(Video) Novinar Zoran Potič: “Če po teh volitvah v stranki SDS ne odnesejo Janše, je to konec. Potem SDS-a ne bo” – TOPNEWS.si

(Video) Novinar Zoran Potič: “Če po teh volitvah v stranki SDS ne odnesejo Janše, je to konec. Potem SDS-a ne bo”

(Video) Novinar Zoran Potič: “Če po teh volitvah v stranki SDS ne odnesejo Janše, je to konec. Potem SDS-a ne bo”

O možnih scenarijih, t. i. novih akterjih ter strategijah in pričakovanjih etabliranih političnih strank so na okrogli mizi z naslovom ”Državnozborske volitve 2018” v organizaciji IPM (Inštituta za politični marketing) so razpravljali: Tanja Starič (Radio Slovenija), mag. Aleš Kocjan (Večer), Zoran Potič (Delo) in dr. Alem Maksuti (Portal Homopolitikus).

Novinarji so na osnovi javnomnenjske raziskave, ki jo je za Inštitut za politični menedžment pripravila agencija Valicon na vzorcu 724 vprašanih, ki podobno kot nekatere druge, zmago na letošnjih parlamentarnih volitvah napoveduje Listi Marjana Šarca s 14,5 odstotka glasov, blizu sledi SDS, na tretje mesto pa se je uvrstila SD, razpravljali o možnih scenarijih volilnega rezultata.

Objavljamo nekaj najbolj zanimivih izjav. Aleš Kocjan novinar Večera: “Te volitve bo zaznamovalo po moji oceni troje: prvič, nizka volilna udeležba, ki je deloma posledica teh razočaranj, površnega spremljanja politike in krilatice “vsi so isti”. Drugič to, da se tri ali celo štiri stranke potegujejo za zmago na teh volitvah, in pa tretjič, ta raziskava in tudi vse ostale, potrjuje to, da je trenutno na prizorišču kar nekaj list ali strank, ki lahko upravičeno računajo na uvrstitev v parlament ali pa vsaj na neki odstotek, ki v Sloveniji pač po zakonodaji zagotavlja lagodno življenje naslednja štiri leta”.

Zoran Potič novinar Dela: “Tu je treba opozoriti vse te liste, ki se pojavljajo – stranke morajo izpolniti še en pogoj. Volilni seznami v vseh volilnih okrajih. To bo v tem problem, ker ljudje ne želijo, kar tako kandidirati. Kolikor jaz slišim in kolikor se pogovarjam z ljudmi po strankah, na tej točki imajo probleme. Tako, da na tej točki bo odpadlo kar veliko strank, ki se tu pojavljajo. Pa še po spolu jih moraš razporediti. Ženske, moški. Tako, da na tej točki bodo imeli problem. Tako, da počakajmo, koliko strank se bo sploh uvrstilo na seznam kandidatov.”

Staričeva je poudarila tudi pomen razprav in objav na novih družbenih medijih. Tanja Starič, Radio Slovenija: “Ta kontekst dogajanja v politiki, ta, res surovost debate ali pa ostrine debate, ki teče v tem vzporednem paralelnem virtualnem svetu. Tega prej ni bilo”.

Zoran Potič novinar Dela: “Politična korektnost je mrtva. Za zdaj še, na tej desnici, jaz ji pravim skrajna desnica in v to uvrščam tudi SDS, ker Janez Janša je tudi v svojem zadnjem govoru na Brdu pri Kranju v svojem govoru povedal: “Politične korektnosti je konec. Vsa sredstva so dovoljena”. Kako se bo volilno telo odzvalo na to surovost? Ali bo ostalo doma? Ali bo odšlo na volitve, pa bo glasovalo proti. Mogoče je za, mogoče je to privlačno”.

Dobršen del okrogle mize je bil namenjen dogajanju na desnici. Voditelj omizja Robert Balanč iz IPM-ja je ugotavljal, da se je na desnici v zadnjem času vendarle veliko dogajalo. “Dobili smo stranko GOD, dobili smo listo Andreja Čuša, Franc Kangler poskuša z Novo ljudsko stranko. SLS želi nazaj v parlament, po drugi strani imamo Bojana Dobovška z Dobro državo, mogoče Piratsko stranko…”

Zoran Potič, novinar Dela: “Ampak je tu kakšna ideja od zadaj. Kaj je tukaj? To je vse prazno, kaj pa ponujajo?”

