Priznal, da je lagal: Šef nizozemske diplomacije odstopil, potem ko je lagal glede Putina – TOPNEWS.si

Priznal, da je lagal: Šef nizozemske diplomacije odstopil, potem ko je lagal glede Putina

Priznal, da je lagal: Šef nizozemske diplomacije odstopil, potem ko je lagal glede Putina

Nizozemski minister za zunanje Halbe Zijlstra je odstopil le dan zatem, ko je priznal, da je lagal, da je leta 2006 slišal komentarje ruskega predsednika Vladimirja Putina govoriti o načrtih glede “Velike Rusije”.

Uradniki so priznali, da je s to potezo njegova kredibilnost omajana do te mere, da ne more več opravljati funkcijo ministra za zunanje zadeve.

V času predvolilne kampanje pred dvema letoma, je Zijlstra dejal, da je bil leta 2006 v Putinovi družbi, kjer je slišal kako predsednik Ruske federacije govori o načrtih glede “Velike Rusije”, ki naj bi obsegala tudi Belorusijo, Ukrajino in baltiške države in da bi bilo dobro imeti tudi Kazahstan”.

Medtem pa je Zijlstra v intervjuju za nizozemski dnevnik De Volkskrant priznal, da ni bil nikoli na sestanku s Putinom in da je za domnevni Putinov komentar slišal iz druge roke”.

rusija nizozemska putin 1

“Bil sem v zadnjem delu sobe, vendar sem lahko jasno slišal Putinov odgovor na vprašanje o tem kaj smatra z veliko Rusijo”, je dejal Zijlstra na predvolilnem shodu svoje Narodne stranke za svobodo in demokracijo, ki vodi novo nizozemsko vlado. Njegovo laganje si lahko pogledate v zgornjem video posnetku.

Priznanje šefa nizozemske diplomacije so objavili na predvečer njegovega sestanka z ruskim ministrom za zunanje zadeve Sergejem Lavrovom, ki se bo odvijal jutri. Odnosi med Rusijo in Nizozemsko so se sicer ohladili, ko je julija 2014 strmoglavilo letalo malezijske letalske družbe MH17, s 196-imi nizozemskimi državljani. Nizozemci so okrivili Ruse za sestrelitev omenjenega letala, nato so preiskavo usmerili v identifikacijo osumljenih, ki jim nameravajo soditi na Nizozemskem.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)