Drama na Bližnjem vzhodu! Izrael sestreli iranski dron, nato so sirskoiranske sile sestrelile izraelski F-16 – TOPNEWS.si

Drama na Bližnjem vzhodu! Izrael sestreli iranski dron, nato so sirskoiranske sile sestrelile izraelski F-16

Drama na Bližnjem vzhodu! Izrael sestreli iranski dron, nato so sirskoiranske sile sestrelile izraelski F-16

Izrealska vojska je danes sporočila, da je sestrelila iranski dron, ki je priletel čez mejo in da so streljali na iranske tarče v Siriji, ki so ga lansirale, poročajo tuje agencije.

V sporočilu piše, da so se izraelska letala soočila z močno protizračno obrambo iz Sirije, ki je prisilila izraelska pilota, da zapustita letalo F-16, ki se je zatem zrušilo na severu Izraela. Sporočili so še, da sta pilota poškodovana in evakuirana v bolnico.

Na severu Izraela so se oglasile sirene kot posledica sirskega napada. Eksplozije je bilo moč slišati v sosednjem Libanonu, v bližini sirske meje.

Tiskovni predstavnik izraelske vojske Jonathan Konricus je sporočil, da je Iran odgovoren za to “hudo kršitev izraelske suverenosti”.

Vojska je sporočila, da “nadzira dogodke in da je popolnoma pripravljena za nadaljnje akcije”.

Sirijska državna televizija je citirala svojega vojaškega predstavnika, ki je dejal, da so sirske obrambne sile zadele več kot eno izraelsko letalo.

Izraelska vojska je sporočila, da je bilo le eno izraelsko letalo poškodovano med misijo sestrelitve “iranske instalacije”, ki je lansirala dron iz Sirije, s čemer je zanikala navedbe Sirije, da so zadeli več kot eno letalo.

izrael sirija iran 1

Tiskovni predstavnik izraelske vojske Jonathan Konricus je še izjavil, da se Iran “igra z ognjem”, saj je vstopil z dronom v zračni prostor Izraela in opozoril Iran, da bo plačal visoko ceno. Dejal je, da je brezpilotno letalo, ki ga je Izrael sestrelil, bilo “na vojaški misiji” in da so ga “poslale in z njim upravljale iranske vojaške sile”.

Konricus je še povedal, da je Izrael kot odgovor nato uničil iransko mesto v srednji Siriji, s katerega naj bi bilo lansirano brezpilotno letalo. Naknadni napadi so bili izvedeni proti štirim iranskim tarčam in osmim sirskim mestom.

Izraelsko letalo se je zrušilo potem, ko ga je zadeva sirska protiletalska obramba.

Incident se ocenjuje kot najizrazitejšo udeležbo Izraela v Siriji doslej.

Izraelska vojska je še sporočila, da je “pripravljena na različne scenarije in da bo nadaljevala svoje ravnanje v skladu z oceno situacije”.

Izraelska vojska se je pohvalila, da so izraelska letala zadela 12 ciljev, vključno tri baterije letalske obrambe in štiri tarče, ki so del iranskega vojaškega postrojenja v Siriji.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)