Zakaj je Borut Pahor nasprotoval zamenjavi Andreja Ostermana in zakaj je za Janeza Janšo imenovanje Alena Gedra “dobra izbira”? – TOPNEWS.si

Zakaj je Borut Pahor nasprotoval zamenjavi Andreja Ostermana in zakaj je za Janeza Janšo imenovanje Alena Gedra “dobra izbira”?

Zakaj je Borut Pahor nasprotoval zamenjavi Andreja Ostermana in zakaj je za Janeza Janšo imenovanje Alena Gedra “dobra izbira”?

Kmalu po informaciji o zamenjavi načelnika generalmajorja Andreja Ostermana z generalmajorjem Alanom Gederjem, se je s tvitom oglasil vodja opozicijske SDS Janez Janša. Janša je nekoliko popravil ali če hočete nadgradil tvit predsednika vlade Mira Cerarja, v katerem je sporočil novico o zamenjavi načelnika Generalštaba, v katerem je na koncu zapisal, da je Geder dobra izbira.

Generalmajor Geder, ki se je v TO zaposlil leta 1988, ima blestečo kariero. Od začetka oblikovanja manevrske strukture narodne zaščite pa je bil njen član. Leta 1991 je bil aktivni udeleženec vojne za Slovenijo in poveljujoči častnik v bojnih akcijah v Gederovcih in Gornji Radgoni. Izobraževal se je na fakulteti za šport, v letih 2004 in 2005 je obiskoval Army War College v ZDA. Med letoma 2006 in 2010 je bil poveljnik sil SV, od 15. julija 2010 pa je bil namestnik načelnika generalštaba SV. Novembra 2006 je bil povišan v brigadirja, maja 2010 pa v v generalmajorja.

Andrej Osterman, ki naj bi mu do položaja načelnika generalštaba SV pomagal predvsem Marjan Miklavčič, nekdanji direktor Vojaške obveščevalne službe (OVS), je imel očitno do konca podporo predsednika Boruta Pahorja, ki je v odzivu “zopet izrazil dvom o smiselnosti zamenjave štiri mesece pred volitvami, kot so sporočili iz njegovega urada.

Katičeva je sicer med vrsticami namignila, da Ostermana ni prej zamenjala, zaradi nasprotovanja Pahorja. Bolj kot zaščita Pahorja so bili za Ostermana usodni dobri odnosi z opozicijsko SDS oziroma osebno z Janezom Janšo. Sredi junija 2017 je bil Andrej Osterman med uglednimi gost na Bledu, na tradicionalnem plesu, ki ga organizirata dobrodelni ustanovi Vrtnica za pomoč ljudem v stiski, ki ji predseduje zdravnica Urška Bačovnik Janša in Ustanova Ivana Cankarja za štipendiranje, katere predsednica je evropska poslanka SDS Romana Tomc. V obširni reportaži, takrat še novinarke Slovenskih Novic Ksenje Koren, je med drugima zapisano: “Prvak opozicije, ki je kot edini predsednik vlade doslej predsedoval tudi Svetu EU, Janez Janša je z ženo in gostiteljico Urško zaplesal, nič manj ponosen pa ni očitno na svojo hčer, krajinsko arhitektko Niko. Pridružili so se jim nekdanji predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina, kar dva nekdanja predsednika Ustavnega sodišča, dr. Ernest Petrič in dr. Peter Jambrek, pa Urškina zdravniška kolegica Katarina Lahovnik, ki je prišla v družbi moža, ekonomista in nekdanjega ministra dr. Mateja Lahovnika. Manjkal ni niti prvi mož Slovenske vojske, načelnik Generalštaba Andrej Osterman. Udeleženci so na dogodku opazili tudi lastnika verige trgovin Jager, Franca Jagra. Čeprav medijev niso vabili, je Bulvar bil tam in zabeležil nekaj ekskluzivnih utrinkov”.

osterman dobrodelna bacovnik vrtnica

Osterman na tradicionalnem plesu, ki ga je organizirala dobrodelna ustanova Vrtnica za pomoč ljudem v stiski, ki ji predseduje zdravnica Urška Bačovnik Janša

