Kimova sestra obnorela ameriške medije: primerjajo jo z Ivanko Trump Severne Koreje – TOPNEWS.si

Kimova sestra obnorela ameriške medije: primerjajo jo z Ivanko Trump Severne Koreje

Kimova sestra obnorela ameriške medije: primerjajo jo z Ivanko Trump Severne Koreje

Če bi bila “diplomacija” olimpijska disciplina, bi Severna osvojila zlato medaljo, ocenjujejo zahodni mediji obisk sestre severnokorejskega liderja, Kim Jo-jong, v Južni Koreji, ob otvoritvi zimskih Olimpijskih iger.

Tridnevna ofenziva Pjongjanga v luči šarma Kim Jo-jong ni bila neopažena v svetovni politiki, niti v svetovnih medijih.

Medtem ko CNN poroča, da je bila Kim Jo-jong zvezda Olimpijade in jo imenuje z “Ivanko Trump Severne Koreje”, agencija Bloomberg piše, da je Kim Jong-un kot odgovor na sankcije Trumpove administracije poslal na Olimpijske igre novo orožje – svojo sestro.

sestra kim 1

Kot smo že pisali, je Kim Jo-jong zapustila Južno Korejo z osebnim letalom svojega brata, potem ko je južnokorejskemu predsedniku Moon Jae-inu izročila bratovo sporočilo z upanjem na skupni Vrh obeh Korej v Pjongjangu.

Njen poziv južnokorejskem predsedniku, da obišče Pjongjang in odigra “odločilno vlogo” v procesu združevanja dveh Koreje po sedmih desetletjih, je bilo po oceni Bloomberga vrhunec “ofenzive šarma”, s ciljem zrušiti ameriški narativ o tem, da je Kim Jong-un “norec”, ki maltretira svoj narod in lahko dvigne v zrak New York ali Los Angeles, če ne bo po njegovem.

sestra kim 2

Rreuters je objavil oceno analitika in bivšega južnokorejskega ministra Kim Sung-hana, ki je dejal, da je Sever izkoristil Olimpijado, da bi “zabil klin” v odnose med Južno Korejo in ZDA in morebiti izzval ublažitev mednarodnih sankcij.

Od kar je pred mesecem dni Kim Jong-un presenetil svet z najavo, da se bo Severna Koreja udeležila Olimpijskih iger, je južnokorejski predsednik Moon Jae-in odložil vojaške vaje, gostil Kimovo sestro in pogojno sprejel njeno povabilo, da obišče Sever.

“Jasno je, da je Severna Koreja osvojila zlato medaljo. Njena delegacija in športniki so v središču pozornosti, sestra Kim Jong-una je pred južnokorejsko javnostjo in svetom pokazala eleganten nasmeh. Celo za trenutek je bilo videti kot, da je Severna Koreja normalna država”, pravi južnokorejski analitik.

Vendar pa, ameriški minister za obrambo Jim Mattis meni, da je prezgodaj reči, ali približevanje Severne in Južne Koreje v času Olimpijskih iger ponuja priložnost za mir na Korejskem polotoku. Mattis zavrača trditve, da bi lahko začasna otoplitev odnosov med Seulom in Pjongjangom pokvarila vezi med Seulom in Washingtonom.

Udeležba Severne Koreje na Olimpijskih igrah je že omogočila Kim Jon-unu zmanjšati pritisk na ameriškega predsednika, glede na to, da so bile nekatere sankcije začasno ukinjene do zaključka Olimpijskih iger, piše Bloomberg.

Vprašanje je, ali ZDA in Južna Koreja lahko ostaneta enotni pri vzdrževanju pritiska na Severno Korejo. In medtem ko Trumpovi svetovalci grozijo z vojaško akcijo, da bi preprečili Kimu, da se dokoplje do jedrskega orožja, južnokorejski predsednik Moon želi preprečiti vojno, ki bi opustošila Korejski polotok.

Kimovo povabilo Moonu na sestanek je bilo “briljanten diplomatski manever”, meni Andrej Lankov, zgodovinar z Univerze Kookmin v Seulu.

V kolikor bi Moon sprejel povabilo, bi razburil Trumpa, če bi ga zavrnil, bi ZDA in Južna Koreja dajali vtis “vojaške nastrojenosti brez razloga”, meni Lankov.

“Povabilo in udeležba Severne Koreje na Olimpijskih igrah pomeni znak, da so se Severnokorejci pripravljeni pogovarjati. Ta signal pomaga nasprotnikom vojaške opcije v Washingtonu in svetu”, meni Lankov.

Združene države Amerike so pripravljene sesti za pogajalsko mizo s Severno Korejo, kljub temu pa bo Washington nadaljeval z izvajanjem pritiska na Pjongjang, je izjavil ameriški podpredsednik Mike Pece.

Pence je u intervjuju za Washington Post dejal, da se je med obiskom v Južni Koreji dogovoril z južnokorejskim predsednikom Moon Jae-inom glede pogojev za nadaljnje aktivnosti v zvezi s Severno Korejo, ki jih bo najprej izvedel Seul, nato pa jih bo potencialno nadaljeval Washington.

Pence je ta načrt imenoval kot “maksimalni pritisk in angažma v istem času”, katerega cilj je, da Pjongjang “zares” naredi pomemben korak v smeri denuklerizacije.

“Zato se bo maksimalni pritisk nadaljeval in intenziviral. Vendar, če želite pogajanja, se bomo pogajali”, je poudaril Pence.

Washington Post je Pence-v komentar o Severni Koreji označil kot “pomembno spremembo v primerjavi z dosedanjim stališčem ZDA, ki je pomenilo okrepitev pritiska, vse dokler Pjongjang ne naredi resnične koncesije, šele na to pa neposredno sodelovanje s severnokorejskim režimom”.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)