domačini doživeli kot žalitev. Bankir se je poskušal opravičiti z besedami, da je navajen na odprte razprave in iskrenost in da njegovo osebno stališče ni uradno stališče banke, vendar je vseeno moral pospraviti svoje stvari.

Na sedežu NLB ne menijo o Črni gori tako kot Kleindienst. Naslednje jutro je glavni izvršni direktor NLB Martin Leber poklical predsednika slovenskega poslovnega kluba Nebojšo Ščekića. Gospod Leber se je opravičil glede vedenja svojega predstavnika v Slovenskem poslovnem klubu. Dejal je, “da NLB ostaja v klubu, imenovala pa bo drugega predstavnika.” Zaradi izjave Kleindiensta, da je “glede nekaterih stvari stanje v Črni gori slabše kot v Burkini Faso”, ga je vodstvo največje slovenske banke odstavilo z dolžnosti. Zaradi škandala mu je tudi Črnogorska centralna banka odvzela dovoljenje za delo.

Črnogorska javnost je prvič slišala za Roberta Kleindiensta jeseni leta 2014, ko so ga neznani napadalci pretepli z železnimi palicami na parkirišču nasproti poslovne stavbe. Napadalca sta ga pričakala na neosvetljenem delu parkirišča. Kleindienst je bil po koncu delovnega dneva na poti do svojega avtomobila. Potem ko sta ga pretepla, sta ga pustila ležati na tleh ob avtomobilu. Kot naj bi Kleindienst povedal policistom, napadalcev ni dobro videl, saj si je takoj z rokama poskušal zavarovati glavo, tudi morebitnega motiva za napad ne pozna. Kleindienst jo je odnesel s poškodovano ledvico. Oskrbeli so ga na urgenci podgoriškega kliničnega centra.

V NLB Montenegrobanko a.d. Podgorica je Kleindienst prišel leta 2012 in prevzel vodenje Sektorja za tveganja, finance, nadzor, prestrukturiranje in izterjavo. Kmalu po njegovem odhodu v Črno goro so prišle v Sloveniji na dan govorice, da naj bi kot član uprave NLB priskrbel dobre službe v skupini NLB več znancem in prijateljem, poleg tega naj bi si zase »izmislil« delovno mesto tretjega izvršnega direktorja v NLB Montenegrobanki. Ti očitki niso bili nikoli uradno potrjeni, v NLB so jih takrat zanikali.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)