Aleš Kocjan, novinar Večera: “Hegemon na desnici je še zmeraj stranka SDS, z Janšo na čelu. Mislim, da bomo na desnici na dolgi rok ali pa na srednji rok priča procesom, kot smo jim priča na levici po letu 2004. Nekega dne, ko bo predsednik SDS-a, bodisi se umaknil iz politike, bodisi prepustil mesto drugemu. Ali pa se utegne s SDS-om zgoditi nekaj podobnega kot z LDS-om, takrat bomo priča podobnemu drobljenju, kot smo mu zadnjih 15 let na tej levi sredini. Ker zgodovina in izkušnje kažejo, da Nova Slovenija skoraj zagotovo ne bo mogla, tako kot ni uspelo Socialni demokraciji, pobrati bazena LDS-ovih volivcev, tako tudi vprašanje, ali bo NSI uspelo svojo bazo napihniti in okrepiti, če se bodo razleteli volivci SDS-a, kakorkoli je SDS veliko, veliko volivcev izgubil skozi leta, od leta 2004 naprej, ko je pač – mislim, da so imeli leta 2008 celo več volivcev nominalno kot 2004. Četudi so jih 100.000 izgubili še vedno so najmočnejša stranka na tem območju. SDS doživlja te vzpone in padce, ampak ohranja se prvo mesto in dokler je tako, se na desnem polu ne more spremeniti”.

Tanja Starič, Radio Slovenija: “Jaz mislim, da so zelo pomembne ravno te volitve za SDS. SDS mora zdaj dobiti volitve. SDS je najstarejša stranka, močna stranka z zavidljivo strankarsko infrastrukturo, ki je te novejše stranke seveda nimajo. V resnici je pa zmagala samo na enih volitvah. In jaz mislim, da je za njih to zelo, zelo pomembno, da so zato vsa ta zgodnja dejanja, ki se dogajajo na političnem prizorišču, so po mojem posledica tega.”

Zoran Potič, novinar Dela: “Janez Janša je 25 let predsednik stranke. Maja bo 25 let, od tega, ko je prevzel stranko od Jožeta Pučnika, 25 let. To je ogromna doba (Tanja Starič: to je rekord). Če ga njegovi ljudje po teh volitvah, če jim ne uspe, če ga njegovi ljudje, ti, ki so ostali v stranki, ne odnesejo, potem tej stranki ni pomoči, je to konec SDS-a, konec. SDS-a ne bo”.

Okroglo mizo si lahko ogledate na spodnji povezavi:

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (7)
 • comment-avatar
  odzunaj 6 let

  “Tanja Starič, Radio Slovenija: “Jaz mislim, da so zelo pomembne ravno te volitve za SDS. SDS mora zdaj dobiti volitve. SDS je najstarejša stranka, močna stranka z zavidljivo strankarsko infrastrukturo, ki je te novejše stranke seveda nimajo.”
  Ja, te volitve so pomembne za SDS, SDS mora te volitve zdaj dobiti, TO JE POMEMBNO ZA SLOVENIJO IN NJENE DRŽAVLJANE !!!
  SDS je edina VELIKA stranka, ki ima v svojem programu boj proti globoki državi kriminala, klientelizma in korupcije , ki ima kader, ki je pripravljen in to zmore izvesti in ta boj dnevno in že dolgo izvaja.
  Glede na navedeno je SDS edina stranka, ki je vredna največjega zaupanja državljanov .
  ZA Slovenijo !

 • comment-avatar
  milanček 6 let

  odakle je ovaj potić, ustvari odakle so ovi pizduni?

  • comment-avatar
   Iva 6 let

   Za t.i. desnico je na Delu zadolžen POTIČ(KA), ki NON STOP diskreditira SDS, piškotke pa deli Novi Sloveniji (občasno gre na kosilo z Vrtovcem). Občasno pomoč mu nudi naša Suzana Kos, pa tudi uredniki, ki nočejo objaviti niti kratkih pisem o ugrabljeni (globoki!) državi, če vsebujejo grešne besede:

   “Ob 29-letnici ustanovitve SDS je predsednik stranke Janez Janša pravilno prepoznal anomalije razvoja (tranzicije) Slovenije, ki so nas pripeljale v zaostajanje za nekdanjimi članicami vzhodnega bloka.”

   “Namesto zmage v poštenem političnem boju, soočenju med vsebinami in nosilci teh vsebin, zmagujejo »obrazi« brez vsebine in s »papirnato« ekipo!”

 • comment-avatar
  xtc 6 let

  Pa kdo še te idiote posluša?
  Samo bebavi Slovenci zato izgubljamo povsod,kjer smo imeli že zmago v rokah.
  Da bo mera polna bebci vlačijo sem še Lavrova,da jih bomo dobili še bolj po nosu.
  Slovenci so res narod idiotov,ki jih Kučan neomejeno striže ,Šarec pa nateguje.

 • comment-avatar
  Oregon 6 let

  a še ti pizduni kateri drugi stranki kot SDS tako dobronamerno svetujejo? Takim recimo, ki so total nekonsolidirani. novinci, pritepenci iz vseh mogocih propadlih strank itd.
  Mislim da taki bolj rabijo svetovanja…

 • comment-avatar
  Janez Lesar 6 let

  Potića bi moralo bolj skrbeti ali se bo jutri še prodal kakšen izvod Dela!

 • comment-avatar
  mginko 6 let

  Potič cepljen v murglah. Če SDS-a po tvoje ne bo, boš tudi ti jedel travo, ker drugega nisi sposoben pisati kot samo po nareku o maloževanju SDS. O novinarstvu se ti niti ne sanja.