Če se samo dotakneš našega železa in aluminija, se bomo mi dotaknili tvojega bourbona in Harley-Davidsona! – TOPNEWS.si

Če se samo dotakneš našega železa in aluminija, se bomo mi dotaknili tvojega bourbona in Harley-Davidsona!

Če se samo dotakneš našega železa in aluminija, se bomo mi dotaknili tvojega bourbona in Harley-Davidsona!

EU zagrozila Trumpu, v primeru, da bo uresničil svojo grožnjo in uvedel carine ali podobne ukrepe, ki omejujejo izvoz evropskega železa in aluminija v ZDA.

Če bo ameriški predsednik Donald Trump uvedel carine ali podobne ukrepe, ki omejujejo izvoz evropskega železa in aluminija v ZDA, bo EU hitro odgovorila s protiukrepi. Na podlagi tajnih dokumentov, ki jih pripravlja Evropska komisija za takšen scenarij, so med ameriškimi proizvodi, na katere bi EU uvedla carine, tudi ameriški bourbonski viski ter motorna kolesa Harley-Davidson.

Jasno politično sporočilo

Po navedbah nemškega časnika Frankfurter Allgemeine (FAZ), ki je imel dostop do pripravljalnih dokumentov Komisije, izbor teh izdelkov nosi tudi politično sporočilo, saj ima družba Harley-Davidson sedež v ameriški zvezni državi Wisconsin, ki jo predstavlja republikanski predsednik ameriškega kongresa Paul Ryan, bourbon pa se proizvaja v državah Tennessee in Kentucky, iz slednje prihaja republikanski lider v Senatu Mitch McConnell. Obe državi predstavljata močno republikansko in volilno bazo Donalda Trumpa. Wisconsin pa je bila ena izmed držav, v kateri so volivci tesno pretehtali na Trumpovo stran (pred Trumpovo zmago, v državi Wisconsin, ni nihče že od leta 1984 glasoval za republikanskega predsednika Amerike). V skladu z načrti Komisije, ki ga navaja FAZ, bi bili evropski protiukrepi osredotočeni tudi na kmetijske proizvode, ki jih Združene države Amerike izvažajo v Evropo, predvsem pomarančni sok iz Kalifornije, kot tudi krompir in paradižnik.

Trgovinska vojna med ZDA in EU je za zdaj le ena od možnosti, ki se kaže skozi Trumpove izjave in postopke, ki pa se še ni uresničila, vendar so priprave za tak scenarij v polnem zamahu in Komisija bi bila pripravljena na to, da se odzove v nekaj dneh po odločitvi ZDA. “Najprej moramo počakati in preveriti, če in kakšne ukrepe bo sprejel ameriški predsednik. Ampak, če se bodo ameriške omejitve do naših evropskih jeklarn res uresničile, se bo EU odzvala na ustrezen način,” je včeraj za Reuters povedala predstavnica nemškega ministrstva za gospodarstvo.

Odločitev v aprilu

Trgovinske vojne med ZDA in EU so se pojavljale tudi v preteklosti, zadnjič v času predsednika Georgea W. Busha, vendar je tak razvoj dogodkov neobičajen, če se spomnimo, da so se do nedavnega ZDA in EU intenzivno pogajale o ustvarjanju največjega območja svobodne trgovine in regulatorne usklajenosti na svetu, o sporazumu, bolj znanem kot TTIP, ki zdaj nekje leži v brezpotju evroatlantske realnosti. Odločitev Donalda Trumpa o uvedbi carin in omejevalnih kvot za uvoz železa in aluminija iz tujine v ZDA se pričakuje v aprilu. Možnosti na mizi vključujejo 24-odstotno dajatev na vse izdelke iz železa, iz vseh držav sveta ali 53 odstotkov za tiste iz 12-ih držav, kot so Kitajska, Brazilija in Indija, ali sistem kvot za vse, s katerim bi zmanjšali količino, ki so jo ZDA lani uvozile.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    xtc 6 let

    Evropejci naj se nehajo sprenevedati in lagati če audi A4 stane podobno opremljen v EU 50k stane v zda 38-45k $.
    In Dodge magnum stane 42K $ v EU 84 K EUR-kdo koga nateguje?