(Ekskluzivni posnetek) Janez Janša na čaju pri Mateju Toninu: “Zaradi izjav bivše predsednice Ljudmile Novak je bilo veliko konfliktov” – TOPNEWS.si

(Ekskluzivni posnetek) Janez Janša na čaju pri Mateju Toninu: “Zaradi izjav bivše predsednice Ljudmile Novak je bilo veliko konfliktov”

(Ekskluzivni posnetek) Janez Janša na čaju pri Mateju Toninu: “Zaradi izjav bivše predsednice Ljudmile Novak je bilo veliko konfliktov”

Kako ohlajeni so bili odnosi med NSI in SDS kaže že dejstvo, da se je predsednik SDS Janez Janša napotil k napačnim vratom, čeprav NSi že leto in pol domuje na novem naslovu. Ob prihodu pa je ugotavljal, da so zaradi kovinskih oziroma aluminijastih vrat v NSi “zaščiteni bolj kot v Pentagonu”. Glede svojih pričakovanj je bil Janša zadržan.

“Torej pričakujem normalen pogovor. V zadnjem letu dni smo se pogovarjali praktično z vsemi predsedniki parlamentarnih in tudi drugih strank, z izjemo ljubiteljev Palestine in Nove Slovenije seveda. Tako, da upam, da bo današnjem pogovoru neka normalnost v smislu pogovora med parlamentarnimi strankami ponovno vzpostavljena.

Na vprašanje ali pričakuje dolg pogovor, je Janša dejal, da ne ve, “vsekakor pa bo nekoliko daljši kot bi bil, če bi bili ti pogovori redni”.

Pogovor pri Mateju Toninu je trajal res skoraj uro in pol. Medtem ko je recimo pogovor med Mirom Cerarjem in Matejem Toninom trajal nekaj več kot pol ure. Srečala sta se namreč, kar v vladni sobi v parlamentu, potem ko je Tonin postavil poslansko vprašanje premierju. Cerar je pred srečanjem zgolj dejal, da je “zanj vsak pogovor, ki gre v smeri vprašanja kako voditi Slovenijo uspešno naprej, pomemben. Ne glede na to, ali smo v koaliciji ali opoziciji, moramo sodelovati.” Tonin je o pogovoru v izjavi za medije ocenil, da sodelovanje v preteklosti dopušča odprto pot za sodelovanje v naslednjem mandatu. Glede možnosti sodelovanja v koaliciji s SMC oziroma Cerarjem pa je ocenil, da je do oblikovanja vlade še dolga pot. “Tudi leta 2014 smo se začeli pogovarjati, pa pogovori v smislu sestavljanja vlade niso obrodili sadov.” Pomembno je, da so komunikacijski kanali odprti za morebitno sodelovanje v prihodnje.

Janez Janša je po skoraj uro in pol dolgem pogovoru na sedežu NSi dejal: “V bistvu je bil čaj, me veseli, da je po dolgem času prišlo do iskrenega pogovora o preteklosti in prihodnosti. Samo v sodelovanju, ki so vključene v isto družino evropskih strank-strank, ki so tako ali drugače po izvoru ali po programu s svojimi koreninami in v času slovenske osamosvojitve, v času, ki je Slovence združil samo v tem sodelovanju, je dobra prihodnost za slovensko politiko”.

Na vprašanje ali lahko v prihodnje pričakujemo več srečanja med njim in sestrskimi strankami, je dejal: “Če boste vsak dan tukaj, pridem vsak dan na čaj. Redka je priložnost toliko kamer srečati, se je Janša šalil z novinarji, ki jih je zanimalo v kakšni smeri bodo šli pogovori o prihodnosti. No, če pogledamo tudi ta mandat, ki ste ga vi v glavnem označevali za čas konfliktov med SDS in NSi in predvsem zaradi izjav bivše predsednice, je veliko teh konfliktov tudi bilo. Če pogledamo pa s praktičnega vidika, se pravi rezultate glasovanja o pomembnih zakonih v DZ, o pomembnih odločitvah, pa je tukaj bistveno več enakega glasovanja in enakih odločitev, kot pa razlik. Tako, da tudi ti temelji niso tako slabi, kot zgleda na prvi pogled. Kar se tiče prihodnosti, možnosti za sodelovanje, zaradi prej omenjenega, so zagotovo boljše, kot z večino drugih strank. In tudi zaradi tega skupnega članstva v Evropski ljudski stranki. Nenazadnje pa tudi zaradi mandata 2004 -2008, v katerem je Slovenija zaradi vodenja vlade, v kateri je bila tudi NSI, dosegla najboljše rezultate v zgodovini, odkar je samostojna država. Je pa seveda SDS suverena stranka, ki bo šla s svojo listo na volitve, NSi je suverena stranka, ki bo šla s svojo listo na volitve. Proporcionalni sistem, ki ga imamo, tudi narekuje tak nastop. Vsi si želimo, da se tiste stranke, ki jim ne kaže, da lahko same pridejo čez parlamentarni prag in so nekako v tej domeni demokratičnih strank ali pa strank demokratičnega loka in slovenske pomladi, povežejo med sabo in potem s skupnim sodelovanjem, s koalicijo po volitvah, dejansko lahko dosežemo potrebne spremembe.”

Matej Tonin je pogovor ocenil kot zelo iskren. “Pogovor je bil trd in razmeroma tudi zelo oster. V preteklih letih je bilo na račun enih in drugih izrečenih precej ostrih in težkih besed. Dialog je začetek vsega. Tudi če se pogovarjamo o tem, je treba diplomatski jezik dati na stran in si v obraz resnično povedati vse, kar nam leži na duši. Danes sva to naredila,” je dejal Tonin.

Tonin se je v sredo že srečal z Markom Zidanškom, predsednikom SLS-a. Predsednik DeSUS-a, Karl Erjavec, je vabilo javno zavrnil z obrazložitvijo, da ne vidi razloga, da bi se sestal na kavi z nekom, ki opravlja tekoča poslovna opravila.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (2)
  • comment-avatar
    Carly 6 let

    Aliste Mateja Tonina že prekrstili v Andreja….. Pač naglica povzroča meglo……

  • comment-avatar
    Rado K 6 let

    Niti Tonin, niti Janša nista več kdo ve kakšna faktorja. Desnica je torej v riti. Žal je stanje na levici podobno. Je nedialoška in polna sama sebe. Edino upanje je torej pri Marjanu Šarcu on nas doslej (še?) ni prevaral.