Eden od razlogov, s katerimi je na tiskovni konferenci na vladi postregla obrambna ministrica Andreja Katič, je bil namreč tudi političen. Katičeva sicer ni želela komentirati, ali je v tem primeru šlo za politično zadevo. »V svojem mandatu se nisem velikokrat oglašala, želela sem v hiši reševati zadeve, čeprav so stvari curljale v javnosti in so nekateri posamezniki izvajali velik pritisk. A tokrat je bila storjena velika škoda za vojake.«

Na izrecno vprašanje, zakaj Ostermana ni zamenjala že prej, pa je Katičeva dejala: “Lahko priznam, da bi mogoče kljub nasprotovanju morala že prej to narediti”. Na dodatno novinarsko vprašanje – nasprotovanju koga, politike? “Moj stavek bi se končal s piko tako, kot sem povedala,” je dejala Katičeva, ki ni želela razkriti, kdo natančno je nasprotoval Ostermanovi zamenjavi. Iz konteksta je mogoče razumeti, da je šlo za nasprotovanje predsednika države Pahorja. Na vprašanje, ali drži informacija, da je bila obrambna ministrica z Ostermanom že nekaj časa v slabih odnosih, je Katičeva dejala: ” Velikokrat sem povedala, da se ne strinjam z njegovim načinom, ne bom uporabila ali pa rekla tudi tega, da je vojska pravzaprav politično usmerjena. Seveda vsak lahko izraža svojo narodno, resorsko, kakorkoli že zavest. Ampak, zagotovo vsi ti pritiski, vse to, da je v javnost prišlo vse prej, preden bi prišlo k meni in poskušali v hiši rešiti, ni bilo prav.”

V tem kontekstu je zanimiva tudi izjava nekdanjega načelnika generalštaba Alojza Šteinerja, ki je v Odmevih potrdil, da so šli vojaki na vojaške vaje sredi zime v Poček v letni obutvi, kar po naših informacijah niti ni presenetljivo, saj so jih na poligon potegnili dobesedno iz toplih pisarn zgolj zaradi številke. Alojz Šteiner: “Moram povedati, da sem tudi sam zaskrbljen nad tem in nad informacijami glede tega. Vprašanje je, kaj so z raztrganimi rokavicami in čevlji želeli sporočiti javnosti in pa politiki. Če so čevlji res takšni, da razpadajo, potem je treba po odgovornosti vprašati tistega, ki jih je izbral, tistega, ki je kupil. Čer so vojaki šli na Poček s poletnimi čevlji v zimske razmere, potem je treba vprašat poveljnike enot, zakaj so jim dovolili, da gredo s poletnimi čevlji. Če so pa vojaki šli z raztrganimi čevlji na Poček in tega niso pokazali, da bi opozorili na nek problem, potem pa ne znam dati odgovora, zakaj je to tako. Skoraj zagotovo to ni dobro. Je pa res, da smo v družbi zdaj v nekih čudnih razmerah, ko so vse zadeve povezane z ljudmi, ki delajo za državo in sicer povezane s tem, da to lahko dosežejo na silo. Na ulici. Vojska pa te možnosti nima. Torej ali so zdaj čevlji prava pot zato, da opozorijo na nekatere probleme, je seveda vprašanje. Po mojem to ni prava pot, ker seveda kaže na dokaj nizko stanje te profesionalne etike vojske”.

Bataljonska bojna skupina 72. brigade Slovenske vojske (SV) je prejšnji teden na preverjanju bojnih sposobnosti na Počku po metodi Creval kot skupno oceno skupine dobila oceno “combat not ready”, torej je bila označena kot nepripravljena za boj. Creval se namreč ocenjuje na petih področjih, vsaj tri področja pa morajo biti ocenjena z oceno več kot 2, da lahko celotna skupina prejme oceno “combat ready” oziroma pripravljena za boj. V tem primeru pa se to ni zgodilo, označena je bila kot “combat not ready”. V več kot dveh elementih je bila namreč ocenjena z dvojko, kar pa ni enako kot negativna ocena. “No go” namreč pomeni oceno dve, za “go” oziroma “ready” pa je potrebna ocena, višja od dvojke.

Že v aprilu 2017 smo v redakcijo Topnews prejeli anonimko proti Andreju Ostermanu, kar pomeni, da so se poskusi zamenjave Ostermana vlekli vse od njegovega imenovanja, zelo intenzivno, pa več kot leto dni. Preberete si jo lahko spodaj:

OSEMKOLESNIKI povozili slovensko vojsko.1
OSEMKOLESNIKI povozili slovensko vojsko.2

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)