Najmočnejša ženska v Severni Koreji: Kdo je sestra Kim Jong-una? – TOPNEWS.si

Najmočnejša ženska v Severni Koreji: Kdo je sestra Kim Jong-una?

Najmočnejša ženska v Severni Koreji: Kdo je sestra Kim Jong-una?

Mlajša sestra severnokorejskega liderja Kim Jong-una, Kim Jo-jong, ki je v zadnjih dneh pritegnila toliko pozornosti jjavnosti, s svojjim prihodom na zimske olimpijske igre v južnokorejskem Pjongčangu, je ključna svetovalka severnokorejskog diktatorja, šefica njegovega kabineta in najpomembnejša oseba tamkajšnjega agitpropa.

Kim Jong-un ima izjemno tesen odnos s sestro, s katero je v 90-ih letih prejšnjega stoletja obiskoval šolo v Švici (Kim Jo-jong je bila sošolka sina pisca teh vrstic na “International School of Bern, njen brat Kim Jong-un pa v višjem razredu, oba z drugim imenom in priimkom, prijavljena kot otroka varnostnika na Severnokorejskem veleposlaništvu v Bernu), danes delata skupaj na skrivnostih severnokorejske državno-partijske hierarhije.

Kim Jo-jong (30) je prispela z zasebnim letalom na ZOI v Južno Korejo, da bi osebno izročila pismo s sporočilom liderja Severne Koreje Kim Jong-una, svojega brata, južnokorejskemu predsedniku Mun Jae-inu. Glede na tesne bratsko-sestrske odnose, je odgovor južnokorejskega predsednika bil zagotovo takoj posredovan severnokorejskemu liderju.

Njen obisk v Južni Koreji, za katerega so formalni povod Zimske olimpijske igre v južnokorejskem Pjongčangu, je zgodovinsko pomemben. Nihče iz ožje družine dinastije Kim ni nikdar potoval v Seul.

Na jug je leta 2002 odšel le mož njene tete, Jang Song-thaek, ki je padel v nemilost severnokorejskega režima in so ga pogubili leta 2013.

Pred tem je obstajal neposreden stik z družino Kim in je tako takratni južnokorejski predsednik Kim Dae-Jung leta 2000 potoval v Pjongjang in se udeležil prvega Vrha obeh Korej. Tedaj se je sestal s Kim Jong-ilom, očetom sedanjega severnokorejskega voditelja Kim Jon-una.

kim jon un sestra 1

Slediti bi moral povratni obisk, vendar do njega nikoli ni prišlo. Kim Jong-un je postal vrhovni vodja Severne Koreje po smrti očeta leta 2011.

V obdobju, v katerem je Kim Jong-un utrjeval svojo oblast, je njegova sestra napredovala v hierarhiji in postala namestnica direktorja propagandnega sektorja vladajoče Delavske stranke ter prevzela odgovornost za nadzor nad državnimi mediji in vprašanji kulture.

kim jon un sestra 2

Oktobra lani je bila imenovana na položaj namestnice v politbiroju, najvišjem organu v državi, ki sprejema odločitve. Z njenim imenovanjem je družina Kim še bolj utrdila svojo moč.

Če upoštevamo dejstvo, da so družinske vezi v Severni Koreji pomembnejše od česarkoli drugega, ima le malo ljudi v Pjongjangu tako močno pozicijo, kot jo ima Kim Jo-jong.

Po trditvah analitikov, je Kim Jo-jong šefinja Kim Jong-unovega kabineta, nadzira dostop do vrhovnega vodje kot njegov posebni čuvaj in razporeja njegove obveznosti. Zelo pogosto se tudi sama pojavlja poleg njega.

kim jon un sestra 3

kim jon un sestra 4

Brat in sestra imata isto mater, Ko Jong-hui in sta si zelo blizu. Nekaj let sta živela v Švici po letu 1996, kjer sta se šolala in bila deležna izjemne varnosti. Glede na poročila s časa njunega bivanja v Bernu sta bila oba skrbno pod nadzorom zahodnih obveščevalnih služb.

Tudi bivši severnokorejski lider Kim Jong-il je imel zelo visoko mnenje o svojoj hčerki in je visoko cenil njeno zanimanje za politiko.

Januarjja letos so Združene države Amerike uvrstile Kim Jo-jong na črno listo ljudi, čigar lastnino in bančne račune so v ZDA zamrznili, ameriški državljani in podjetja pa ne smejo na noben način poslovati z njimi.

Razlog za to je njena vloga pri kršenju človekovih pravic v Severni Koreji in položaj v propagandni mašineriji države. Odločitev jje bolj simbolična, saj Kim Jo-jong ni na listi Organizacije združenih narodov, ki nekaterim Severnokorejcem prepoveduje potovanje v tujino.

Severnokorejski lider Kim Jong-un je povabil predsednika Južne Koreje Moonu Jae-ina na Vrh v Pjongjang, povabilo pa je posredovala prav njegova sestra.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)