Sporazum med Damaskom in Kurdi: Sirska vojska bo vstopila v Afrin! – TOPNEWS.si

Sporazum med Damaskom in Kurdi: Sirska vojska bo vstopila v Afrin!

Sporazum med Damaskom in Kurdi: Sirska vojska bo vstopila v Afrin!

Sile sirskih Kurdov so z vlado v Damasku dosegle sporazum o vstopu sirske vojske v enklavo Afrin, ki bo pomagala v obrambi pred turškimi napadi, je sporočil kurdski uradnik Badran Džia Kurd.

Po njegovih besedah naj bi sirska vojska vstopila v Afrin v naslednjih dveh dneh, vojake pa bodo razporedili na nekatere položaje vzdolž meje med Sirijo in Turčijo.

Sporazum je rezultat vse bolj kompleksne situacije na severu Sirije, kjer so se kurdske skupine, sirijska vlada, uporniki (Free Syrian Army), Turčija, Združene države Amerike in Rusija zapletli v zapleteno mrežo sovraštva in zavezništva, poroča agencija Al Arabiya English.

Kompleksni odnos med vlado v Damasku in sirskimi Kurdi, ki vsak zase nadzorujejo večje ozemlje kot katera koli druga stran v sporu, bo pomemben element pri določanju prihodnje smeri konflikta.

Kurdska milica YPG, ki je dobila orožje od ZDA, je zavzela dele severne Sirije pred ekstremisti Islamske države in ima vizijo prihodnosti države, ki je v nasprotju od tiste, ki jo ima Damask.

Kljub temu, da imajo ZDA svojo vojaško prisotnost v mnogo večjem delu Sirije, kurdska YPG in njeni zavezniki nadzirajo skrajni vzhod države, pa uradni Washington ni podprl YPG v Afrinu.

Med večletno vojno v Siriji se je vlada v Damasku v glavnem izogibala neposrednemu konfliktu s Kurdi in obe strani sta občasno nakazovali, da bi bil možen dolgoročni sporazum, vendar do tega ni prišlo. Sedaj pa želi predsednik Bašar al Asad vrniti nadzor nad celotno državo, poroča Al Arabiya English.

Kurdski uradnik je za Reuters povedal, da so dosegli sporazum z Damaskom, ki je povsem vojaške narave in da niso opravili političnih pogajanj.

“Ko gre za politična in administrativna vprašanja v regiji, se bodo pogovarjali z Damaskom v kasnejših fazah in v neposrednih pogajanjih”, je dejal Džia Kurd in nakazal, da obstajajo tudi glasovi, ki nasprotujejo takemu sporazumu.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)