Nemški ultradesničarji nezadržno napredujejo: Alternativa za Nemčijo je postala druga najmočnejša stranka v Nemčiji – TOPNEWS.si

Nemški ultradesničarji nezadržno napredujejo: Alternativa za Nemčijo je postala druga najmočnejša stranka v Nemčiji

Nemški ultradesničarji nezadržno napredujejo: Alternativa za Nemčijo je postala druga najmočnejša stranka v Nemčiji

Nemška ultradesničarska Alternativa za Nemčijo (AfD) je prehitela stranko levega centra Socialdemokratsko stranko (SPD) in je tako zasedla drugo mesto med najmočnejšimi strankami v Nemčiji, kaže najnovejša raziskava javnega mnenja.

Konzervativni blok kanclerke Angele Merkel je v zadnji anketi poskočil za dva in pol odstotka in tako dosegel 32 odstotno podporo, medtem ko je ultradesničarska Alternativa za Nemčijo s pridobitvijo enega odstotka dosegla 16 odstotno podporo in tako postala druga najmočnejša stranka v Nemčiji.

Stranka SPD je padla za en odstotek in dosegla 15,5 odstotkov glasov anketiranih, kaže raziskava agencije Insa, ki so jo izvedli za dnevnik Bild.

Skoraj pet mesecev po parlamentarnih volitvah Nemčija še vedno nima vlade, medtem ko se člani stranke SPD-a pripravljajo, da bodo preko pisnega glasovanja podprli ali pa zavrnili štiriletni koalicijski sporazum, ki sta ga obe strani dosegli v pogajanjih prejšnji teden. Nemški socialdemokrati bodo v torek 20. fevruarja pričeli z glasovanjem po pošti o vstopu v veliko koalicijo s konservativno unijo CDU/CSU. Več kot 463.000 članov stranke bo svoje glasove lahko oddalo do 2. marca. Vrh stranke je konec tedna izrazil prepričanje, da bodo njihov predlog kljub močnemu nasprotovanju zlasti pomladka SPD podprli.

Številni znotraj SPD so rezervirani do delitve moči z Merklovo in verjamejo, da bi morala stranka doseči prenovo in se okrepiti v opoziciji, potem ko je na septembrskih volitvah doživela najslabši volilni rezultat, odkar je Nemčija leta 1949 postala zvezna republika.

Merklova se sooča z nezadovoljstvom tudi med svojimi konservativci, ki menijo, da je socialdemokratom v koalicijski pogodbi preveč popustila. Merklova je sicer prejšnji teden izjavila, da verjame, da obstajajo izjemno dobre možnosti, da bodo člani Socialdemokratske stranke (SPD) potrditi koalicijski sporazum.

Stranka SPD je po koalicijski pogodbi dobila šest ministrstev, enako kot konservativci, čeprav so na volitvah dosegli občutno slabši rezultat. Med resorji so socialdemokrati dobili tudi dve ključni ministrstvi, za zunanje zadeve in finance.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)